Мрак, студ, сняг и... полярни мечки: Какво е да разхождаш куче на Северния полюс?

Задължителна част от екипировката е пушка
18 дек 2020 17:45, Нели Христова
11
Мрак, студ, сняг и... полярни мечки: Какво е да разхождаш куче на Северния полюс?
Снимка: Instagram

За повечето хора разхождането на домашните им кучета е приятно занимание, което води до физическа и психическа отмора. Всъщност, по време на пандемията, разхождането на кучета стана още по-популярно занимание. Но тази част от ежедневието може и да не е чак толкова приятна, когато живееш... на Северния полюс.

Сесилия Бломдал живее в Лонгиърбиен, Шпицберген - най-северния град в света. Архипелагът Шпицберген се намира между Норвегия и Северния полюс. Там тъне пълен мрак през по-голямата част от годината, студено е и има... полярни мечки.

Преди пет години Сесилия, която е родом от Швеция, се мести в Лонгиърбиен, като планът е да остане там само няколко месеца. Но тя се влюбва в мястото и остава много по-дълго от предвиденото, а с нея са и двете й кучета. Сега Бломдал живее в къщурка, на 15 минути извън Лонгиърбиен, в която дори няма постоянно течаща вода.

Разбира се, много хора се интересуват какъв е живота на едно толкова студено място. За това Сесилия се захваща да прави видеа в TikTok и YouTube за живота в Шпицберген. Последното от тях е разказ как една жена разхожда две кучета сред леда. Видеото, което носи заглавието "Когато да разхождаш кучетата си всъщност е експедиция" има 1,5 млн. харесвания. 

@sejsejlija

Svalbard lifeee #meanwhileinthenordics #northernnorway #tiktoknorge #tiktoknorway #fyp #foryou #viral #dogsoftiktok #norway #norge #svalbard

♬ original sound - Cecilia Blomdahl

И така - според видеото на Сесилия, за да си добре подготвен за виелицата навън, трябва да облечеш три слоя дрехи - термо-бельо, ски-гащеризон и дебело яке. Но това не е всичко, което ти е нужно. Тъй като в Шпицберген е тъмно 24/7 от средата на ноември до края на януари, Бломдал се снабдява с фенерче за чело, с което да осветява пътя си. Когато излиза от дома си във виелицата навън е 16 часа следобед, но всичко е потънало в пълен мрак. Кучетата са снабдени с отразителни жилетки и множество светлини, като коледни елхи, тъй като в снега те стават напълно невидими.

Задължителна част от екипировката е и пушката, тъй като полярните мечки в Шпицберген са повече от хората - там има 3000 мечки и 2500 жители.

На Сесилия може и да й е трудно да излезе в студа, но кучетата очевидно се забавляват, тъй като им отнема много време да се приберат, защото обичат да си играят в снега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаете ли, че България е една от страните, която по силата на един договор, има право да осъществява стопанска дейност на Свалбард (Шпицберген). Там има големи залежи от въглища. Има ли мераклии? Норвежците и руснаците копат, та пушек се вдига. Екзотика, бели мечета, сладки такива...
5
0
 
1
 
! Отговори
ахм преди 3 години
Не разбирам какво работи тази жена.
4
0
 
6
 
! Отговори
Чавдар Михов преди 3 години
Поредната *** статия - подвеждащо и невярно заглавие (оказва се, че кучето се разхожда в Шпицберген), а не на Северния полюс. Абсурдно твърдение: "Там тъне мрак през по-голямата част на годината" и т.н.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Битът на Сесилия ми е пределно ясен. Само едно не мога да си обясня - от къде се снабдява с дърва за камината. От Норвегия ли ги карат с кораб? На Шпицберген има въглища в изобилие, но дървета няма.
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сесилия Бломдал живее в Лонгиърбиен и от това село до Северния полюс е колкото от тук до Париж. От Лонгиърбиен до ледената покривка на Северния полюс можете да се доберете само и единствено на борда на някой от атомните руски ледоразбивачи и то само месец-два през втората половина на лятото.На Шпицберген по това време белите мечки не спят ли зимен сън?
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля, списващия статията да обясни, къде по земното кълбо тъмнината е през по-голямата част от годината!

Спонсорирани публикации