500 мигранти в неизвестност след корабокрушение в Средиземно море

2200 африканци са загинали тази година в опит да се доберат до европейския бряг
15 сеп 2014 17:02, Елка Василева
7
500 мигранти в неизвестност след корабокрушение в Средиземно море
Снимка: архив, Reuters

Около 500 мигранти се смятат за изчезнали, след като плавателният съд, с който пътували, потънал миналата седмица в Средиземно море, съобщи Международната организация по миграциите (МОМ), цитирана от Франс прес.

Двама палестинци, спасени в четвъртък близо до Малта от панамски контейнеровоз след корабокрушението, съобщили, че на борда на съда е имало около 500 души и че трафикантите умишлено са предизвикали корабокрушението, посочи организацията.

Италианските власти започнаха разследване и ако информацията се потвърди, това ще е най-тежкото корабокрушение в последните години, още повече, че ще става въпрос не за бедствие, а за масово убийство, отбеляза МОМ.

Още по темата

Двамата спасени палестинци, докарани в събота в Поцало, Южна Сицилия, разказаха независимо един от друг, че са тръгнали от Дамиета в Египет заедно с около 500 души - сирийци, палестинци, египтяни и суданци.

Според тях каналджиите на няколко пъти ги накарали да сменят кораба, а в сряда ги качили на по-малък и разнебитен съд.

Когато мигрантите се разбунтували, трафикантите, намиращи се в друг кораб, блъснали кърмата на кораба с бежанците и той потънал.

Палестинците били спасени ден и половина по-късно, а още девет оцелели били прибрани от гръцки или малтийски кораби. Предполага се, че останалите обаче са загинали, каза говорителят на МОМ в Италия Флавио Ди Джакомо.

Статистиката на организацията показва, че от началото на годината 2200 африкански мигранти са загинали, опитвайки се да се доберат до европейските брегове - три пъти повече, отколкото през 2013 г., отбелязва ИТАР-ТАСС.

По-рано днес стана известно, че над 160 бежанци от африкански страни са загинали при корабокрушение край бреговете на Либия. Десетки се смятат за загинали.

След събитията в последните дни към зловещата статистика може да се добавят още 700 души, каза прессекретарят на МОМ Джоел Милман.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тръгнали били от Дамиета. Бил съм там. Нарочно ги товарят и изпращат. Там по принцип пиле не може да прехвръкне. Поредните *** номера. Това е агресия насочена към Европа от ислямския свят. Няма случайни неща и тези емигранти не са случайни. Когато станат достатъчно в Еврропа гледайте какво ще стане
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Италиансите пак не са ги видяли в тъмнината.Трябва и на нашите граничари да им изземат прожекторите
5
0
 
9
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
"Ще я превземат накрая Европата. На 100 преминали се пада сигурно един удавен."И не само, че не се давят всичките, но от останалите 99 след година всичките са с по десет деца т.е стават 999. Не ме питай как го правят, но май са нещо средно между плъхове и зайци...явно, че не са риби
4
1
 
9
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
*** се чудят как да ни унищожат, но ето че имало и господ да ни пази от тези изверги!
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще я превземат накрая Европата. На 100 преминали се пада сигурно един удавен.
2
0
 
2
 
! Отговори
koi da e преди 9 години
"че над 160 бежанци от африкански страни са загинали при корабокрушение край бреговете на Либия. Десетки се смятат за загинали."Ne dumai..
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
случва се