Колко му е да убиеш куче? А човек?

От „Четири лапи” настояват за инкриминиране на издевателствата над животни
22 авг 2009 15:32,
385
Колко му е да убиеш куче? А човек?
Снимка: БГНЕС

От Фондация „Четири лапи” отново подемат инициатива за промени в Наказателния кодекс на страната, които да предвиждат затвор при проява на особена жестокост към животни, съобщиха от фондацията.

Повод за това е инцидентът от столичния кв. „Овча Купел”, при който неизвестни раниха дете и застреляха домашното куче на семейството, докато двете си играели пред блока.

„Ежедневно в офиса ни постъпват сигнали за издевателства над домашни или бездомни животни, като нерядко при тези случаи има и употреба на оръжие или силно отровни вещества. Нерядко има и пострадали хора,” се казва в писмо на фондацията до министрите на правосъдието и вътрешните работи.

От „Четири лапи” настояват за среща с двамата министри, на която да бъдат обсъдени както промени в Наказателния кодекс, така и начинът, по който неправителствените организации могат да сътрудничат с органите на реда.

"Изключително притеснителен е фактът, че се увеличават случаите на особена жестокост към животни, като много рядко те биват разследвани от компетентните органи", каза Дади Ейнарссон, ръководител проекти към българския клон на „Четири лапи”.

Още по темата

„За нас връзката между насилието над животните и насилието над хората отдавна е очевидна, има и много проучвания по този въпрос. Именно затова настояваме за промени в НК, които да предвиждат затвор за убийство или осакатяване на животно.

Ще изискаме също така строг контрол при придобиването и използването на огнестрелни оръжия и отровни вещества, както и за пълно разследване на случаите, при които има употреба на такива.

Разтревожени сме и от факта, че хората нямат доверие на институциите и се страхуват да подават жалби, както при инцидента в кв. "Овча Купел.”

В началото на 2009г. „Четири лапи” започнаха кампания за инкриминирането на особената жестокост над животните, но тогавашното мнозинство в Народно събрание отхвърли предложените промени в НК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


385
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
372
0
 
0
 
! Отговори
Николай преди 12 години
На тия дето се притесняват за кучетата искам да кажа, да вземат да се замислят, откъде идва салама на масата и как е убито животното.Не ги ли боли за кравите, козите, овцете, прасетата и т.н., ами са седнали да тръбят за *** или сандвича с филе е много по-важен от моето спокойствие по улиците.Това са лицемери!Набиват си пържоли и се пишат природозащитници.Всъщност те са човекомразци.Ако Левски беше убивал турците хуманно, досега още щяхме да сме с фесовете.Бъркайте хляб и антифриз и умната
371
1
 
2
 
! Отговори
LOVEC преди 14 години
MALAUMNI PRIRODOZASHTITNICII. OSven izbivaneto im na bezdomnite pesove drugvariqnt nqma. DObre daite 5 miliarda lv. da napravim kuchkarnik kolkoto BG. Gledaite otechestven fron na unaq baba deto sa i izqli krakata. Az ako jivqh na selo shtqh nai malko 100 kucheta da ubiq. NQKOI KATO ME PITA SHTE KAJA KATO VREDEN DIVECH. VSE EDNI CHAKALI. zashto ima nagrada za ubivaneto na vulci i chakali a za pesove e zabraneni. ZASHTOTO EKOLOZITE SA ***.
370
0
 
1
 
! Отговори
mila преди 14 години
Аз предлагам Закон за саморазправа при хората. Човек пребил друг, или убил - да го гръмнем с пушката или отровата.Защо кучетата да се убиват, а хората не?АМИ АКО ИМАШЕ ПО-ВИСШИ СЪЩЕСТВА ОТ НАС? ДАЛИ И НИЕ ЩЯХМЕ ДА СЕ ЧУВСТВАМЕ ТАКА,КАКТО ГОРКИТЕ КУЧЕТА.КОЛКО Е ЖАЛКО ВСИЧКО ТОВА!
369
0
 
0
 
! Отговори
фондация "Четир преди 14 години
http://***.dnes.bg/crime/2009/08/26/karakachanka-nahapa-tri-deca-v-bansko.76615Да защитим кучето-майната им на децата!От фондация "Четири лапи"
368
0
 
0
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 14 години
Такъв закон не ми се вярва скоро да бъде приет,едва ли законотворците ни са толкова изперкали-при толкова спешни,неотложни неща с глупости де се занимават.
367
1
 
0
 
! Отговори
коко преди 14 години
До ТТ,Баба Гицка , Загриженов,и останалите смахнати кучелюби:Дано да ви ухапе болен от бяс ***.Дано поне тогава Ви дойде акъла в празните тикви.С най добри чувства-КОКО
366
0
 
0
 
! Отговори
Кирил Софииски преди 14 години
Чакайте, чакайте малко ! Спорът за и против е вечен и басмислен! Тук ставаше въпрос за базаконие. Има предложение от група хора за закон защитаващ кучетата. Е но тои е безсмислен. И сега има закон които защитава гражданите от домашните и бездомните кучета. Но сащите тези вносители на новото предложение , безцеремонно не го спазват. Следователно не трябва да се взима под внимание предложението на хора които грубо погазват съществуващите закони. Закона е ясен! Няма бездомни кучета!
365
0
 
0
 
! Отговори
Cecomeco преди 14 години
теб така ли те лекуват Явано да, щом знаеш че действа:)))
364
0
 
0
 
! Отговори
ТТ преди 14 години
До всички, които мразят,Да е к.. да ви го набие човек отзад, ама акъл няма как.Колко пъти де ви се обяснява, че тези кучета и котки не са паднали от небето.Някоя дребна душица гледала кученце, па решила , че вече не й се гледа животно, па решила де се отърве от него, като го пусне на свобода.Тети от домашно, става бездомно животното.Та , казано с прости думички (пиша ви бавно, защото четете трудно) с избиване не се решава проблема.Трябва закони в този дължавица и солени глоби, та тогава да види
363
1
 
0
 
! Отговори
ТТ преди 14 години
Коко, ти си КУКУ.
362
0
 
0
 
! Отговори
ТТ преди 14 години
Това сме ние - създанията по образ и подобие на БОГ.Венецът на природата.Цивилизация - отношението към по-слабите и безпомощни създания(животни, деца, въсрастни и прочие).Повече какво да говорим.Чудя се какво правив в Европа.!
361
0
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 14 години
Eto go dokazatelstvoto! Ubiicite sa si ubiici....Ti si ot tezi, koito biha izmachvali jivotno, zashtoto qvno agresiqta ti e vrodena. Takiva kato teb imat nujda ot lechenie. Shte si ostanesh edna prosta dusha s golqmo zamochuvstvie. Kakvo li ne prochetoh, no tova izkazvane mina granicite. Zamisli se za jivota si i vzemi napravi edno dobro delo, ta da mu pridadesh smisal...
360
0
 
1
 
! Отговори
Загриженов преди 14 години
Коко, ти си за прибиване, смръдлив *** (или смръдлива слива ***). Сигурно си отчаян *** - чалгар
359
0
 
0
 
! Отговори
Загриженов преди 14 години
Напълно оскотелия, оглупял и затъпял българин спокойно вандалства поб безхаберния поглед на властите...
358
0
 
1
 
! Отговори
desi преди 14 години
само един комплексар и *** може да посегне на животно.за съжаление има много такива *** в България-***,които посягат на животни.трябва да се избиват именно те-тези невръстеници и ***!много кучета и котки са по-чисти от тези смрадливи гадове,които ги мразят!
357
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
*** ste vie deto za6titavate skapanite gnusni pumiari da vi *** *** maina
356
0
 
0
 
! Отговори
майка преди 14 години
Ако едно куче се "изсере" в градинката, то изпражненията му ще се разградят до 24 часа. А, забелязвате ли счупените стъклени бутилки, пластмасовите такива, опаковките от чипс, сладолед и какво ли още не, люспите от семки, да не говорим за използванитв спринцовки по детските плащадки? Не бива да има безстопанствени кучета. Но мили съотечественици ние пазим ли градинките си?
355
0
 
1
 
! Отговори
Баба Гицка преди 14 години
Забийте на коко четириръбест и дебел отзад! След това го завъртете няколко пъти и му дайте отново думата.
354
1
 
0
 
! Отговори
коко преди 14 години
ТРЕПЕТЕ ***,КОИТО *** НА ДЕТСКИТЕ ПЛОЩАДКИ! ПРЕБИВАЙТЕ ОТКАЧЕНИТЕ КУЧЕЛЮБЦИ!
353
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 14 години
За бездомните кучета по улиците са виновни глупавите и безотговорни хора който са ги взели в началото като домашни, но след като са им омръзнали са ги изхвърлили на улицата!