Путин: Русия и Китай - всичко върви добре между нас!

Руският президент е за 15-и път на посещение в Пекин
Обновена: 25 юни 2016 21:08 | 25 юни 2016 20:56, Анисия Иванова
74
Путин: Русия и Китай - всичко върви добре между нас!
Снимка: БТА

Русия и Китай се договориха да засилят търговско-икономическите си отношения, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. С китайските партньори се договорихме да увеличим усилията, за да бъде преодоляна тенденцията на спад на стокообмена, каза Путин след преговори с китайския си колега Си Цзинпин.

Руският държавен глава отбеляза, че тази година продажбите на машини и оборудване от Русия за Китай почти са се удвоили. Президентът припомни, че се разширява използването на националните валути във взаимните разчети.
Путин и Си подписаха обща декларация за взаимодействие в областта на информационното пространство.

Двете страни се споразумяха и да започне изплащането на кредити от две китайски банки за строителството на завода за втечнен природен газ "Ямал ВПГ".

Газпром и националната петролна корпорация на Китай (China National Petroleum Corporation) подписаха меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на подземните газови хранилища.

Руската Обединена авиостроителна корпорация и Китайската корпорация за гражданско самолетостроене
 подписаха споразумение за създаване на съвместно предприятие по програма за производство на широкофюзелажни пътнически самолети за дълги разстояния.

Руският оператор Ростелком се договори за сътрудничество с китайската компания Хуавей (Huawei).
При официалното си посещение в Китай Путин съобщи също, че строителството на високоскоростната магистрала Москва-Каза ще бъде съгласувано до края на годината.

Китай и Русия сътрудничат тясно в областта на външната политика и сигурността въз основа на общ подход към широк спектър от глобални и регионални въпроси, заяви руският президент Владимир Путин на прием по случай 15-ата годишнина от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. По думите му двете страни ще засилят координацията на силовите ведомства, включително по въпросите на борбата с тероризма.
Русия ще окаже подкрепа на Китай в тазгодишното председателство на Г-20, каза също Путин след преговорите. /ЦМ/

Отношенията на Русия и Китай имат достатъчно потенциал за успешно развитие и се основават на отчитане на взаимните интереси, заяви руският президент Владимир Путин на среща с китайския премиер Ли Къцян, предаде ТАСС.

Путин подчерта, че основата на двустранните отношения е икономиката, но добави, че върху нея се надгражда партньорство и в други направления - на международната сцена, в сферата на културата и образованието. "Но практически всичко има икономическа основа", добави руският президент, който оцени високо вниманието на китайските си колеги към въпросите от тази сфера.

"Знаем колко трудно върви тази работа в различни направления, какви усилия изисква разработването на конкретни проекти, съгласуването на позиции, търсенето на баланс на интересите", заяви Путин. "А ние с вас винаги изграждаме отношенията си като отчитаме взаимните си интереси и всичко върви добре".

По-рано Путин се срещна с председателя на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Чжан Дъцзян. Руският президент подчерта, че неговата страна отделя приоритетно внимание на развитието на отношенията с Китай. Дъцзян отбеляза, че това е петнадесетото посещение на Путин в Китай. "Това несъмнено говори, че Русия придава приоритетно значение на развитието на отношенията с Китай", отговори руският държавен глава.

При срещата си с китайския лидер Си Цзинпин Путин заяви, че честите и редовни срещи на високо равнище между представители на двете страни се дължат на желанието на руския и китайския народ за развиване и укрепване на двустранните отношения, предаде ТАСС.

"Всяка подобна среща е съдържателна. Това се дължи не само на формалното събитие - 15-годишнината от подписването на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, което е важно. Това се определя от самия живот, от желанието на китайския и руския народ да укрепваме и развиваме нашите отношения", заяви Путин, цитиран от БТА.

Той изказа мнение, че през последните 15 години Москва и Пекин са успели да придадат на сключеното споразумение "живо, ярко и много необходимо съдържание за нашите страни и нашите народи".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименГолубчик мой дорогой структУри се пише с У, незнаещ БГ граматиката,а мен и такива като мен ще учи на история и кво било ?? Сигурно не си и живял при "мръсния", "гадния" комунизъм - ама акъл даже даваш. Голубчик това, което такива като мен знаят - ти няма откъде да го научиш, маленкий. Хайде, научи правописа първо, след това си избърши млякото около устата - тогава се напъвай да скачаш. Не всички са измрели, има хора, които помнят всичко, въпреки всичко
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин: Русия и Китай - всичко върви добре между нас!---------------------------------------------------------------Дори да е наполовина вярно - лошо, лошо, лошо, Гошо.....;)
48
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за незнаещите,партия дпс я създадоха руските служби като използваха апарата и агентурата на комунистическата бг дс.всички структори на партията се изградиха от агенти на дс,до един,без изключение
47
5
 
1
 
! Отговори
кирил преди 7 години
какъв турски,нямам проблем с турция.ти хващай влака за сибир.тук е европа и нато.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
51, кат не ти пука, пиши си направо на турски и хапни една свинска пържолка.
45
0
 
1
 
! Отговори
хохолите капут преди 7 години
До АнонименБългарските просяци *** миенето на тоалетни чинии в англия!
44
0
 
3
 
! Отговори
хохолите капут преди 7 години
До 49хохолите отново истерия? нали
43
4
 
0
 
! Отговори
49 преди 7 години
въобще не ми пука кое как се пише.не ща да живея като руски скот колхозник или зомбиран ***
42
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
истинският враг на русия не са европа и америка,не е християнската цивилизация а е китай. огромното население и икономика се нуждаят от жизнено пространство
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И на Руски, И на Български Мама, Любов и Родина се пише еднакво.Това не е случайно.
40
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
китай не признава анексията на крим. китайски банки отказаха финансирането на всякакви енергийни проекти с русия.знаят че след фалита на русия,всичко ще е на половин цена
39
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сближават се. Русия е на четири крака, Китай е отзад. Стокообмен за 2014 - 100 млрд. 2015 - 60 млрд.Първо тримесечие на 2016 - спад с 12 % по данни на руската митническа служба. Многомилиардните енергийни проекти са замразени.Мнозина в Русия също така са ужасени от факта, че китайски фермери арендуват руска селскостопанска земя, и ги смятат за "преден отряд" за потенциална експанзия, а също и за екологична напаст заради агресивното използване (от китайците) на токсични изкуствени торове.
38
8
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Аз направо изумявам от тези "новини" как Русия щяла да се сближава с Китай!Русия и Китай се мъчат да се сближават откакто се помня като съм се родил та до ден днешен не са се сближили, а даже имаха многобройни военни миниконфликти от време на време.Путин явно се хваща за всичко като удавник за сламка!Напротив: Тъкмо обратното забелязвам.Китай не само че се сближава със Запада.Английската кралица на крака стана да посрещне китайския премиер, китайци ще строят атомни централи в Англия...
37
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
руснаците свършиха парите и дават под аренда на китай огромни територии в сибир.договорите са за по 40-50 години.там ще израснат 2 поколения китайци и всичко ще е китайско.де факто това е китайслед разпада на русия,това ще е вече китай и де юре
36
3
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 40 (Блокиран в Дневник)Алоу, Блокирания в Дневник! С основание са те блокирали в дневник, трябва да те блокират и тук и навсякъде където се говори български (на руски може, позволено ти е от Путин).1. Симбиоза на Русия с Китай никога не е имало.2. Китай е много силна във военно отношение, дори да не е точно толкова колкото Русия.Китай вече има собствени самолети а руските са много малко.И самолети и ракети и танкове и кораби и подводници.Какво им е "слабото"?
35
3
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Да ама почти по цял свят има китайски градове (Чайнатаун на английски), само в братска Русия няма. Защо така бе, братушки?Е, в Москва има един Китайгородок, само дето в него живят всякакви други, но не и китайци.Бил съм във Вашингтон. Във Вашингтон имат Чайнатаун. В него се загубих - защото всички надписи бяха на китайски, и имената на улиците са на китайски, имат и китайска телевизия във Вашингтон! Компютърът Леново е китайски и го правят в САЩ!В Наша Раша какво китайско има?
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Братушките ние си ги обичаме, те нас-също.Веднъж казах на Руснак че Българите обичат Руснаците.Отговорът беше- ТОВА Е ВЗАИМНО.Плевелът да стяга сала и да напада на другия бряг.Той и без това не знае на кой бряг е.
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бил съм в Русия на екскурзия, тогава беше СССР.Имаше опашка от руснаци, желаещи да влязат в бара(в хотела бяхме настанени Българите).Като разбраха, че сме Българи, бяхме учтиво поканени да влезем в бара.Уважението бе взаимно, така ни посрещат братята РУСНАЦИ.
32
2
 
11
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Симбиозата между Русия и Китай е невероятно силна.Китай иска да разкара САЩ от южнокитайско море, но Китай е слаб във военно отношение.Русия има нужда от китайската икономика, Китай от руската военна сила.На турскосинята агитка искам да им напомня, че Путин е отишъл в Китай не за да се "моли", а за да върне посещенията на китайския президент. Китайския президент е по-често в Русия, отколкото Путин в Китай
31
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Озлобеният тролетариат на Козяк от сутринта е налазил тъдява. Кой да им каже, че слугинството на моше-ниците се плаща скъпо. Ще останат без центи. Линията на Путин за освобождаване на света от амеро-британския финансов тоталитаризъм ще победи. Това го разбират всички страни и народи и затова работят съвместно за своето освобождение.