Емблематичната улица "Съборна" в София става пешеходна

Проектът бе представен днес в центъра на столицата
15 май 2020 14:15, Красимир Ангелов
17

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Емблематичната улица "Съборна" в центъра на София ще се превърне в пешеходна. Това обявиха на съвместна пресконференция независимият общински съветник Борис Бонев от "Спаси София", гл. арх. Здравко Здравков, зам.-кмета по транспорт Кристиан Кръстев и кмета на район "Сердика" Трайчо Трайков.

Вече е внесен и общ доклад в Столичния общински съвет, с който се предлага улицата да се преобрази в спокойна зона за пешеходци.

Проектът, разработен съвместно между "Спаси София" и Общината предвижда два участъка от ул. "Съборна" – между пл. "Св. Неделя" и ул. "Цар Калоян" и между ул. "Леге" и ул. "Княз Александър I", да станат напълно пешеходни. В междинния участък се предвижда запазване на автомобилното преминаване и реорганизация на паркирането и разширяване на тротоара, с което да се облекчи преминаването на многобройните пешеходци.

По време на пресконференцията бяха показани и визуализации на бъдещия изглед на улицата. Участниците обясниха, че са взети предвид и нуждите на бизнеса и живущите, и именно затова част от улицата ще остане отворена за преминаване на автомобили.

"Постигнахме добър баланс на всички нужди, но е нормално пешеходците да имат най-голямо предимство, предвид факта, че именно те са най-големият ползвател на пространството. Трябва смело да работим за разширяване на пешеходните зони в историческия център защото Стара София заслужава да бъде преоткрита и показана с целия ѝ блясък", обясни Борис Бонев.

От Спаси София казват, че от три години работят за тази мярка, която беше предложена през 2017 г. от екипа на датския архитект Ян Геел. По улицата ще бъдат поставени елегантни кашпи с много зеленина, пейки и кошчета и други елементи на градската мебел, които създават комфортни условия за пешеходците. Стълбовете за уличното осветление ще бъдат боядисани, осветлението подменено, а асфалтът – боядисан в цвят, сходен до този на плочките по тротоара, с което се получава обединение на двете пространства.

Входът към Градската градина ще бъде разчистен от паркирани автомобили и ще бъде изградена първата в София широка пешеходна пътека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
1
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Че за какво ми е бе майна.....да ми трака цяла нощ и да разбива плочките, виж да метрото завиждам....
15
0
 
8
 
! Отговори
do 14 преди 3 години
Да го махнем да ти го дадем да го караш в Пловдив, че там трамвай само на пощенска картичка сте виждали
14
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на софианци.....50 години след Пловдив, ама не им дойде акъла да махнат трамвая от Графа.
13
2
 
2
 
! Отговори
M преди 3 години
До Иванов, алоо аристократа слез на земята. Още малко ще поискаш наследствено място в Парламента. Идеята за тази пешеходна зона е чудесна.
12
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С непремислените пешеходни зони, се прекъсна вековен допълнителен транспортен маршрут, като алтернатива на основния маршрут. Става дума за идващите по Цариградско шосе, после по Евлоги Георгиев, Гурко, Алабин, площад Света Неделя, Стамболийски. Така се минаваше значително по-бързо и по-малко разстояние в сравнение с основният маршрут пред Ректората и по жълтите павета покрай Военния клуб и Ларгото.
11
0
 
4
 
! Отговори
До Иванов преди 3 години
Дефинирай кореняк!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съборна между площада и Калоян води до входа за снабдяване на хотел Балкан (Шератон или както се казва сега).
9
10
 
5
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Трябва да се обособят места в центъра само за кореняци. Например, градинката пред Народния театър.
8
1
 
17
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Голямото мислене са мислили - да затворят една уличка, дълга 50 м. И това име Спаси София е провокативно. Да се спаси София от какво и от кого, от провинциалистите ли? Защо да не е нещо като Гради София?
7
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А разчистване на грозния паркинг пред Света Неделя КОГА? Мястото е заприличало на клоака!
6
3
 
13
 
! Отговори
бай гошо преди 3 години
колко хубава новина , а дано
5
14
 
12
 
! Отговори
оСери София преди 3 години
Поредната глупост на оСери София. Ако идеята беше пешеходна зона до градската градина, сами са дали назад, което обезсмисля целия проект. BTW транспортния вход на БНБ между Леге и Княз Александър I? Или целта е изхвърляне на БНБ от централните части? След цар Калоян има глуха улица с 20 тина места синя зона. То пък е едно движение там.
4
12
 
3
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Да стане отворена само за кореняци. Да има контрол, който да проверява.
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи затварят за автомобили и тази част от Съборна, в която е транспортния вход на БНБ. Странно!
2
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това едва ли ще стане. Как висшето духовенство ще стига с колите си до площад Света Неделя?
1
6
 
31
 
! Отговори
1 преди 3 години
Време беше!