България ще бъде по-активна спрямо българите в Украйна

Обещанието дойде от президента Плевнелиев
8 юли 2015 10:30, Елка Василева
25
България ще бъде по-активна спрямо българите в Украйна
Официалното посрещане на Росен Плевнелиев в Киев. Снимка: БТА

България ще бъде по-активна спрямо българската общност в Украйна. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който се срещна в Киев с представители на българското национално малцинство в Украйна в рамките на официалното си посещение.

Българите в Украйна са около 250 000 души и са най-голямата българска общност извън територията на България.

Държавният глава изрази солидарността и уважението на България към българите в Украйна. Той посочи, че България има много отворени врати в Украйна, които са и благодарение на българската общност в тази страна.

Росен Плевнелиев изтъкна важността за отпускане на повече стипендии за украински студенти от български произход за обучение у нас и за по-голямо отваряне на българските университети за тях. Той посочи също необходимостта да се търсят начини да се използват европейските инструменти, за да може българската общност в Украйна да започне да усеща европейската солидарност.

Още по темата

Плевнелиев отбеляза още идеята за създаване на бизнес инкубатор в Болград, както и важността за ремонтиране на пътя до Болград, който е сред големите проблеми, поставяни за решаване от българите там.

Сред примерите за подкрепа на сънародниците ни в Украйна държавният глава изтъкна още оборудването с помощта на българското МВнР на компютърен кабинет в гимназията "Г. С. Раковски" в Болград, както и дарение на над 1000 книги, което ще бъде направено от достоен българин.

"Това е само началото. Искаме и трябва да бъдем по-амбициозни. Искаме да усетите, че България е на ваша страна, че ви разбира и че е отворена за вас", каза президентът.

Сред поставените въпроси от представителите на българската общност бяха за създаване на карта за българите в Украйна, за облекчаване на процедурата при издаване на удостоверения за български произход, което ще улесни младежите, които идват да учат в български университети, за възможности за детски лагери в България, за да имат децата езикова практика на български език, за даването на български статут на Болградската гимназия.

Министърът на външните работи Даниел Митов, който също участва в срещата, каза, че към поставените въпроси трябва да се подходи много рационално и максимално бързо да се решат голяма част от тях. Българският министър посети с украинския си колега Павло Климкин българската общност в Болград и Одеса. Министър Митов посочи, че това е знак за ангажираност на българската държава към нашите сънародници в Украйна, но и за ангажираност на украинската страна.

Даниел Митов каза, че в момента се работи по облекчаване на процедурата за удостоверения за български произход за младежите, които ще бъдат студенти в България. Има възможност да се увеличи квотата за обучение в българските университети, както и да се увеличат стипендиите, за което ще се разговаря с министерствата на образованието и на финансите. Министърът отбеляза и ангажимента на украинската държава и на местната администрация за ремонтиране на пътя до Болград. След като започна излъчването на БНТ "Свят" в Одеса и Измаил, се очаква скоро българската телевизия да бъде достъпна и в други градове.

Обмисля се и възможността хуманитарната помощ, която ще получат българите в Украйна, да бъде чрез ваучери, а не чрез изпращане на продукти, за да може по-бързо да стигне до хората, посочи Даниел Митов.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До UKRAIN-INFORM-BURO"Няма ли служби за сигурност в таз държава ?" питаш. Защо, клиент ли ще си им? То има и психиатрии, ама са препълнени и ти засега си навън. Защо не опиташ да се ограмотиш и да си поправиш ника на UKRAINIAN INFORM-BUREAU?
6
1
 
0
 
! Отговори
UKRAIN-INFORM-BURO преди 8 години
Всяко чуждопоклонничество по принцип е вредно-вредно е германофилството,англофилството,американофилството.Но все пак това е нищо пред русофилството и особено пред путинофилството,защото зомбирания филл не просто се покланя пред една чужда държава,ами той се покланя пред най изостаналата и опасна феодално-робовладелска по същество държава,изправила в момента целия свят на нокти.Дали няма и севернокорейофили и ислямодържефили в БГ? Няма ли служби за сигурност в таз държава ?
5
1
 
3
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 8 години
НЕ СИ ЗАСЛУЖАВА ДА КОМЕНТИРАМЕ ТОЗИ *** КОЙТО С ИЗКАЗВАНИЯТА СИ ДОНЕСЕ ДОСТА БЕДИ ЗА БЪЛГАРИЯ И ПРОДЪЛЖАВА. ТЕ И ЗА ТОВА АВТОРИТЕТА НИ ПО СВЕТА Е КОТА НУЛА. А ПОКРАЙ НЕГО ИМА ЕДНА ГЛУТНИЦА *** КАТО НЕГО КОИТО ОСВЕН ДА КРАДАТ ЗА ДРУГО НЕ СА СПОСОБНИ. ДА РЪКОВОДИШ ЕДНА ДЪРЖАВА СЕ ИСКА МНОГО, АМА МНОГО А..Л. А ТЕ ВЪОБЩЕ ГО НЯМАТ.
4
0
 
5
 
! Отговори
МАНИЯК преди 8 години
Тоя кайш нашия ,нарочни ли дразни Русия с изказванията и посещенията си тук там....не знам каква е целта но накрая народеца ще го однесе заради *** като тоя....да България никога не е имала истински политически елит и за това винаги си е патила..
3
0
 
17
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Тея двамата получават по още една заплата от ЦРУ
2
1
 
19
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
Г-н Президент, не са само българите в Украйна, но и в Румъния, Молдова, Турция, Гърция, Сърбия, Македония (т.к. се води "не българска" държава), Албания, Косово и САЩ основно. Вероятно не е стигнало до вас, но ви писах за проблемите с правата на българите в западните покрайнини. На книга имат права, но в действителност трябва да учат по сръбски учебници и на сръбски. За югозападна България не ми се отваря и дума, но и там има проблем. България има два пъти по-голямо население извън РБ.
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато забраниха българския език в Украйна, бяхме сред най-"активните".