България да направи сондажи в Черно море, има перспективи

Декарбонизация и енергийна свобода от Русия са трудно постижими
16 мар 2022 20:21, Анисия Иванова
42
България да направи сондажи в Черно море, има перспективи
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Обявената цел на Европейската комисия за намаляване на доставките на руски газ с до 80% още в рамките на 2022 г. е амбициозна, но едва ли е постижима в заложения срок. Ако ЕС продължи и с целта си за декарбонизация на икономиката по същия начин, това ще бъде контрапродуктивно за инвестиции в нови газови проекти. Това коментира Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Намаляването на зависимостта от руски газ на Европа "може да стане в някакъв по-продължителен период от време, не до края на годината", когато бъдат осигурени и алтернативни източници, каза Кънев.

Доставките на газ от Норвегия са почти на предела си и не могат бързо да бъдат увеличени, находищата в Северна Африка също нямат големи възможности за увеличение, каза Кънев. Източници като Азербайджан, Катар и САЩ имат по-големи възможности за засилване на производството, но това едва ли може да стане бързо, а особено последните две ще се нуждаят и от сериозни инвестиции.

"Нефтените компании са доста объркани - от една страна се говори за декарбонизация и намаляване на добива, от друга се вижда, че това не е възможно сега, даже тръгваме точно в обратна посока... Двете цели са доста трудно съчетаеми, трябва по някакъв начин да се синхронизират."

Изтичането на дългосрочните договори с "Газпром" поставя България в благоприятна ситуация да договори добри цени и да осигури по такъв начин доставките си, че да намали зависимостта си от един единствен източник, особено с оглед интерконектора с Гърция и проекта за терминал за втечнен природен газ (LNG) в Александруполис.

"Трябва да се помисли как алтернативните източници да могат да заместят напълно, когато се изключи един от доставчиците. Това да бъде предвидено в развитието на инфраструктурата."

Макар и да не е възможно в момента, подобна идея за напълно взаимнозаменяеми алтернативи е добре да залегне и в дейностите за запълването на газовите хранища, смята Кънев.

От напълно зависим от един източник район България може да се окаже в ситуация с гъвкави и балансирани доставки, особено ако се разработят блоковете в Черно море - "Хан Аспарух" в България, както и тези край Румъния и Турция.  

"Частта около България остава неизучена и с големи перспективи", каза Кънев и добави, че военните действия в Украйна все пак ще забавят всякакви проекти в региона. "България трябва да направи тези сондажи, защото шансовете са много големи."

В Европа вече се дискутират и проекти за шистов газ, и ако има технологии, които са безопасни и екологични, подобни проекти могат да се разработят и в България, добави той.

В коментар за отношенията на България с "Лукойл", Кънев заяви, че не вижда проблем, тъй като рафинерията е диверсифицирана по отношение на доставките си и използва и петролните си находища в Ирак. Доставките на руски нефт са по-скоро подпомагани от това, че компанията е руска.

Пиковите цени за природен газ от последната седмица бяха предимно заради опасенията от прекъсване на доставките от Руската федерация, каза Кънев.

"Прекъсването на руски газ се оказа доста сложна задача и в крайна сметка не се случи."

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
1
 
! Отговори
Тошо преди 2 години
Не търсете, намерите ли .находище и тук ще западат едни круши...!Да си я караме така, и по-спокойно !Примери бол...Сирия Ирак Украйна ....все богати на находища страни, не са видели ни Слънце, ни Луна, само облаци от бомби !
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен, че купувахме скъпо руски газ, помогнахме на Путин да си направи армия и да държи партии като БСП и Възраждане. Национални предатели.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Черно море има и сероводород, освен петрол и газ, въпросът е защо чак сега като опря ножа в кокала. Ето колко независима е България.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има два варианта да сме толкова зависими от руския газ и петрол, първия е руснаците са казали "купувайте само от нас или ще имате проблеми" и Бойко е клекнал, другия вариант е да са платили едни пари на едни хора, та народа хем да коприва скъпо, хем да няма от къде другаде, а за това са виновни пак хора близки до ГЕРБ.
25
1
 
2
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
""дискутират и проекти за шистов газ, и ако има технологии, които са безопасни и екологични, подобни проекти могат да се разработят и в България,"" Няма такива ,но има отровени подземни води и рязко увеличаване на онкозаболявания сред населението, а в дългосрочен план обезлюдяване
24
3
 
2
 
! Отговори
Ганю Джорджев преди 2 години
звънна ми телефона, ама по-особено така, "международно", гледам...Путин, каза ми, че ми е осигурил нефт и газ от Азербайджан и Катар, само да ида и да си го взема, ама друг път.След малко пак така, тоя път дедо Джо- и той ми каза същото. После оная Урсулата и тя това ми говори. Е, аз сега ще чакам да стане "друг път" и тръгвам, само не знам как ще го нося.
23
1
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
В Турция вече добиват ток от сяроводорода в Черно море. Ние, както обикновено, лапаме мухите.
22
2
 
6
 
! Отговори
вом преди 2 години
Да,но сега ли се сетихте....времето от проучване и откриване до разработване в оптимистичния случай е двадесет години....
21
1
 
9
 
! Отговори
Шах преди 2 години
Добиваме 10 тона злато годишно , но златото не е за нас .Радваме се , че имаме работа .
20
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намаляването на вноса на руски газ с 80% ще съсипе икономиката на Европа! Европа се самоубива ритуално. И ние сме в кюпа!!
19
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само едно нещо ми прави впечатление - нищо не се е променило - каквото си беше положението при бойко, такова си е и сега - все още ни виждам Промяната, с изключение на ежедневно нарастващите цени на стоките от първа необходимост. *** Продължаваме промяната стана Продължаваме Потъването ?!
18
3
 
15
 
! Отговори
Тираджията преди 2 години
Нищо няма да стане.Ще се скарат кой да открадне парите и кой да разпределя газта.
17
6
 
19
 
! Отговори
??? преди 2 години
С шистовият газ ще се отрови цялото население.В голяма част от Дунавската равнина и Добруджа селата и градовете се снабдяват от помпени станции и от подпочвените води.При извличане на шистов газ се замърсяват подпочвените води и сме до там.
16
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хан Аспарух е спорно с Турция и Румъняи които го помпят и означава война. Дори и да е бг пак ще се заграби от НАТО и канацки фирми както ограбиха бг злато.
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички удобно забравят, че сероводородът е гориво.
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За щастие под Добруджа няма нефт нито газ. Имаше преди време мисля Тотал и Някакви американци правиха проби. Фермерите в Добруджа много пищяха, нямаше ефект, но после спряха сондажите. Откриха че нефта и газта са под Черно Море. Под водата на Черно Море. Тогава пазара беше друг и цената на суровините не изплащаше нефтена/газова платформа. Сега не знам. Дали обикновения български гражданин ще получи облаги при евентуален добив на газ/петрол в Черно Море също е доста спорно.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има миди и мноооооооооооого пясък.Това ще намерите.
12
3
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Доколкото знам,такива сондажи са правени още от Живков и са доказали,че ИМА нефт и газ под нашите териториални води...Но тогава,по "политически причини",нещата се прибраха в папки из архивите..Сега пък нашите "НОВИ СЪЮЗНИЦИ",разбирай ГОСПОДАРИ,в никакъв случай няма да позволят да започнем наш добив на нефт и газ..Така е с КОЛЕНИЧИЛИТЕ ВАСАЛИ-никой ги небръсне заслива..
11
5
 
11
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
НАЛИ СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ БЕШЕ ОТКРИЛ НЕСМЕТНИ БОГАТСТВА МИЛИАРДИ Х МИЛИАРДИ !!! КОЛКОТО МИЛИОНИ КИЛОМЕТРИ МАГИСТРАЛИ !!!
10
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-голямата глупост ще е при тези цени на зърното да отровим Добруджа за да имаме газ за два месеца.