Западът щял да даде Западен Берлин на ГДР за територия

"Шпигел" се позовава на наскоро разсекретени правителствени документи
Обновена: 14 авг 2011 17:31 | 14 авг 2011 17:31, Елка Василева
134
Западът щял да даде Западен Берлин на ГДР за територия
Берлин, 1989 г. Снимка: Reuters

Западна Германия и Съединените щати навремето възнамерявали да продадат Западен Берлин на Германската демократична република (ГДР), разкрива сп. "Шпигел" петдесет години след изграждането на Берлинската стена, предаде Франс прес.

Германският канцлер Конрад Аденауер предложил окупирания по онова време от френски, британски и американски войски Западен Берлин, който бил напълно изолиран от Източна Германия след издигането на стената на 13 август 1961 година, да бъде разменен срещу територия.

"Шпигел" се позовава на наскоро разсекретени правителствени документи, според които Аденауер споделил намерението си с американския държавен секретар Дийн Ръск и президента Джон Ф. Кенеди, с идеята Съединените щати да направят предложение на Съветския съюз, чиято армия контролирала Източна Германия.

Ставало въпрос ГДР и СССР да поемат контрола над Западен Берлин - което било и една от целите на съветската политика - в замяна на разширяване на западногерманската граница на изток към Тюрингия, част от Саксония и Мекленбург-Западна Померания.

Тези зони били окупирани от западните сили в края на Втората световна война, след което отстъпени на съветската армия съгласно споразуменията в края на конфликта.

Берлин, който бил изцяло окупиран от Червената армия, също станал обект на споразуменията и така западната му част била предоставена на западните съюзници.

Западна Германия не била напълно уверена, че Москва ще приеме тази размяна, тъй като това означавало Източна Германия да се лиши от част от промишлените си райони.

Аденауер обаче очаквал да извлече полза от предложението, най-малкото като предизвика влошаване на отношенията между източногерманските и съветските власти, в случай че Москва бъде съблазнена от идеята.

От своя страна западният лагер можел да се възползва от спад на напрежението със съветския блок, тъй като спорът за Западен Берлин бил един от чувствителните въпроси в студената война между двата блока.

Според документа, цитиран от "Шпигел", в крайна сметка Кенеди отхвърлил идеята.

През юни 1963 година американският президент посетил Берлин, където произнесъл прочутата си фраза "Аз съм берлинчанин", изразявайки подкрепата си за жителите на западния анклав в Източна Германия.


(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От двете страни на границата ФРГ-ГДР имаше по около 2 милиона руски и толкова западни войници.А границата между ФРГ и ГДР минаваше през средата на Берлин.Можете да си представите каква страхотна касапница и унищожителна Трета световна война щеше да стане при най-малкия въоръжен пограничен конфликт. При 5 или 6 милиона войници от двете страни на границата въоръжени до зъби.В това число с ядрено оръжие.АКО НЕ БЕШЕ СТЕНАТА!
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Англия,Америка и Франция обединяват окупационните си зони и провъзгласяват държавата Западна Германия-ФРГ с 80-100 милиона население,а Източна Германия от руската зона става Източна Германия-ГДР със 17 милиона население.Столицата на ГДР Източен Берлин е столица на ГДР,а Западен Берлин фактически е част от Западна Германия-ФРГ. ФРГ е приета в НАТО,а след това ГДР във Варшавския договор. ГДР се разпада през ноември 1989 г и е присъединена към ГФР.
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Райстагът върху чийто купол руснаците забиват съветското знаме остава в Западен Берлин.Има споразумение това знаме на победата да се вее поне 100 години над Райхстага.Но след десетина години американците продават купола на Райхстага на богат американец,който го отнася в Америка.И така вече съветското знаме не може да се вее в Западен Берлин.Няма над какво.Хитър и елегантен ход.Руснаците(и немците) дават огромни жертви за Берлин,а западняците обират лаврите.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имало е споразумение в края на войната между Рузвелт,Чърчил и Сталин за разделянето на Германия на 4 окупационни зони:на Англия,Америка,освободената от немска окупация Франция и СССР. Сталин изпълнява споразумението с тях,западен Берлин да бъде даден на съюзниците Англия и Америка.В замяна на това американци и англичани връщат на руснаците тази част от руската окупационна зона,която е заета от Америка и Англия при настъплението им в Германия.Руснаците постъпват коректно с западните си съюзници.
48
6
 
5
 
! Отговори
Врунгел преди 12 години
Руснаците са си превзели Берлин, техен е! От какъв зор е бил разделен? Много просто - за да се дразнят руснаците. Видяхме ги западняците - като толкова милеят за хората, защо са си помисляли да же да заменят половин град за земя??? Както виждаме, още истини ще излязат наяве! Май Кока-Колата наистина ще се окаже отровна...
47
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Обаче на Запад използваха Стената за раздухване на омраза и истерия срещу източно европейците/
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стената е построена по 2 причини.От една страна имаме бягство на източногерманци в Западен Берлин,насърчавани да бягат от западняците "Елате при нас,в страната на свободата и демокрацията".Посторена е и по една втора причина.Между войската и полицията на Източен и Западен Берлин има постоянни въоръжени конфликти,които са можели да доведат и до трета световна война.След построяването на стената,тази опасност отпадна и отношенията Изток-запад силно се подобриха.Обаче на запад използваха Стената за
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
някой може ли да напише по-подробно защо е построена тази стена, кой луд ще тръгне да гради без причина, колкото са избягали от гдр толкова и са влезли.... статистика няма, каква е истината
44
2
 
2
 
! Отговори
42 преди 12 години
43. ОЧАКВАХ ЕДНИ ЦИВИЛИЗОВАНИ ПРЕГОВОРИ,КАКТО ПОДОБАВА НА БЕЛИ ХОРА. АНГЛИЧАНИТЕ САМИ СА СИ ВИНОВНИ,ЗАЩОТО НЕ СА ПРЕДЛОЖИЛИ НИЩО НА ЦАР БОРИС И БОГДАН ФИЛОВ И ДОРИ СА ГИ ЗАПЛАШВАЛИ ПРЕДИ ВОЙНАТА. ЗАРАДИ БЕРЛИНСКИЯ КОНГРЕС НИЕ ВОЮВАМЕ. БОРИС И БОГДАН ФИЛОВ НЕ СА ***,ДА НЕ ЗНАЯТ КАКВО ВЪРШАТ ПРОСТО ТЕ СА НЯМАЛИ ПОЛЕЗЕН ХОД. ТЯХ ЛИ ОБВИНЯВАШ ЗА БОМБИТЕ И ДВУЛИЧНАТА АНГЛИЙСКА ПОЛИТИКА?
43
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
39 МЕРСИ ЗА ОГРАМОТЯВАНЕТО СЪС СЪРА. АЗ УЧИХ НЕМСКИ И РУСКИ И ХАРЕСВАМ ТИЯ ДВА НАРОДА. АКО ТИ ТРЯБВА ПОМОЩ ПО НЕМСКИ И РУСКИ СЪМ НАСРЕЩА. ОБАЧЕ ЗАЩО ТОЛКОВА МНОГО МРАЗИШ СЪНАРОДНИЦИТЕ СИ? МИ КАЖИ? 2000 УБИТИ,АМА ХУМАННО! НЕ ОТ БОМБИ НА ОТИВАНЕ,А НА ВРЪЩАНЕ! БРАВО,ГЕНИАЛНО! тИ БИ ЛИ ИСКАЛ ДА БЪДЕШ УБИТ ОТ БОМБА "НА ВРЪЩАНЕ" И СЕГА ДА ЛЕЖИШ В ГРОБА СПОКОЕН,ЧЕ НЕ СА ТЕ УБИЛИ НА ОТИВАНЕ,А НА ВРЪЩАНЕ? И МЕ КОРИГИРАЙ милоСТ,А НЕ милосТ! В НОМЕР 31 ПИСАХ "МИЛО" ЗАЩОТО НЕ СТИГНА МЯСТОТО.
42
0
 
4
 
! Отговори
до 42 преди 12 години
Може и да не сме воювали реално с англичаните, но сме им обявили война, пък била тя и само символична.При такова действие ти какво очакваш?
41
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БОЖЕЕЕ,БОЖЕ! ПРИБЕРИ СИ ВЕРЕСИИТЕ! ГОЛЯМ ПРА И ГОЛЯМО УСПОКОЕНИЕ ЗА УБИТИТЕ ХИЛЯДИ СОФИЯНЦИ,ЧЕ СА УБИТИ ОТ "НЕИЗПОЛЗВАНИ НА ВРЪЩАНЕ БОМБИ",А НЕ ОТ БОМБИ "НА ОТИВАНЕ". ТОЛКОВА ЪИ Е АКЪЛА! И НЕ НЕ СМЕ ВОЮВАЛИ С АНГЛИЧАНИТЕ,ТЕ СА НИ НАПАДАЛИ. КОЛКОТО ДО СЪВЕТСКАТА АРМИЯ,ТЯ Е ВОЮВАЛА С ГЕРМАНЦИТЕ,А ТЕ СА ОКУПИРАЛИ ЦЯЛА ГЪРЦИЯ. И ПО СЪЩОТО ВРЕМЕ СА СЕ ИЗТЕГЛЯЛИ НЕОБЕЗПОКОЯВАНО ОТ ГЪРЦИЯ И БЪЛГАРИЯ. АКО НЕ БЯХА МИНАЛИ РУСИТЕ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ,ЩЯХА ДА ГИ УДАРЯТ В ГРЪБ И РАЗБИЯТ. КОЙ ИМАШЕ ПОЛЗА ОТ ТОВА?
40
1
 
5
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 12 години
Цялата война е една голяма грешка за която милиони хора платиха с живота си.
39
0
 
4
 
! Отговори
osap преди 12 години
България прави грешка, като обявява война на САЩ и Англия.Грешката на Германия пък е, че тръгва срещу Русия, преди да има успехи срещу САЩ и Англия.
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
като пишеш с главни букви, не ставаш по умен.Не Чърчил е разцепил България на три, свери си календара. МилосТ от англичаните може и да не сме видели, но когато са ни бомбардирали, все пак сме били във война с тях. Когато Съветската армия ни окупира, войната е само от тяхна страна ... впрочем, ако не знаеш, в "цяла София" са хвърляни само неизползваните на връщане бомби, тъй като не сме им били стратегическа цел.А, и още нещо - никога не се казва Сър + фамилия, след сър се използва малко име
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичко е игра на "големите" а долу дребосъците се дърлят.България не е видяла нищо добро от запада и особено от Англия.Обратното твърдят само заинтересовани,неграмотни (които ги мързи да попрочетат малко исторически факти а не пропагандни статийки) и ***.
36
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЧЕ НАЛИ СЪЩИТЕ ТИЯ АНГЛИЧАНИ И СЪЩИЯТ ТОЗИ ЧЪРЧИЛ НИ РАЗДЕЛИХА В ПРОЦЕНТИ ВЛИЯНИЕ НА ЕДИН ХВЪРЧАЩ ЛИСТ ХАРТИЯ В КАБИНЕТА НА СТАЛИН? КОЙ ПИСА ПРОЦЕНТИТЕ НА ЛИСТА? НЕ БЕШЕ ЛИ ЧЪРЧИЛ. РУЗВЕЛТ ИСКАЛ СПИРАНЕ НА ЖЕСТОКИТЕ БОМБАРДИРОВКИ НАД СОФИЯ,А ЧЪРЧИЛ СЕ СМЕЕЛ: "ЩОМ ЛЕКАРСТВОТО ДАВА РЕЗУЛТАТ ЗАЩО ДА НЕ ГО ПРОДЪЛЖИМ?" И СЕ ХИЛЕЛ. 2000 УБИТИ СОФИЯНЦИ ОТ АНГЛИЙСКИ БОМБИ.БЕЗ ДА СМЕ ПРАТИЛИ ВОЙСКА СРЕЩУ АНГЛИЯ,АМЕРИКА И СССР.
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
FOR MOTHER RUSSIA !
34
0
 
0
 
! Отговори
брадваро преди 12 години
нямам подобни интереси и желания.
33
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1939 г! ЕГАТИ АКЪЛА РАЗМЪТЕН,ЕГАТИ ТРАГИКОМЕДИЯТА! ИСКАШ АНГЛИЧАНИТЕ ТУК? ДЕТО РАЗЦЕПИХА БЪЛГАРИЯ НА ТРИ. И ЗАРАДИ ТЯХ ДАДОХМЕ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ УБИТИ И РАНЕНИ. ИСКАШ ЧЪРЧИЛ,КОЙТО Е КАЗВАЛ БЪЛГАРИТЕ СА ТОЛКОВА ПОДЪЛ НАРОД,ЧЕ НЯМАТ ПРАВО ПОВЕЧЕ НА СВОЯ ДЪРЖАВА. АМИ АКО СЪР ЧЪРЧИЛ,БЕШЕ РЕШИЛ ДА НАПРАВИМ ФЕДЕРАЦИЯ С ТУРЦИЯ,ПОДОБНО НА ТИТОВА ЮГОСЛАВИЯ? АА? И ТОГАВА КАКВО? КОЙ ЩЕШЕ ДА МУ ПОПРЕЧИ? СТАЛИН ИЛИ БОГДАН ФИЛОВ? ИЛИ РЕГЕНТЪТ КИРИЛ? И КВО ПРАЙМ ТОГАВА? УМНИКО? ЧЪРЧИЛ СРИНА ЦЯЛА СОФИЯ,ЧАКАЙ МИЛОС