Собственици уведомяват КАТ, когато продадат колата си

Промяната е заради случаи, в които собствеността не е сменена
23
Собственици уведомяват КАТ, когато продадат колата си
Снимка: БГНЕС

Собствениците ще могат да уведомяват КАТ да ги отпише от регистъра, когато са продали колата си. Това решиха единодушно депутатите, след като приеха и на двете четения в рамките на днешното заседание промяната в Закона за движение по пътищата, предложена от група депутати от ГЕРБ начело с Красимир Ципов.

С промяната продавачите ще могат да защитят правата си, като в регистрите на моторните превозни средства ще се отразява промяната на собствеността. Това ще се случва в срок до края на 2023 г., като продавачът на автомобила, който е прехвърлил, ще може да подаде заявление в КАТ, че вече собственикът е друг, обясни в кулоарите на парламента вносителят на законопроекта Красимир Ципов.

Това се отнася основно за сделки преди 27 декември 2017 г., когато бе въведено изискването новият собственик на автомобила да го впише в КАТ до два месеца, иначе се спира от движение. Преди тази дата такова изискване нямаше и имало редица случаи, в които кола е продадена, но собственикът не е сменен, предаде "24 часа".

С настоящата промяна се дава възможност на продавача да предостави в “Пътна полиция” копие на документа, удостоверяващ прехвърлянето на превозното средство, и така да бъде отписан като собственик, а след това регистрацията на пътното превозно средство се прекратява служебно.

Това на практика означава, че автомобилът ще се спира от движение. На продавача ще се издава удостоверение, съдържащо информация за датата на прехвърлянето на собствеността, както и датата на служебното прекратяване на регистрацията.

Ще се вписват и данни за купувача на превозното средство, номерът и датата на документа за прехвърляне на собственост, а за да може новият собственик да управлява колата, ще трябва да я регистрира отново на свое име.

При омбудсманката Диана Ковачева са постъпили няколко десетки жалби със случаи, като срещу старите собственици е завеждано дело, защото с автомобила е извършено престъпление на територията на други държави, обясни Красимир Ципов.

"В Гърция има хора, които ги грозят 20-годишни присъди, защото с предишния им автомобил някой например е прекарвал бежанци. Това решава този законопроект заедно с огромния спектър от такива възможни казуси", каза депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Аз купиш един мотоциклет преди доста години с нотариален договор, като и този дето ми го продаде имаше нотариален договор, без да го е прехвърлил в КАТ. Отивам аз да го спра от движение и ми отказват, защото купувача преди мен не го бил прехвърлил при тях на свое име. След малък спор се отказах да продължавам.Много е трудно да се спори с *** чиновник.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва двата талона да остават там, където се извършва сделката, в България при нотариуса, и в някакъв къс срок, купувача да му се наложи да си извади документи на колата на свое име. Би трябвало нотариусите да уведомяват КАТ още при сключването на сделката и чак след потвърждение от КАТ, нотариуса да приключи сделката.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственият начин да се оправят нещата е КАТ да се закрие като доказано вредна структура.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези промени нищо не променят и старите проблеми си остават. Герберaстка му работа.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2 милиарда за електронно управление, пари за нотариус и накрая и на опашката в КАТ. Скапана държава. Пак си ги изберете същите.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За това, старата кола на фирма за скрап, оттам ти дават документче, с документчето в КАТ, и чиста работа!
10
0
 
3
 
! Отговори
Мда преди 3 години
До АнонименТочно за това става въпрос-какво стана с електронната връзка за уведомяване между институциите???
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тези простотии бе ! Щом съм минал нотариус,за какво ми е да ви уведомявам бе ?Нали направихте електронни тефтери,онлайн връзки,други маймунджилъци? Колко пари потрошехте-за милиарди става въпрос!!!
8
0
 
13
 
! Отговори
те такааа преди 3 години
Когато през 2001 година продадох автомобила си Москвич/произв.1978г./, само 10 минути след сделката при нотариуса, вече го бях отписал в общината.Съвсем случайно през 2019г. разбрах, че все още съм горд собственик на Москвич!
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'да предостави в пътна полиция документа'..и ще 'му се даде' удостоверение..пак недомислици..продаваш си мпс-то, и трябва да ходиш на място, да чакаш с дни опашки да подаваш документи, а после да чакаш други документи..нищо не са улеснили, усложнили са още повече
6
5
 
4
 
! Отговори
Слухар преди 3 години
Чух едни да говорят пред данс че Ципов(незнам дали за този говориха) го сканират с психотрон и знаят какво мисли в реално време!
5
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Премахнете нотариуса от този вид сделки. В много държави, към които все гледаме, продавачът и купувачът отиват заедно в транспортния регистър, или както там се води, и всичко става пред тях на момента. Стига откривахте топлата вода.
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
goliam praz. edno telefonno obajdane ili edin email. i bez drugo kat vijda vsichko, poneje mesti prez intervali i po chasovnik kamerite spored celite si i nabludeniata si na kachestvata i deistviata na uchastnicite v dvijenieto po patnia bg zakon, kachestvata na patistata, vozilata, s prevantivna, spomagasta, controlna, schetovodna, juridicheska, nauchnoizsledovatelska funkcia ili druga. za leko i priatno dvijenie na vsichki. :-) hem se usmihvat kato srestnat chovek.
3
0
 
42
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Че той и досега нотариуса беше длъжен ама нито на КАТ им пука нито на никого!Кат е организация която предимно трябва да се крие край пътищата и да дебне разни нещастници за глоби и нищо друго!
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Собственици уведомяват КАТ, когато продадат колата си"Хаос някакъв. 2009-та продадох един мотор, като договора за продажба си го пазя. До ден днешен е сменил незнаен брой собственици, без да са му сменяни талоните или номерата. Още се движи! А аз го продадох, щото очаквах всеки момент да сдуха клапаните! 12 години! Преди месец ме издирва някакъв да го регистрирал, ама не мога да помогна - отдавна съм го продал, трябва му "новия" собственик. А данъци? Ми не, не са плащали...
1
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-слабите юристи, направо псевдоюристи са в Герб!