Създаването на еднополюсен свят е опасно

Путин бе умерен в речта на Червения площад
162
Създаването на еднополюсен свят е опасно
Снимка: Reuters

Русия е благодарна на народите от страните от антихитлеристката коалиция и на антифашистите, борили се срещу
фашизма в различни страни, подчерта руският президент Владимир Путин днес в реч на парада в Москва за 70-ата годишнина от победата над хитлеристка Германия, предадоха ТАСС и Франс прес.

Още по темата

Великата победа "винаги ще остане героичен връх в историята на нашата страна", подчерта Путин. "Но ние помним и нашите съюзници от антихитлеристката коалиция. Благодарни сме на народите на Великобритания, Франция и Съединените американски щати за техния принос към Победата", заяви Путин.

Той изрази благодарност и на антифашистките сили от различни страни, борили се в нелегалност и в партизански отряди, "включително в самата Германия".

Путин напомни и за историческата среща на съюзниците на Елба и за доверието и единството, "станали наше общо наследство", както и за примери за обединяване на народите в името на мира и стабилността. Именно тези ценности "залегнаха в основата на следвоенното устройство на света", подчерта той.

Той изрази мнението, че опитите за създаване на еднополюсен свят са опасни.

"Видяхме опити за създаване на еднополюсен свят. Виждаме как набира инерция силовото блоково мислене. Всичко това подкопава устойчивостта на световното развитие", заяви Путин.

Той е уверен, че "наша обща задача трябва да стане изработването на система за равна сигурност за всички държави". Система, адекватна на съвременните заплахи, построена на глобална и регионална, извънблокова основа. Само тогава ще осигурим мир и спокойствие на планетата", каза още руският президент.

Според него институциите на международното право, създадени след Втората световна война, са доказали своята ефективност.

"Беше създадена Организацията на обединените нации. Беше изградената системата на съвременното международно право. Тези институции доказаха на практика своята ефективност при решаването на спорове и конфликти", заяви Путин.

В речта на парада руският президент подчерта, че именно Червената армия и съветските граждани са внесли решителния принос за победата над Германия.

"Закономерно е, че именно Червената армия със съкрушителния щурм на Берлин постави победната точка във войната с хитлеристка Германия. За свободата на родната земя се бореше целият многонационален народ, всички носеха тежестта на войната и всички заедно осъществиха безсмъртния подвиг на спасяването на родината, определиха изхода от Втората световна война, освободиха народите на Европа от нацистите. И където и да живеят днес ветераните от Втората световна война, те трябва да знаят, че тук в Русия ние високо ценим тяхната издръжливост, мъжество и вярност към фронтовото братство", допълни Владимир Путин.

Парадът е демонстрация на сила от страна на Путин, който отхвърля като "абсурдни" наложените от Запада санкции след анексията на Крим миналата година, коментира пък ДПА. Подкрепеното от Русия прекратяване на огъня в Украйна беше нарушавано както от сепаратисти, така и от украинската армия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
7
 
1
 
! Отговори
отвратен преди 8 години
Днес пред паметника на армията-окупаторка пак се събраха всичките дърти вещици и таласъми - рубладжиите-предатели на България!Това свърталище на злите червени сили трябва да се премахне час по-скоро!
76
0
 
7
 
! Отговори
физик преди 8 години
Дори в природата полюсите са два.
75
0
 
15
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Еднополюсния модел е точно толкова абсурден,колкото идеята на Хитлер за завладяване на света!На практика са едно и също нещо.Така че борбата с него е нещо естествено,за който може да си го позволи,разбира се.
74
9
 
5
 
! Отговори
до ВЕЩИЦАТА преди 8 години
Хахаха, цитираш дословно реч на Ленин от 1910г. За 105 години нищо от това не се сбъдна, защо реши че следващите 105 ще се сбъдне?
73
7
 
20
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 8 години
Скоро, много скоро имигрантите ще започнат да се връщат по родните места. Кризата в Америка заапочва да се задълбочава. Китай като сменят валутата ще ги видим америкаанците. В момента положението в Америка изобщо не е розово. Нещо което го изпитваме на гърба си но Вие които се прехласвате по Америка няма как да го видите и усетите на хиляди километри. Вие четете и слушате брътвежите на самозвани журналисти.
72
7
 
7
 
! Отговори
до 135 преди 8 години
Това са имигранти от бившите ССРепублики, които иначе никой не пуска никъде другаде.Впрочем Русия е рекордьор и по брой мюсюлмани в Европа, ама с това няма да се похвалиш, нали, хахаха!
71
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до Крим 134 Да, прав си! Само и единствено "в съответствие с международните закони" Хитлер е бил в състояние да овладеят цяла "трезвен" Европа. За вашето съжаление, "пияните" руснаци счупи гръбнака му. Затова - днес поздравявам цяла "трезвен" Европа с Денята на Победата! Ура!
70
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 134: "...Русия е на второ място по големина брой на имигрантите (след САЩ)."Ако всички малцинства в Русия се броят за емигранти, тогава може и да си прав !!!
69
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен "не съм чул за за има потоци за бежанци в Русия"...Ако не сте чул за това- е твой проблемът, нали? Обаче Русия е на второ място по големина брой на имигрантите (след САЩ).
68
14
 
6
 
! Отговори
до Крим преди 8 години
Какви престъпления - Вермахтът спазваше стриктно международните правила, а пияните руски военопрестъпници изнасилваха и избиваха жени и деца за удоволствие и палеха къщи само от завист, че имаха ел.ток и невиждани "скъпотии" вътре!
67
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен129Македония вече е тръгнала а ти Одисей 1 верно ли верваш че НАТО ще ни спаси моляте по реално :)
66
1
 
14
 
! Отговори
Крим преди 8 години
До Анонимен. 116 Германия е получила от руската само това, което е трябвало да получи за голямите престъпленията си. Може би, дори по-малко от това, отколко че е трябвало да получи от Русия.
65
3
 
0
 
! Отговори
озадачен преди 8 години
Ти си *** щом не можеш да ми отговориш
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да пребъде България самодостатъчно условие еВсички пропиндо и антибългарски *** продавачи на чушки на пазара
63
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е да се махаме от НАТО и ЕС
62
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Време е да се махаме от НАТО и ЕС . С 100 000 добре въоражена армия дори без скъпите самолети нямаме проблем във военно отношение.Има достатъчно ръчни средства до 5 000 м височина да бъде свален всеки враг.Народ който не храни своя армия скоро ще му се наложи да храни чужда. Наполеон Бонапарт
61
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименМоля ви, сравнете икономически успехи на България в "соца"- и днес, в периода на "демокрацията". Сравните? Сте доволни? Аз- НЕ! Не искам да кажа ви, че социализм това е много добре, но това, което ние имама днес ... О, това е много лошо. Много лошо за майка-България!
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До озадаченкато си ***....
59
17
 
4
 
! Отговори
озадачен преди 8 години
Нищо не разбрах от бъртвежите на Путин - нали точно той налага блоковото мислене: тия са наши, не ги пипайте, ония са ваши и т.н. ...
58
0
 
19
 
! Отговори
българче 100 кг преди 8 години
стига сте ровили история с едностранен прочит, всеки е чел по нещо, картината е голяма мозайка, не се нарежда лесно. Путин е велик лидер, целия свят го харесва и му симпатизира, защото се уморихме от американските блъвни и нахалство! За съжаление ние нямаме лидери, издигат се изкуствено някакви *** и негодници, за да се манипулират в изгода на световната мафия естествено. Честит 9 май на братушките!