София с нови микробуси за трудноподвижните хора

Те вече са 13 на брой, билетът за тях струва 1 лев
7 яну 2019 15:23,
2

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

7 нови микробуса за обслужване и превоз на трудноподвижни хора бяха представени в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова. Специализираният транспорт за хора с увреждания ще бъде въведен поетапно в движение.

"Хората с увреждания могат да ползват микробусите за трудно подвижни хора от 06.00 до 23.00 часа, билетът струва 1 лв", заяви Фандъкова.

"Аз съм разговаряла многократно с ползващите услугата хора и те са доволни. Има специално назначени шофьори, които помагат на хората да се качват и да слизат. Някои от тях имат асистенти, вътре в автобусите има специални места и за тях, така че да можем да подобрим тази услуга", обясни тя.

По думите ѝ от началото на миналата година е удължено работното време по искане на организациите на хората с увреждания, като то е от 06:00 сутринта до 23:00 часа през нощта.

"Целта е всички тези хора да имат активен живот, свързан с лечение, работа, забавление, изобщо кой, където трябва да отиде", коментира столичният кмет.

Фандъкова уточни, че средно месечно 645 души използват микробусите за трудно подвижни хора като има капацитет за разширяване на услугата.

"Всеки, който има нужда да използва тази услуга, заявява най-късно 12 часа преди използването ѝ на диспечера, след което колата се изпраща на адреса", обясни още тя.

Кметът на София уточни, че Столичната община разполага с общо 13 нови микробуса за обслужване и превоз на трудно подвижни хора.

"Работим много усилено за модернизацията на градския транспорт в София. Не сме забравили и хората, които са трудно подвижни. От днес заменяме старите микробуси за трудно подвижни хора с нови, като допълнително можем да пуснем още микробуси. Така ще увеличим капацитета и броя на обслужваните лица", посочи Фандъкова.

Тя припомни, че повече от 10 години Столична община предлага специализирана услуга за предвижване от дома до мястото и адреса, където хората отиват. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
32
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Пак за софия, в дугите градове всички са млади здрави и прави.... А да забравих, емиграцията на 3 млн не от софия а от провинцията, там няма никой за който да купуват каквото и да било
1
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кауфланд "Овча Купел" отдавна предлага тази услуга за трудните.