Мексиканецът Карлос Слим отново най-богат в света

Вдовицата на Стив Джобс зае неговото място в класацията на Forbes
8 мар 2012 10:25, Елка Василева
29
Мексиканецът Карлос Слим отново най-богат в света
Карлос Слим. Снимка: архив, Reuters

Мексиканският телекомуникационен магнат 72-годишният Карлос Слим оглави за трета поредна година списъка на най-богатите хора в света на американското списание Forbes със състояние 69 милиарда долара благодарение главно на активите на телекомуникационната си империя, съобщи Ройтерс. Богатството му обаче е намаляло с 5 милиарда в сравнение с предходната година, отбелязва Франс прес.

На второ място в класацията на милиардерите е съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, като богатството му е достигнало 61 милиарда долара.

След него се нарежда американският инвеститор Уорън Бъфет, чието богатство възлиза на 44 милиарда долара.

На четвърто място е французинът Бернар Арно, собственик на марката луксозни стоки Louis Vuitton Moet Hennessy - LVMH със състояние от 41 милиарда долара.

На пето място е испанецът Амансио Ортега, създател на модната марка Zara, със състояние от 37,5 милиарда долара.

Основателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг се класира на 35 място със състояние от 17,5 милиарда долара. За една година той е забогатял с 4 милиарда долар.

Има няколко нови лица сред милиардерите. Сред тях са съоснователят на Pay Pal и основател на Tesla Motors Елън Мъск. Той е на 634-то място, след като стойността на акциите на компанията му за електрически коли се повиши. Вдовицата на основателя на Apple Стив Джобс Лорейн Пауъл Джобс зае неговото място в класацията. Едно от най-интересните нови попълнения тази година е Сара Блейкли, основател на компанията за оформящо тялото беля Spanx. 41-годишната Блейкли е най-младата жена, която сама е натрупала състоянието си.

Общият брой на милиардерите в света е достигнал рекордните 1226 души, уточнява Forbes, като средно на всеки се падат по 3,7 милиарда долара. Това е с 16 повече в сравнение с предходната година, допълва Франс прес. Тогава пак се говореше за рекорден брой на милиардерите по света. Всички тези хора, сред които има и 104 милиардерки, притежават богатство, оценявано на общо 4,6 трилиона долара.

Преди 25 години милиардерите в света бяха едва 25. Тогава Forbes публикува първата си класация. Те имаха общо състояние от 295 милиарда долара.

САЩ имат най-много милиардери в света - 425. Сред тях e кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, основател на едноименна компания за финансова информация. Той има 22 милиарда долара и се качва от 30 на 20 място в класацията.

Русия има 96 милиардери, следвана от Китай с 95 милиардери.

Иначе в Москва са съсредоточени най-много милиардери в света (78). Следват Ню Йорк и Лондон, със съответно 58 и 39 милиардери.

Най-големият губещ сред милиардерите според класацията е индийският бизнесмен Лакшми Митал, президент на ArcelorMittal. През 2011 г. той е изгубил 10,4 милиарда долара и за първи път от 2004 г. насам изпада от челната десeтка.

Общо милиардерите в класацията са от 58 страни. В нея дебют прави Мароко с трима милиардери.

Сред жените най-високо се нарежда наследничката на веригата хипермаркети WalMart американката Кристи Уолтън със състояние от 25,3 милиарда долара. Тя е на 11 място в класацията и за седма поредна година е най-богатата жена в света, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
oivfa; преди 11 години
лицето му изразявало отращение и отегчение :Д:Д:Д:Д:Д:
22
1
 
4
 
! Отговори
Манго преди 12 години
Ето кой може да нахрани нашите *** и без това на боя като гледам са еднакви.
21
1
 
1
 
! Отговори
дърт и прост шоп преди 12 години
от дека има толко паре тоя сигур от дрога има тия паре а я не мъоем лебо да си купим данъска
20
3
 
0
 
! Отговори
Turk преди 12 години
Karlos Selim nay to4en mu ime. ot osmanski proizhod.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лицето му изразява отвращение и отегчение.
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
разликата между конфекцията Зара и парцалките Луй Витон е 3 милиарда ... има нема 10% :)
17
0
 
7
 
! Отговори
Сокол преди 12 години
И какъв е изводът накрая? - Пари при пари отиват:)Честито и на новите 2 милиарда крайно обеднели!
16
1
 
14
 
! Отговори
АБВ преди 12 години
Числото на новите милиардери е правопорпорционално на новите просяци.
15
3
 
7
 
! Отговори
До номер 17 преди 12 години
Пълни глупости! точно Елита иска да мислиш така - хората били много,а ресурсите малко,хаха!още преди век Тесла откри двигател без никакво гориво! ако на всеки отделен индивид от 7те млрд хора на Земята му дадем самостоятелна къща с двор,можем да съберем всички хора на планетата само в част от Австралия! и ще останат всички останали континенти свободни + голяма част от Австралия,какво пренаселване?няма никакво пренаселване,както няма и "глобално затопляне"...
14
1
 
6
 
! Отговори
K преди 12 години
За КАКВО са ми всичките тези Пари!!!!????
13
2
 
16
 
! Отговори
Томас преди 12 години
За какво са му на човек пари, които не може да изхарчи и за 10000 живота??? Концентрирайте се върху важните неща - на никой не са мужни милиарди. За да се натрупат тия милиарди колко бедни човека са били измамени???
12
1
 
4
 
! Отговори
пръдливо джудже преди 12 години
горкия Слим -да го ожалиш направо-за една година е обеднял с 5 милиарда...дайте да му съберем едно дарение ,че гладува :)
11
3
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
2 Петрово 3:10А Господният ден ще дойде като крадец, когато небето ще премине с бучение, а стихиите нажежени ще се стопят, и земята и каквото се е вършило по нея ще изчезнат.2 Петрово 3:7Така със същото слово, и днешните небе и земя са натрупани за огън, пазени до деня на страшния съд и погибелта на нечестивите човеци.Малахия 4:1Защото, ето, иде денят, който ще гори като пещ; И всичките горделиви, и всички, които вършат нечестие, ще бъдат плява. И тоя ден, който иде, ще ги изгори, Казва Господ на Силите, Та няма да им остави ни корен ни клонче.Езекиил 7:19Среброто си ще хвърлят по улиците, И златото им ще им бъде като нечисто нещо; Среброто и златото им не ще могат да ги избавят В деня на гнева Господен; Те няма да наситят душите си, нито да напълнят червата си; Защото о тях се спънаха и паднаха в беззаконието си.Еремия 25:32-3332 Така казва Господ на Силите: Ето, зло ще излезе от народ към народ, И голям ураган ще се подигне От краищата на земята.33 В оня ден убитите от Господа ще лежат От единия край на земята до другия край на земята; Няма да бъдат оплакани, нито прибрани, нито погребани; Ще бъдат за тор по повърхността на земята.
10
0
 
7
 
! Отговори
ерф преди 12 години
Колкото повече хартийки се печатат, толкова повече милиардери ще има. Нищо хубаво няма в такъв голям брой милиардери, напротив.
9
3
 
10
 
! Отговори
* преди 12 години
Не знам какво е това? Самоцел, мания, желание да трупаш пари... Не знам точно. Този човечец, Карлос Слим, съжалявам го... Представи си само: Да имаш под ръка 69 000 000 000 долара и да си на .... 72 години... Ужас! Една стара българска поговорка гласи: Когато ти умре .... да го наречем деликатно пениса.... да ти ....... направя полов акт..... на парите! Надявам се *** на сайта да прояви малко разбиране и оцени тактичността ми като не ми изтрие коментара... :)
8
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днешната система е базирана на експлоатация на човешкия труд. За да се държат масите в подчинение, една шепа хора (съмнявам се дали са такива изобщо) държи колкото може повече паричен капитал и природни ресурси. Никой не става толкова богат без да е обвързан с тайните общества!!!
7
5
 
4
 
! Отговори
eeee преди 12 години
бива ли така да не казвате за нашите милиардери...аа верно те незаконно са придобили богатство и не влизат в класацията на официалните милиардери :D :D :D а и как да се издадът сами и после ГРОБ да ги избушат за да купуват гласове на следващите избори...
6
5
 
6
 
! Отговори
ГМ преди 12 години
Ей, некадърници, как може да пишете СТАТИЯ без запетайки???
5
7
 
15
 
! Отговори
Тялото преди 12 години
А Бойко на кое място е?
4
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дайте нещо за турците или за Турция,че да се напсуваме на воля.Да хвърлим стреса малко.От колко дни нито една новина за турците.Бива ли така?