Празнуваме Бабинден, по нов стил

Това е един от големите народни женски празници, посветен на родилната помощ
8 яну 2022 10:12, Елка Василева
7
Празнуваме Бабинден, по нов стил
Снимка: архив, БГНЕС

По нов стил днес отбелязваме Бабинден - един от големите народни женски празници, посветен на родилната помощ, акушерките и гинеколозите. По стар стил празникът се отбелязва на 21 януари.

По произход Бабинден е езически празник. В миналото той е бил посветен на възрастните жени, които са помагали или „бабували“ на родилките.

Днес празникът е загубил голяма част от обредните си обичаи като къпане на малките деца от бабата, угощение на младите булки в дома на бабата и къпането ѝ - обичай, разпространен само в отделни краища на страната.

След „поливането“ жените даряват бабата с ризи, чорапи и платно, които премятат на дясното ѝ рамо. От своя страна бабата връзва на дясната ръчичка на децата червен и бял конец.

По стар стил празникът се отбелязва на 21 януари - датата, която от 1951 година е обявена за Ден на родилната помощ на акушерките и гинеколозите, припомня БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Бабинден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
фнимафтайте Бойко се е пременил като родилна Бабуля да не бръкне из чекмеджеата за кюлчета и зимбюлчета, а? Мъ гуем майстор е . еднаж каже че бил дедо, после дедото па каже че Бойко ич не го е бил а само малко и са аде смяна- Баба бил. та видиме иутре и Пиерекоф на женското колко бабаи че се кланят че ги Бойко ич начи таковат утепал шо не казали дека са смотали пендарето и евраретата
5
4
 
0
 
! Отговори
през 80те преди 2 години
Аз винаги свързвам този ден със здраво пийнали жени в читалището на с.Хърсово, много сняг. От читалището излиза хоро и тук там някоя оплита краката и току падне, ама другите и помагат и викат и се хилят като за световно! Чак когато станах гражданин, разбрах, че е празник на акушерките. Да са живи и здрави!
4
7
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Бабичката дето взе джипа на Плевналиев и той ли празнува?
3
12
 
3
 
! Отговори
Мухата преди 2 години
Празнуваме денят на изроденото ново поколение. Да Ви е честито и с гордо вдигната глава!
2
7
 
17
 
! Отговори
Край преди 2 години
Жените които са помагали на други жени при раждане заслужават уважение. Раждането е риск и за жената и за детето. Сърцати жени са това. Сегашните баби се домогват да е празник на всички баби но не е така.
1
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Измишльотини!!!!!!!