Всеки ден у нас по един нов човек с над 1 млн. лв. в банка

Намаляват малките влогове на хората със суми до 10 000 лв.
10 ное 2022 12:13, Елка Василева
107
Всеки ден у нас по един нов човек с над 1 млн. лв. в банка
Снимка: архив, БГНЕС

Всеки ден в страната се появява по още един човек, който може да се похвали, че има над 1 млн. лв. на депозит в банка. Влоговете на граждани в банки със суми над 1 млн. лв. нарастват до 1142 броя, показват данните на БНБ към края на септември. Само за трите месеца от юли до септември тези милионерски депозита се увеличават с рекордните 100 броя, пише „Труд“.

Още по темата
Основната причина за този голям ръст е отпадането на банковите такси за съхранение на големи суми по сметки на граждани и фирми. Банките премахнаха тези такси, след като Европейската централна банка започна да повишава лихвените си проценти. В резултат милионерите вече спокойно може да държат парите си на влог, без да се притесняват, че ще трябва да плащат такса на банката.

Рекордното нарастване на милионерските влогове обаче показва, че в условията на бързо покачване на цените през последните месеци много хора са натрупали значителни суми в банките и дори са станали милионери.

За периода от юли до септември има ръст при всички депозити на граждани със суми над 10 хил. лв. в тях. Но най-голямо е увеличението именно при милионерските депозити. За три месеца общата сума в милионерските депозити е нараснала с близо 385 млн. лв. и надминава 3,1 млрд. лв.

На второ място по ръст са влоговете на домакинствата със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. Само за три месеца те се увеличават с 8,5% и към края на септември надминават 17 хил. броя. На трето място по ръст остават депозитите на граждани със суми между 500 хил. и 1 млн. лв. За периода от юли до септември те се увеличават с 4,1% до 2337 броя.

Оказва се, че най-голям ръст има при депозитите на граждани с големи суми в тях. При по-малките влогове със суми между 10 хил. и 20 хил. лв. увеличението е незначително, а при малките депозити със суми между 2500 лв. и 10 хил. лв. дори има спад.

Докато при най-големите депозити има ръст, хората с малки спестявания в банките са принудени да ги изтеглят, за да покрият ежедневни разходи, да направят малък ремонт или да купят кола на старо. Затова общият брой на влоговете на домакинства намалява.

Любопитно е, че при влоговете с малки суми между 1000 лв. и 2500 лв. също има ръст. За период от три месеца те са се увеличили с 1,2%, или с 11 500 броя, и към края на септември вече са 974 хил. Явно и хора с по-скромни финансови възможности искат да спестят малко пари.

Общата сума на депозитите на граждани нараства с 1,5 млрд. лв. за три месеци и достига 69,2 млрд. лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че през 1996 всички бяхме милионери ! После видяхме какво стана ...
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това обяснява защо всеки ден има по 100 нови човека дадени на ЧСИ.
82
0
 
2
 
! Отговори
Йей....Ха така! преди 1 година
Ха така де! Капка по капка вир става ! Дай боже след година ,две всеки българин -милионер.Де късмет и аз скоро .
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1млн=1000х1000лв. Т.е. ако вземаш 1000/мес, може да изкараш към 500000 за цял живот. Но ако вземаш 10000, ставаш милионер за 8години. Някой се чудят какви хора са? Има от заплати-мениджъри в зап фирми, банкери, в АЕЦа и енергетиката, капитани и механици, пилоти, доктори и много други. Като виждате не слагам хора със собственост, бизнеси и др. Аз имам състудент със заплата над 15хил и си живее в блока от едно време. За мен си е същия човек.
80
7
 
2
 
! Отговори
Предприемач преди 1 година
Кой за каквото се е образовал. Като нямаш умения и акъл, ще си беден. Ако си се образовал, познаваш добре света около себе си и как функционират финансите, банковата ти сметка ще се пълни и докато спиш. Вече не сме в комунизма, светът е отворен, всеки може да забогатее, ако има акъл за това.
79
2
 
3
 
! Отговори
През 97ма преди 1 година
всички бяхме милионери...
78
9
 
8
 
! Отговори
Ти да видиш! преди 1 година
А ако не е тайна тези хора какво работят ако изобщо работят?Европарата за избиване на българския народ,незнам по колко милионера и с какво двойно гражданство са,но истината е ,че евро съюза ни съсипва! И някои прости българи лапат много евросредства за да ни затрият като народ! ВЪН НАТО! ВЪН ЕСЕС!ТОВА Е СПАСЕНИЕТО!
77
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз ще съм скоро от тях
76
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Огромно неразбиране на статистиката на БНБ. Първо, тези бройки не са на милионерите, а на депозитите на стойност над 1 милион. Напълно е възможно всички депозити да са на един човек, например на някой си Бойко Борисов. Второ, сектора се нарича "Домакинства и НТООД" и е напълно възможно всички депозити на стойност над 1 милион да са на ГЕРБ, а не на домакинствата. Същото е и с кредитите.
75
0
 
6
 
! Отговори
hohohih преди 1 година
Няма лошо малко джобни в банката да има. Трябва и да се живее.
74
3
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Всичко е заради еврото! Бавно и полека изедниците "бизнесмени" ще си"осветлят" парите, които крадат от работниците си, кат о ги вкарат в банките! Мизерните заплати, които получаваме, раждат всеки ден милионери! За едни сватба, за други брадва!
73
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
строителите тарикати продават на ббаалъците на 3 - ни цени и посли си кешират парите в банка сетете се кой е тариката?
72
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
при 38 бона заплата направих милиона за около 4 години. Това престъпление ли е?
71
1
 
20
 
! Отговори
Банкер преди 1 година
Навсякъде по света банките се надпреварват кой да предостави повече безплатни услуги и лихва, в България оставиш сто лева в банката и след година те вземат че станат педесе бахмааму и крива нива
70
1
 
4
 
! Отговори
Швейцарско сирене преди 1 година
По статистика всеки 7или 8 швейцарец е милионер , та кой за каквото е учил.....;)
69
3
 
5
 
! Отговори
Анти Тяло преди 1 година
Колко от тези 1142 с над милион, имат над милиярд, а???
68
1
 
8
 
! Отговори
Перниканец преди 1 година
Продали са си имотите на новите инвеститори, които сега теглят като обезумяли и купуват и докарват инфлацията до тези ненормални нива. Следващата година, когато същите тея вълци от Уолстрийт извият на умряло, ще си ги изкупят на половин цена, докато глупаците ще плащат безумните нови лихви.
67
0
 
18
 
! Отговори
Минуващ преди 1 година
"А какво работят тези хора с милионите? Питам, понеже само около нас кредитни къщи никнат като гъби." -- Очевидно хората с милионите работят кредитни къщи и др. подобни дейности като да държиш автомивка. Едно е сигурно: не са на заплата и не си губят времето по интернет форуми.
66
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това сигурно са тези узаконените рекетьори. Дават заем без гаранция и после жулат хората с лихви над 111 %, а държавата се прави на ударена.
65
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На една заплата това няма как да стане. Това са тези които обират другите хора.

Спонсорирани публикации