Учители в Германия не искат часове по английски в началните класове

Те да бъдат заменени от уроци по четене, писане, смятане
10 юни 2023 09:08, Елка Василева
93
Учители в Германия не искат часове по английски в началните класове
Снимка: архив, БГНЕС

Председателят на Германския учителски синдикат Хайнц-Петер Майдингер заяви, че часовете по английски трябва да отпаднат от програмата на учениците в начален курс, предаде ДПА.

„Смятаме, че часовете по английски са излишни и че могат да бъдат заменени например от уроци по четене“, каза той пред германската обществена телевизия АРД. „Трябва да отделяме повече внимание на усвояването на основните умения в начален курс - а те са четене, писане и смятане.“

Повод за думите му станаха дебати в Германия за лошите резултати от Международното изследване на уменията за четене в начален курс (PIRLS, познато в Германия и с акронима IGLU), представени през май.

От тях става ясно, че една четвърт от четвъртокласниците във федералната република не могат да четат, както трябва. В сравнителен план учениците в начален курс в Германия се представят много по-зле от връстниците си в много други страни в уменията за четене.

Миналата година резултатите от Ай Кю Би (IQB), друг образователен индекс, измерващ уменията на учениците в 4-ти клас чрез поредица тестове, показаха, че федералната република бележи отстъпление при уменията по математика и немски в начален курс.

В някои училища от преподаването на английски може и да има смисъл, заяви Майдингер. „Но имаме класове, в които 70, 80, 90 процента от децата са с мигрантски произход, които имат крайно недостатъчни познания по немски.“

Часовете по английски, каза той, задават грешни приоритети. Степента на усвояване на знания между учениците в начален курс е толкова различна, че когато отидат в среден курс, „така или иначе почти всички трябва да започват отново от нулата“.

Майдингер призова и за по-голяма подкрепа в предучилищния етап на образование. „И, разбира се, трябва да вземем мерки за недостига на учители, в противен случай никога няма да успеем да се справим с проблема“, каза той.
(БТА, Владимир Сахатчиев)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Че то немския става ли за четене? Всичките им думи са съставени от 2,3,5...думи. А ви прочетете българската думучка червенотиквеничковчета...аз не знам даже дали я написах правилно, камо ли да я прочета.
73
2
 
1
 
! Отговори
Алек преди 1 година
В тези коментари половината им хлопа дъската, другата половина са фашисти с тук таме умни хора за цвят.
72
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да оставим за малко германците. Имам въпрос???Защо, след като при нас се изучават немски, английски, даже и китайски и сме толкова много надарени умствено паметта ни е толкова къса и изглеждаме като латино американска държава на картата на Европа. Някой може ли да ми даде точно и смислено обяснение????
71
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да ,типично по Меркелски-английския им пречи , ...кога драги ми синдикалисте ще накараш м.ю.с.ли..т..е да учат немски?????????
70
3
 
12
 
! Отговори
Ердоган преди 1 година
По-добре учете турски! Това е езикът на Горнодунавският Вилает! В долно-Дунавския Вилает, отдавна има държавна телевизия на турски език!
69
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Не сте прав, бил труден езикът. Като живееш в една страна, си длъжен първо перфектно да говориш езика, иначе има лоши последствия - склонност към отделяне, омраза към местните и пр. Не ще ги заобичат като им говорят езика, но поне имат повече възможности за сносен живот и адаптация.
68
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами като им е толкова труден езика?! Немската граматика е много трудна за учене, даже от германчета, словоредът е обърнат, думите са километрични....Аз го учих като първи западен език в 6-7-8 клас и поне сега мога да чета немски, да броя и разбирам основните думи, но за какво ми е немски? Английският е върхът за мен!
67
3
 
18
 
! Отговори
За Кво им е Език преди 1 година
като само 2 кратки фрази им трябват за Топли, Добре Платени Позициики в Брюксел: "Слава Украина" и "Путин е Виновен"!
66
2
 
21
 
! Отговори
Смехурко преди 1 година
Ако замениш немски с български ще получиш положението в нашите училища.
65
11
 
11
 
! Отговори
Костадин Костадинов преди 1 година
Германските племена произлизат от тракийските племена, следователно германците трябва да учат български.
64
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, защо така - нали ЕС образованието е върха? А Германия е мотора на това образование? А се оказва, че не могат нито да четат, нито да смятат. Давайте още повече ЛГБТ глупости и ще имате още по-тотално затъпяване и оттам още по-катастрофални икономически показатели.
63
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава ще разберете, как Вселената използва от хилядолетия Ентропията за дресиране на Маймуните по горите в Хора, за да има Еволюция по Земята, и дресирането на Хора в Маймуни по храмовете за да има Религии. Религиите бяха сътворени да контролират чрез Кекс Хората върху планетата Земя. Само ЧоВекът... Чо - Енергия, Век - Вечна с вечна Енергия в Душата използува Ентропията сутрин Рано, когато Слънцето Изгрее на ХорИзОнта високо по върховете на Планините смеейки се с Религиите и е Богът на Земята!
62
1
 
11
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
До Анонимен 61 Приятел , какъв е тоя космически стил на изказване ? Да не си академик Денков. Нищо не разбрахме.
61
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей. Чо+Век - ти вечна енергия, ако видиш бъдещето си предварително, значи нямаш бъдеще. Поразгледай се наоколо и ако не ме намериш, погледни в миналото и ме потърси. Който не признава вторият закон на термодинамиката Хаоса - Ентропията за всевалиден е лъжец. Само Разума може да създава от Хаоса Формите. Когато някой, някъде успее да дефинира математически от Безкрайността Единицата, тогава ще разберем защо Електроните - запазват своята мигновенна любов във времето при докосване и безкрайността!
60
1
 
13
 
! Отговори
2050 та година преди 1 година
Ахмед и съседката му Фатмегюл, работят в градината си и минава някакъв пришелец, личи си, че не е от Германия. Спира до оградата и пита, на немски извинете къде е автогарата, те му казали. Не били виждали такъв човек наскоро...бял слаб висок. Приличал на онези който през 2030 та са избягали. Ахмед не издържал и го попитал - как се казваш?!? Thomas казал човека и продължил. Ахмед и Фатме се спогледали...нямало вече такива хора.
59
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо е въведена десетичната система по училищата в МАТЕМАТИКАТА? Понеже ВСЕЛЕНАТА от която сме и ние КЛЕТКИТЕ в ЧОВЕШКОТО ТЯЛО сме част от нея! А някой запитвал ли се е "Защо първият език, който изучаваме като деца е МАТЕМАИКАТА?" Понеже имаме ДЕСЕТ ПРЪСТА и на РЪЦЕТЕ И НА КРАКАТА и тая десетична система е от ЕЗИКА НА ВСЕЛЕНАТА. Еее докторите въведоха ШЕСТОПРЪСТАТА РЪКА С ИГЛАТА за набождане, но това е Религиозен проблем от края на 19 век!
58
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моят господар е Майка ми Земята и Баща ми Слънцето. Брат ми е Марс, Леля ми е Луната, Свекървата ми е Венера, Свекъра ми е Сатурн и всичките си приказваме със Слънчевата светлина! И понеже Слънцето събира цялата информация от Вселената и ми я изпраща в моята ДНК на Клетките, разбрах, че Пра дядовците и пра Бабите ми са от Галактика Млечен Път, а Пра. Пра....Пра са ми от цялата Вселена - Вселена Безкрайна, Славна, Страстна и Срамна!
57
2
 
19
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
Германските учители Зейнеб, Хабибе и Сарагамантая подкрепени от Директора на Училището Абдул Муххамед са на протест срещу изучаването на Английски в училищата . Те настояват , този ненужен вече език да бъде заменен с нови и много по полезни за изучаване езици като , урду... пущунски и банту .... И без това учениците им не разбират дори немския и го смятат за неизползваем .
56
6
 
10
 
! Отговори
Що бре така преди 1 година
Шваби нали най-големите ви приятелчета са англоговорящи,учете,учете мама ви д..йба фашистка,деградирала,фанатична
55
10
 
4
 
! Отговори
В.Узунов преди 1 година
И тук майчин език от първи клас трябва да се учи. Български ти трябва до толкова колкото да си поръчаш пиене ако работиш някъде по строителството надолу.