Емигрантите лелеят за България, налели повече от 1 млрд. лева

Преводите за периода януари-юли дори скачат спрямо 2016-а
27 сеп 2017 22:05, Екип на Investor.bg
216
Емигрантите лелеят за България, налели повече от 1 млрд. лева
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Близо 538 млн. евро са изпратили българите зад граница на семействата си в родината до края на юли 2017 г. Това показва справка на Investor.bg в информационните масиви на Българска народна банка (БНБ).

От данните става ясно още, че преводите са със 7 млн. евро по-високи спрямо периода януари-юли на миналата година.

Само за седмия месец от 2017 г. емигрантите са пратили в България цели 78,1 млн. евро.

Данните обаче отново показват, че всъщност сънародниците ни зад граница са основен капиталовложител. За първите седем месеца от годината преките чуждестранни инвестиции в страната са едва 431,8 млн. евро, което е спад от 55% на годишна база. Към края на юни акумулираната от началото на годината сума възлизаше на 451 млн. евро, предимно от инвестиции под формата на дългови инструменти. Само през юли вложенията в българската икономика са на минус в размер на 19,2 млн. евро, при увеличение със 152,4 млн. евро за юли 2016 г.

Подобни числа изглеждат обезпокоително на фона на прогнозите на финансовото министерство, заложени в доклада към бюджет 2017 г. Според държавните финансисти притокът на преки чуждестранни инвестиции ще продължи постепенно да се възстановява, като размерът им ще възлиза на около 3,7 - 3,8% от БВП средногодишно за прогнозния период до 2020 г.

Очакванията за реалния растеж на БВП са той да се запази на относително стабилни нива през прогнозния период, като през 2017 г. слабо ще се забави до 2,5%, а за периода 2018-2019 г. се очаква постепенното му ускоряване до 2,7%.

Вътрешното търсене ще бъде водещо за растежа както по линия на потреблението, така и на инвестициите, пише още в документа.

Но както и през миналата година, така и през тази явно не инвестициите, а паричните преводи от емигрантите ще дърпат икономиката напред.

Основните парични трансфери на българите продължават да идват от САЩ, Испания, Италия и Гърция.

Добре е да отбележим също, че парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаната от БНБ статистика, тъй като в нея не се включват донесените пари в брой. Голяма част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми.

Обезпокоителното е, че тези средства рядко се насочват към бизнес начинания и просто попълват дупките в семейните бюджети, а освен това правят „лоша услуга“ на много хора, подтиквайки ги да не търсят по-добра професионална реализация. Предвид международната обстановка подобен двигател на стопанството не може да бъде устойчив, а за да расте икономиката, тя има нужда от сигурност и нови бизнеси, а не само от силно, изкуствено напомпано вътрешно потребление.

За още икономически новини - четете Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Емиле, разкажи като 30год. си извън България, като кажеш че си от България какво си мислят за теб ???
156
0
 
0
 
! Отговори
от изпатил преди 6 години
най има сметка от тия българи на запад, нашата скъпа ТОПЛОФИКАЦИЯ. Сградната инсталация се плаща на 99% от хората без да ползват услугата. Още повече , че те не крадът от държавата за да покриват. А вадат парите с реален труд. От тази отпадна вода от ТЕЦ -те Топлофикация завлича абонатите с милиони.
155
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Емигрантите лелея за сланина, чалга и останалата балканска ци.гания
154
8
 
9
 
! Отговори
митето преди 6 години
Аз работя в Лондон.Е на 120 километра съм от центъра,но все пак Лондон.Мия чинии в един пакистански ресторант съм много доволен.След като си платя наема и метрото и ми остават 32 паунда на седмица.Много съм горд че мия чинии.След 900 години ще си имам собствена стая.
153
2
 
3
 
! Отговори
До 162 преди 6 години
Откъде го изкопа този "факт",за 1 милион емигранти издържащи роднини в България?!Ако са 1 милион,това прави 150 лв. на месец на емигрант. С 150 лв. как се живее в България? При това според мен парите,които даваме за заминаването на емигрантите от България и после за издръжката им в чужбина,са доста повече от това, което емигрантите пращат в България. Аз лично от опит знам как стоят нещата и не само при мен е така. Двама познати дадоха изплатените накуп заплати при пенсиониране на децата си в САЩ
152
1
 
8
 
! Отговори
до 162 преди 6 години
Ама, никой не е казал, че положението в България е розово... Тези хора не от добро са в чужбина. Правят каквото могат за себе си и за близките си. Обаче това не рефлектира съществено върху икономиката на България, нито върху доходите на населението като цяло. "Но както и през миналата година, така и през тази явно не инвестициите, а паричните преводи от емигрантите ще дърпат икономиката напред" - ей тази недомислица е поводът за споровете в момента.
151
2
 
8
 
! Отговори
Жоре Преводо преди 6 години
Стига сте писали глупости бе- хората пращат по 150-200 евро на месец на роднините си тук, за да преживяват. Каква икономика дърпали, кви пет лева...БГ икономиката с 2 милиона работещи генерира 100 млрд. лева годишно, а милион емигранти превеждат малко повече от милиард лева.
150
4
 
9
 
! Отговори
До 161 преди 6 години
Не противопоставям никого на никого. В статията пише, че емигрантите и тази година щели да дърпат икономиката напред. По-голяма простотия не съм чел.
149
4
 
14
 
! Отговори
Георги преди 6 години
Братовчеда ми работи в Лондон.На три месеца праща по един превод от 120 лири за да му погасяваме един заем който е взел.Праща на три месеца за да не плаща такса всеки месец. Другия ми братовчед работи около Мюнхен.На три месеца си идва в България и пълни колата с храна и дрехи.И оставя около 200 евро - таксата за булсата и една кредитна карта. Тоест - с тях и без тях все тая.А и забравих - като дойдат тука си дават лаптопите да им ги преинсталират,че тука е 20 кинта.А там е 50 евро.
148
5
 
6
 
! Отговори
до 160 преди 6 години
До До 156Само факта, че има над милион емигранти, които пък издържат роднини в България е показателен, че положението в България не е никак розово.... Няма как същите тези емигранти да харчат повече пари в България от работещите тук, защото все пак имат живот и семейства в чужди държави и следователно голяма част от доходите им отива за покриване на разходите им там, където живеят! Сравняваш несравними неща! Дай да видим колко работещи тук пращат пари на роднини в чужбина тогава?
147
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 146Ти нормален ли си?Виж темата!От какъв зор противопоставяш българските емигранти срещу хората в страната?Защо ги разделяш?Всички се опитват да оцеляват.А тези в чужбина,доколкото могат, помагат и на оцеляващите в държавата ни.
146
0
 
6
 
! Отговори
До 156 преди 6 години
Няма спор, така е. Статистиката отчита наличната информация. Сега да поговорим доколко реална е тя. Аз съм счетоводител и попълвам към 140 статистически отчета годишно. Да не влизам в подробности, но това, което тя не е обхванала по отношение на написаното от Вас въобще не може да се съпостави с това, което "пропуска" по отношение на реалното и официалното за България. За Бога, това са в най-добрия случай 3-4 млрд... Спрете се, смешно е.
145
4
 
7
 
! Отговори
До 146 преди 6 години
5.6 млрд. лева са изплатените пенсии за, забележете, 2008г. 5.6 млрд. лева. И това са само пенсиите. Някой ги изкарва тези пари, нали? Определено не са емигрантите. Държават ни е зле, толкова може - толкова дава. Няма спор, хиляди семейства оцеляват благодарение на парите от чужбина, но чак тези пари да влияят съществено на икономиката и въобще да се сравняват с труда на 2.5 млн. българи тук - това е просто смешно.
144
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешници сте. Имигрантите не лелеят за това подобие на държава, а за роднините си тук. На тях пращат пари. А нарастването на пратените суми само доказва колко "хубаво" и "прекрасно" е всичко тук. Управляват ни "най-мъдрите" и "най-кадърните" крадци.
143
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РеалистДа, щяха да заработват милиарди, но за шепа хора, а за тях щеше да има трохи едвам да оцеляват... Познай от 3 пъти що са избрали емигрантсвото?
142
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са данните на официалните парични преводи, за които има информация БНБ! А неофициалните - пратени и предадени на ръка, закупени стоки от чужбина предназначени за роднини или за обзавеждане на имоти в България и т.н. Друг пример - някой си плаща данъциите, обучения на деца в България директно от сметката си в чужбина по сметка на съответната организация - отчита ли се това? Май е много по-сериозен приноса на емигрантите, отколкото го отчита БНБ, но от тези статистики никой не се интересува!?
141
6
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
От това, че тези емигранти са избягали от България и работят в чужбина, България губи сума, която годишно е сравнима с БВП на България. Цяло чудо е, че все още не сме се затрили като държава след това масово бягство на хора от България. Този 1 млрд. лева за седем месеца е смешно малка сума - по около 150 милиона лева на месец. Ако работеха в България, щяха да изработват БВП за милиарди всеки месец.
140
2
 
4
 
! Отговори
До 145 преди 6 години
Напълно прав е номер 145 - приносът на живеещите извън България е несъществен.Номер 146 се опитва да го оборва, но показва явно непознаване на основни неща в икономиката. Тук не се сравнява само заплатата, а и много други неща. При това 146 сравнява заплати за 1 месец с преводи за 7 месеца, т.е. даже и само заплати да се сравняват по неговите числа, това са 1,5 млрд. лева на месец чисто от заплати и 150 милиона лева преводи, т.е. 10 пъти по-малко са преводите.
139
0
 
2
 
! Отговори
До 146 преди 6 години
Малко по-сложни са нещата, отколкото си ги представяш. Не става с каруцарски сметки. Препоръчвам ти nsi.bg - крайното потребление на домакинствата в България за 2016 е 56 млрд лева. 2 млрд лева (1 млрд евро) са похарчени от българите в чужбина само за първите 6 месеца на 2017г. (и то само от използваните в чужбина карти, издадени от БФИ). Какви въобще ги плещиш - 1.5 млрд? да не говорим, че си сметнал нещо си за един месец само, не за шестмесечие (каквито са данните за "емигрантските пари").
138
0
 
9
 
! Отговори
а задава преди 6 години
ли си някой въпроса, ако бяха тук, колко милиарда щяха да ПРОИЗВЕЖДАт за нашия БВП?

Спонсорирани публикации