Най-корумпираните в света: ФИФА и куп президенти

А Ливан пък се нарежда с награда за "цялостен принос"
11 дек 2015 22:05, Боряна Павлова
9
Най-корумпираните в света: ФИФА и куп президенти
Снимка: архив Reuters

В рамките на кампанията си "Да разобличим корупцията" правозащитната асоциация "Transparency international" публикува списък с 15-те най-корумпирани в света. Сред тях са както физически лица, така и фирми и организации.

Според авторите на класацията, голямата корупция е злоупотреба с власт на високо ниво и носи полза само на избрани хора за сметка на всички останали. Това нанася сериозна вреда на обществото и на обикновените хора.

За съжаление, често тези прояви на корупция остават ненаказани, коментират още експертите. Това се дължи както на слабата работа на съответните правораздавателни органи, така и на сериозните подкупи, които се раздават и допълнително влошават ситуацията в страната или в региона.

На първо място е сенаторът от Доминиканската република Феликс Батиста. Веднага след него пък е бразилската държавна нефтена компания Petrobras.

На трето място е бившият украински президент Виктор Янукович, следван от още един бивш президент - този на Панама Рикардо Мантинели. Още една президентска връзка завършва челната петица - дъщерята на президента на Ангола Изабел душ Сантуш. Португалската банка Espirito Santo е на шесто място.

Седма пък е... ФИФА. Едва ли е изненадващо предвид многобройните скандали около организацията.

За осмо място се връщаме към президентската традиция - бившият египетски президент Хосни Мубарак също се нарежда в класацията.

Ливанската политическа система пък явно е с награда за "цялостен принос", защото е номинирана самостоятелно. Същото важи и за американския щат Делауеър.

Фондът на Ахмат Кадиров, бившият чеченски лидер, е единайсети, следван по петите от още един бивш президент - този на Тунис Зин ал-Абидин Бен Али.

За последните три отправяме поглед към Мианма, чиито търговци на нефрит също се наредиха в класацията. Синът на президента на Екваториална Гвинея, Теодоро Обиянг-младши е предпоследен, а класацията завършва с китайската компания China Communications Construction.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 4 години
Нас въобще не са ни включили в конкурса защото няма да е честно!
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България сигурно е била жури на конкурса.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ве ко беше там за едни спрени руски за сметка на едни американски, как не ни обичали и ние как сме се слагаи. Едно таковата, такова и т.н.
4
2
 
18
 
! Отговори
Калъфчо преди 4 години
Нашите народни любимци не са включени, тъй като те са от свръх-категория в този вид надпревара...
3
3
 
15
 
! Отговори
Кече на главата преди 4 години
Най-корумпираните в света ли?

Значи почваме с ФИФА-Йозеф Блатер, минаваме през УЕФА-Мишел Плати-Ми, стигаме до БФС- Боби Фалшивата коса-Фалшив футбол.

От там надолу следват сицилианската мафия, правителствата на банановите републики(като нашето Тикварско правителство), и т.н.
2
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега форумците ще се изпотрепят да повтарят как нашия президент е най корумпиран, нашите премиери от сутрин до вечер само алъш вериш и подкупи въртят...

А замисляли ли сте се скъпи сънародници, вие през последната година колко законченца, разпоредби и правила нарушихте, колко рушветчета бутнахте на ченгета, колко рушветчета взехте за да придвижите някоя бюрократична задачка, а колко дадохте.

Ние сме корумпиран и крадлив народ - от чистачката дето краде тоалетна хартия, до премиера..такива сме
1
4
 
20
 
! Отговори
Врачанин преди 4 години
Не са познали!Най корумпираните са българските служители от ДАИ!