Проф. Рачев: Четвърта гореща вълна ни очаква в края на месеца

В България обаче тези дни времето е динамично
20 юли 2021 09:08, Елка Василева
21
Проф. Рачев: Четвърта гореща вълна ни очаква в края на месеца
Снимка: архив, БГНЕС

В края на месеца – от 27 юли нататък, ни очаква поредна четвърта гореща вълна. Температурите ще бъдат много високи в Централна България. Очакваните температури са над 36-37 градуса. Валежите ще спрат. Това прогнозира климатологът проф. Георги Рачев пред bTV.

У нас тези дни обаче времето е динамично. За днес е обявен жълт код в 19 области за краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Има опасност и от градушки.

Още по темата

„Първата половина на юли спада към активния сезон на градушките. И днес ще вали след обяд“, каза Рачев.

Вчера бурята във Врачанско нанесе щети по домове и градини.

По думите на проф. Георги Рачев няма риск циклонът „Бернд“, който е в района на Германия и причини мащабни наводнения и свлачища, да дойде в България.

Невижданото водно бедствие започна миналата сряда, когато над части от Западна Германия само за часове се изляха количества дъжд, обичайни за близо два месеца.

До четвъртък циклонът "Бернд" обхвана цял Бенелюкс - Белгия, Нидерландия и Люксембург. Цели селища бяха откъснати от света – без ток, мобилни комуникации и дори пътни връзки.

През почивните дни бури и порои засегнаха още държави в Централна и Западна Европа – района на Тирол в Италия и Австрия. На много места властите признаха, че са били неподготвени за мащаба на стихията, а общата цена на щетите се оценява на няколко милиарда евро.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
USA преди 2 години
ВАЖНА Е ШЕСТАТА ВАЛНА ЗИМАТА С УИ !
17
0
 
2
 
! Отговори
нали преди 2 години
в края на юли са наречените от стари времена "юлски горещници".
16
1
 
2
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 2 години
За "ГОРЕЩА ВЪЛНА" уважаемата Ви колежка Анастасия Стойчева определи 5 последователни дни с над 5 градуса над климатичната норна за страната. За сега виждам 1 ден за месец Юли с аномалия точно 5 градуса, за Юни - 7, макар и не всички последователни. Хайде, за да не бъда голословен, дните са 23, 24, 25, 26, 29, 30 Юни и 15 Юли, последния ден е със средноденощна температура 25.5 градуса, най-горещия досега за годината. Така аз виждам ЕДНА гореща вълна, и то по старата норма 1961 - 1990.
15
2
 
9
 
! Отговори
Айде стига бе, преди 2 години
спрете да ни плашите! Четвърта вълна от жега, пета вълна от ковид... Оставете ни да живеем, пък квото дойде! Вие сте по-опасни от жегата и ковида, взети заедно!
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се правете на много остроумни, а се пазете и се грижете за възрастните си роднини, или такива със сърдечни заболявания
13
3
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Живеем във времената на Содом и Гомор и ни чака як потоп! Обаче както в древността хората са невярвали и до последния мамент са били нечестивци, и сега е така! Алчни, нагли и крадливи политици, особено в милата ни родина, са отворили паст за още и още, а бедните плебеи имаме само правото да гласуваме за тях! Е, нека да ни отнесе, пък който оцелее!
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пък аз очаквах да ходя на ски. Егати и времето. През юли горещини вместо сняг. Ей тоа рачоф голем мИтролог бе.
11
3
 
4
 
! Отговори
Рачеввввв преди 2 години
..осмокрачев...а сексс апокалипсис кога бе...да ва еа у вълноломите нефелни :) То не е изборна вълна, то ковид на талази,..ся жежки вълни.... или Рачефф има предвид ,ше ни заливат круизи с пенсионери...те нали имат топли вълни... Все нещо н изалива...айде да н изалее отведнъж ама водна вълна и да се свършва.Който не може да плува да се ваксинира...Който нее се ваксинира ше пукне от жега!
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква невероятна новина,че края на юли ще е горещо....
9
0
 
4
 
! Отговори
от преди 2 години
короната ли?
8
0
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
На език какъв в заглавието словоредът е?
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До края на лятото колко ще да "вълните" от жега? Повече ли от Ковида?Ха-ха, всичко е ковид, даже и жегата
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
така е четвъртата вълна на КОРОНАВИРУСА идва в края на месеца
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Числото четири стана свещено всичко се свежда до четири, жегите, болестите, сезоните. Манипулация на човешкото съзнание сякаш досега лятото никога не е било жега, че сега има вълни от жега че и четири
4
1
 
23
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
Ох, в първия момент помислих, че е четвъртата КОВИД вълна, понеже вече ми се зави свят от вълни, пророкувани от видни ковидшашкънье!
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Егати.Прочетох заглавието и си помислих ,че ИДВА оная с косата с поредния щам на вълни .Щях да хуквам да се ваксинирам , но после се светнах ,че вълната е за невероятните за лятото 36-37 градуса лятна жега.Още малко ще поживеем май.Хубавото е ,че има доста ваксинирани умни,красиви , млади и богати.Ще има кой да населява България след нас неваксинираните.
2
3
 
15
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Всяко лято е горещо ... Открил топлата вода бай Рачо като бай Шиле :)))
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На много места властите признаха, че са били неподготвени за мащаба на стихията, защото тя нямала нищо общо с гейпарад. За гейпарад еесовските власти били готови ежедневно.