Робърт Максуел – алфа мъжът за Мадам Гислейн преди Епстайн

Тя била момиченцето на татко, но след смъртта му животът й се преобръща
24 авг 2019 18:50, Нели Христова
21
Робърт Максуел – алфа мъжът за Мадам Гислейн преди Епстайн
Снимки: Reuters

Преди години всеки знае къде да намери Гислейн Максуел – тя посещава всякакви бляскави събития, благотворителни вечери, премиери на книги и сватби, като тази на Челси Клинтън. Последното място, на което някой е очаквал да види Гислейн, е в мола, похапвайки бургер. 

Не се знае дали точно тази фотография на богата наследница не е инсценирана, тъй като мистерия обгражда нейното местоположение след самоубийството на Джефри Епстайн. Едно е сигурно – животът й отново се преобръща след смъртта на властен мъж със спорна история. 

Още по темата

Изминаха почти 30 години, откакто баща й, баронът на пресата Робърт Максуел, падна от яхтата си „Лейди Гислейн“, кръстена на любимата му дъщеря, и загина. Дори и днес се спекулира дали това е било самоубийство или убийство, подготвено от израелските тайни служби.

„Той беше мъж, който не можеше да понесе позора на затвора или да бъде показан като лъжец и крадец. Но той знаеше, че скоро това може да се случи, казва бившият главен редактор на един от вестниците на Максуел, Рой Грийнсдейл. - За това аз вярвам, че той се е самоубил. Че се е хвърлил от яхтата.“

Но фотографът на Daily Mirror, Кен Ленок, има друга теория. Той вижда голото тяло на магната веднага щом е извадено от водата и е категоричен – било е инцидент.

"Всеки знаеше, че вечер той има навика да пикае през палубата. Мисля, че е изгубил баланс и е паднал.“

Бомбастичен, тормозещ, с дълбок глас, Робърт Максуел се превръща в основа фигура в британското общество. Негова е пресгрупата Mirror, както и New York Daily News, а многобройните му бизнеси включват и футболни отбори (магнатът е имал интерес дори и към българския Славия). Той се издига от беден чешки бежанец до герой от войната, бизнесмен, депутат от лейбъристите, а след това медиен магнат с частни самолети, хеликоптери и и лъскави лимузини от ранга на Rolls-Royce.

По думите на самия Максуел, той нямал и един чифт обувки преди да навърши 7 годинки. Успява да избяга от нацистката окупация в Чехия като бяга във Франция, но губи по-голямата част от семейството си. След като се присъединява към чешката армия, той е евакуиран във Великобритания, където се присъединява към британската армия. Бие се в Нормандия, среща жена си, студентка в Сорбоната, и печели медал за геройство край холандско-германска граница.

През целия си живот той бил в добри отношения с Израел. Толкова добри, че го обвинили, че е техен шпионин. Тези слухове се събуждат отново, след като Максуел получава почти почетно погребение в Йерусалим, където присъстват, както президента на страната, така и премиерът. А според конспиративните теории Мосад стои зад смъртта му, тъй като той поискал заем от Израел, който му бил отказан, а магнатът ги заплашил, че ще се оттегли.

Смъртта му на 5 ноември 1991 година шокира цяла Великобритания.

Но шокът бързо се превръща в гняв – дупка от 460 милиона паунда е открит в пенсионния фонд на компаниите му. Парите той използвал за да поддържа империята си, която била на прага на разрухата. Заглавията, които гласяли „Мъжът, който спаси Mirror” бързо се превърнали в „Максуел: Крадецът“.

Ленокс се озовава в окото на бурята. Той трябва да помогне на жената на Максуел – Бети. Заедно с нея се качва на частния самолет към Канарските острови. Когато машината излита, Робърт все още се води изчезнал. Но преди да кацнат, испански рибари са намерили тяло. Но не са сигурни, че е на бизнесмена. Пилотът вика Ленокс в кабината и го моли, когато пристигнат първи да погледне трупа, за да спести на вдовицата огромния шок.

Секунди след кацането, фотографът се озовава в стая, а пред нето – голото тяло на Максуел.

„Знам, че звучи странно, но той изглеждаше добре. Все едно още е жив. Освен една синина на рамото, тялото му беше непокътнато“, разказва Ленокс.

Теориите около кончината му се появяват светкавично – трима патолози не могат да постигнат консенсус каква точно е причината за смъртта. Това, което се приема като най-вероятно е сърдечен удар и удавяне. След Ленокс Бети също разпознава съпруга си, а по-късно се появява и Гислейн.

„Тя беше съсипана. Когато видя майка си, краката й се подкосиха. Едва говореше, личеше си, че е момичето на татко. Той я водеше навсякъде – на футболни мачове, на рождения ден на Елтън Джон. Тя винаги беше с него“, спомня си Ленокс.

След неговата смърт семейството му трябвало да се справя с последствията. Синовете му Иън и Кевин, които той често унижавал, били арестувани и изправени пред съда.  Но за Гислейн, парите на татко й осигурили билет към холивудския елит.

Тя поела Daily News и го превърнала в свой дом. По-късно се сближила с Джефри Епстайн и останала сред най-близките му в продължение на десетилетие. Организирала срещите му, летяла с него в частния му самолет, организирала вечери.

За Джефри Епстайн  Гислейн Максуел била бившо гадже, отчасти работник, отчасти най-добър приятел.

Самият Робърт Максуел е успявал да се измъкне от много напечени ситуации. Описват го като звяр и дори социопат. Според Грийнсдейл, ако не беше загинал, със сигурност щеше да се озове зад решетките и най-вероятно щеше да повлече много хора след себе си. Точно като Епстайн.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плеядата около "чеха" Максуел е забележителна. Да започнем с руските олигарси (все с чисто руски имена като Лев Левиев и Роман Абрамович), да си спомним с чия помощ никому неизвестния Путин за 3.5 години след влизането в политиката стана президент. Или да кажем как евреина Мартин Шулц публично заявява, че Германия съществува се още само за да следва интересите на Израел. ЕС? И защо, по дяволите, хасидската секта Хабад Любавич стои зад всички подобни "политици"?
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кои са тези?!? Сериозно питам!! Защо трябва да ни информирате за тях?!? Дори не съм ги чувал и не мисля, че нещо съм загубил от това!
12
2
 
6
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Успява да избяга от нацистката окупация в Чехия...===========Ша *** обидиш, защо не пишеш, че е по чудо оцелял Холокоста?!
11
3
 
4
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
и вие вервате, че такива неграмотни насилници могат да пкяят изправени?
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според Талмуд живота на неевреина струва колкото този на животно и неевреите са създадени, за да служат на евреите. Не е като да няма копия на талмуда в интернет. Проверете сами. С тези идеи са закърмени над 70% от евреите по света. С тях е закърмен и Максуел и неговото отроче. Да не мислите, че тя доставяше на Епстийн еврейски деца за секс? Не, само гои. Я да кажем и кои бяха съветниците на Тодор Живков. А кой бе Луканов? А Пирински? Чисти арийци...
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само евреите, р омите и руснаците са бягали от нацистите. Европейците са ги посрещали като герои и са били смаяни от немската прецизност, възпитание и чистота. САЩ се управлява от евреи, а Талмуда позволява педофилията. Дори има насърчаване ако детето е гои да се убие ако много вика и това пречи на съседите. Но американците си мислят, че имат конституция и някакви права. Англия заедно с кралицата е частна собственост на фамилия Ротшилд, но това малцина го знаят.
8
1
 
10
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
"Самият Робърт Максуел е успявал да се измъкне от много напечени ситуации. Описват го като звяр и дори социопат."никой не говори лошо срещу евреите! само казваме, че те сами си спретнаха "холокоста".за бъдещи печалби...или вие все още вервате, че предалите Христа си няма да продадат и народа си за повече печалби?
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Недейте така говори за човека. Сега ще дойде някоя еврейска шпицкоманда да ви проведе обучение за холокост и колко са страдали евреите. И как нямате никакво право даже да забелязвате какво правят те срещу вас, а ако го забелязвате сте антисемит и мястото ви е в затвора или направо на дръвника. Нищо, че дъщерята на този *** и престъпник доставяше на Епстийн деца от Източна Европа за секс. Вашите деца! Но вие сте съгласни да правят това с тях. Важно е да не ви нарекат антисемити.
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Но фотографът на Daily Mirror, Кен Ленок, има друга теория. Той вижда голото тяло на магната веднага щом е извадено от водата и е категоричен било е инцидент."Всеки знаеше, че вечер той има навика да пикае през палубата. Мисля, че е изгубил баланс и е паднал.----------------Кой мъж си събува гащите за да се изпикае?
5
4
 
7
 
! Отговори
Присмехулник преди 4 години
"Всеки знаеше, че вечер той има навика да пикkае през палубата." мисля, че някой от водата му е писнало да го напикават по главата разни "филантропи" и го е дръпнал за пикнята, изгубил е баланс от ишиаса, който е употребил и е паднал зад борда. както се пееше в една песен: "някой чупи рекорда, някой пада зад борда..." така е то... хахаа...
4
3
 
13
 
! Отговори
Ivan преди 4 години
Максуел беше човека на съветския съюз и на Израел - двоен агент! Преди да се разпадне съюза Максуел е помагал да се изперат и скрият парите на руския ком елит и е получавал нареждания лично от Горбачов и крючков шефа на кгб! Отделно беше тясно свързан и с българската номенклатура и лично с Живков и Луканов, но най-много с Огнян Дойнов! Прочетете за връзките му с Нордекс в Австрия и синовете му. Много от нашите олигарси и кукловоди първо са минали през Максуел и Дойнов в Англия!
3
3
 
22
 
! Отговори
МОССАД преди 4 години
Ей тоя на снимката ни предопредели трагичното, мизерно бъдеще през 1989-та.
2
4
 
13
 
! Отговори
:-) преди 4 години
Хм, кое ли е общото между тези пухкави, бели и добри чеда израилеви?
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Той се издига от беден чешки бежанец..."------------------Стига стези локуми. чешки бежанец или еврейче родено в Чехия?