Организира ли Русия насилието в Украйна?

Москва отрича, но светът не вярва
Обновена: 1 юни 2014 20:17 | 1 юни 2014 20:05,
411
Организира ли Русия насилието в Украйна?
Снимка: Reuters, архив

След 2 месеца на боеве и стотици загинали ситуацията в украинския Изток продължава да е взривоопасна. Сепаратистите не отстъпват, а властта в Киев не е готова за компроси, особено след случилото се в Крим.

Русия твърди, че не се меси пряко в конфликта. БиБиСи анализира ситуацията в търсене на доказателства, които да потвърдят или оборят това.

Един от основните въпроси е дали Москва въоръжава бунтовниците. След като само преди дни беше свален поредният хеликоптер на украинската армия, Вашингтон официално изрази притесненията си, че сепаратистите имат достъп до оръжия, каквито могат да са дошли само отвън.

Разбира се, обвинението е срещу Русия. В същото време Киев обяви, че хеликоптерът е свален от ракетна установка, каквото има и в арсенала на украинската армия. А сепаратистите сложиха ръка върху доста оръжия на армията.

Властите обаче са категорични, че след битката за летището на Донецк на 26-ти май са открити множество оръжия, несъмнено дошли от руска територия.

В същото това сражение сепаритистите претърпяха тежко поражение. Голяма част от жертвите се оказаха доброволци от Русия. Самите бунтовниците съобщиха, че над 30 ковчега са били транспортирани през границата към родните места на бойците.

Наличието на чуждестранни бойци в Изтока не е особена тайна. Подобно нещо се случи и в Крим, в седмиците преди полуострова да се присъедини към Руската федерация.

Но независимо дали става въпрос за доброволци, наемници, или руски военни под прикритие, усещането е, че руското участие в конфликта става все по-организирано.

Последните боеве в Донецк и сериозният отпор на бунтовниците извади на светло паравоенен отряд, наричащ се “Батальон Восток” - по името на бившето специално звено от етнически чеченци, ръководено от руски офицери.

Въпросното звено се бие на страната на Москва в борбата с чеченските бунтовници, а впоследствие се включва и във войната с Грузия за Южна Осетия през 2008-ма година.

След силен политически натиск безпощадното звено е разформировано, но според немалко анализатори групата може и да е събрана отново за действие в Украйна. Има спекулации, че “Батальон Восток” не просто е ударната сила на сепаратистите, но се заема с въдворяване на ред и дисциплина, особено що се отнася до мародерите.

Пред кореспондент на БиБиСи членове на батальона потвърждават, че се бият редом до сепаратистите. Но не казват дали са доброволци, или организирани от някого.

Един от тях твърди, че е в Донецк по заповед на проруския чеченски президент Рамзан Кадиров. Самият Кадиров обаче отрече подобно нещо.

Факт е, че в размирната източна част на Украйна има чеченски бойци, които се славят със своята безмилостност и умения в уличните сражения. Това определено държи нащрек украинската армия, която все още не се е решила на масирана операция по земя за връщане на контрола върху един от най-големите градове в страната.

И макар и руското присъствие да е все по-осезаемо, притеснителното за украинската  власт е, че всъщност сред сепаритистите има много местни хора, повечето от които са само с украинско гражданство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


411
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
1
 
1
 
! Отговори
madness преди 9 години
Реалистично разсъждаващите хора едва ли биха навлизали в малоумната дискусия кой бил от Русия и кой от САЩ. Истината е, че световната политика се ръководи от алчни и безскрупулни хора, които си гонят интересит, а от това естествено страдат обикновените и невинни граждани. Колкото Русия наруши международното право с анексирането на Крим, толкова и западните държави поддържаха и поддържат хора, дошли с преврат на власт - т.е. не особено по европейски, като избори предстояха догодина така или иначе
262
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Левски още малко ще го изкарате седесар :))))
261
0
 
1
 
! Отговори
goost преди 9 години
Докато "хората" не разберат, че са жители на планетата Земя, а не на квартал "Надежда" или Пакистан, нещата не ще се оправят. Вместо силите ни да бъдат насочени към добро, ние сме като орел, рак и щука, всеки гледа да отмъкне късче от пая, пък каквото ще да става, поведение на тотални ***! Quo vadis? След нас - потоп.
260
1
 
2
 
! Отговори
goost преди 9 години
Чета коментарите и не мога да проумея, наистина ли има толкова злоба и омраза във всички и навсякъде, или просто тя е запазена марка на българина? Ако е така, по добре да се затрие от лицето на земята цялото сборище, наречено "човечество"! Жалко само, че покрай него ще изчезнат и много невинни същества-визирам, както ние обичаме да се изказваме "простите животни" , ама като гледам ние май сме по прости от тях.
259
5
 
2
 
! Отговори
UKRAINEC преди 9 години
До ivailo1403Един цитат от писмо на Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов:Баьо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките. - В. ЛъвскийИ също цитат от Захари Стоянов:Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския.
258
4
 
1
 
! Отговори
UKRAINEC преди 9 години
До До 359 Но когато уважението прекрачи разумните граници и се видоизмени в ирационално боготворене и възхваляване, поставяйки любовта към Русия пред всичко родно и свято, дори пред националните интереси, то се превръща в русофилство последната, най-висша (или най-нисша) степен на национално предателство.
257
1
 
1
 
! Отговори
До 359 преди 9 години
По написаното си личи,че изобщо не си хохол,а поредният чукча или тюбетейка от бимбинистан.Изобщо не правиш разлика между две различни величини и определения .
256
5
 
2
 
! Отговори
UKRAINEC преди 9 години
До dfgБез съмнение русофилството е тежко психично заболяване, което е практически неизлечимо дори и с помощта на силни медикаменти и активно психиатрично лечение. Как, освен като патологичен случай, може да бъде диагностицирана сляпата привързаност и преданост към Русия, при положение, че тази страна значително изостава от развития свят в икономическо, политическо, научно, техническо, духовно и културно отношение и се намира в някакво неопределено състояние на неофеодализъм.
255
2
 
3
 
! Отговори
dfg преди 9 години
Ако Русия организираше насилието в Украйна тези бойни петли - нацитата бандеровци щяха да са се напикали и изпокрили. Рамзан Кадиров им каза: "Ако в Украйна има 300 чеченци, както твърдите, вие щяхте да сте се изпокрили по дупките си".
254
2
 
11
 
! Отговори
Мнителен преди 9 години
А, организира ли САЩ насилието в Украйна? САЩ отричат, но е очевадно...
253
0
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 9 години
До Боби 346Ти какво, момче, "...мислете и четете преди да пишете.." . Дразни ме твоята показна "начетеност" за разни ПТУРЗКМКТК! Знанията от Вики-то са метрайни - включва се кратковременната памет, после - от едното ухо влязло, от другото излязло. Не бързай като пърле пред майка си, момче. Даже да съм съгласен с теб, пак ще ти кажа, ще спечелиш, ако намалиш многознайковството и дидактичния тон. Пише се АФганистан. Със здраве!
252
2
 
9
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"Съвсем естествено е Русия да подкрепя бунтовниците, които се борят с проамериканската хунта в Киев."Нз защо ги наричш бунтовници. Бунтовници им викат по купените медии.Хората най-законно си се отделиха, право на самоопределение имат.От Киев избесняха и им пратиха армия да ги избива. Новия "демократично избран" (вж линка) президент вместо да сложи край на насилитео го ескалира.Напълно нормално е част от хората да се съпротивяват.dnes.bg/slideshow.php?mreporter&id=6676&pid=732
251
0
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 9 години
До красимир илиевАко ми паднеш, ще се насмучеш! Извинявам се на съфорумците, но такива *** трябва да се бият до посиране! Съжалявам, че слязох на нивото на това нищожество! Каквото повикало, такова се обадило!
250
4
 
1
 
! Отговори
до Русофил преди 9 години
Заповядай, други материали можеш вече сам да си намериш, препоръчвам ти брошурата на Раковски. Поразрови се виж какво още е писал З. Стоянов. Надявам се, че това за Левски не е ирония а потвърждение. Поне на толкова би трябвало да си запознат. И използвай го това самочувтие на интелигентен човек за да добиеш представа за всички факти, на базата на които сам ще можеш да различиш истината от лъжата.
249
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 341 Нова история ще пишем,а?Бандера никога не е служил на хитлеристите. Убивал е преди всичко поляци, руснаци и най-вече евреи. Защото повечето следователи на НКВД в Лвов са били евреи. Да, евреи комунисти, които вие тук така мразите. Бандера е бил фанатичен патриот.Немците арестуват Бандера след акта на провъзгласяването на възстановяването на Украинската Държава - на 5 юли 1941. Освобождават го едва през декември 1944г.,но той отказва да им служи. Волинското клане е през 1943г.
248
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ е в войната с Русия, и Украйна е само инструмент в този гаден война. Истинска целта на САЩ е Русия. Следващ обект на атака от САЩ ще бъде Китай ( САЩ ще организират конфликт с Япония).
247
7
 
2
 
! Отговори
Пак Русофил преди 9 години
Браво, позовавай се на Левски...който, със сигурност е бил русофоб! Както казах се стремя да не гледам едностранчиво на ситуацията и съм склонен да приема всяко твое мнение или критика, аргументирана с нещо различно от "ти си промит мозък". И, да, благодаря...действително имам самочувствие на интелигентен и трезвомислещ човек!Поздрави на теб! Жив и здрав! :)
246
3
 
4
 
! Отговори
до русофил преди 9 години
Отговорът е да. Само че Ентелегенти като тебе така са им промили мозъците, че и 200 години да живееш пак няма да прогледнеш. Левски си го е казал, но за съжаление измряха умните българи... Много поздрави на мармота.
245
2
 
13
 
! Отговори
Пак Русофил преди 9 години
Добре, де наистина ли всички проЗападно изказващи се сте толкова наивни, лицемерни и цинични чак?! Не питам ви верно ли?! Не бих оправдал крайно насилствени руски действия, признавам. Но защо, по дяволите, никой не говори за всичките гнусотии, които идват от чичо Сам? За това как тия същите тия "демократи" сриват Близкия Изток и правят каквото си искат, как са създавали кризи където и когато им е трябвало. И за това как след като им провалиха плановете в Сирия изведнъж се появи Украинска криза?!
244
8
 
3
 
! Отговори
красимир илиев преди 9 години
До ГошоГошо абе ти се оказа голям комунис хайде *** да смучиш топките на Станишев