Западът предупреждава за руски кибератаки

Западни служители се притесняват, че Путин разчита на ядрени заплахи
21 апр 2022 16:03, Йоана Цонева
32
Западът предупреждава за руски кибератаки
Снимка: БГНЕС

САЩ и четирима от най-близките им съюзници предупредиха, че "развиващите се разузнавателни данни" показват, че Русия обмисля кибератаки срещу държави, подкрепящи Украйна, тъй като Кремъл е все по-разочарован от неуспеха си да постигне военни успехи.

Владимир Путин използва изстрелването в сряда на нова мощна междуконтинентална балистична ракета (МБР) "Сармат", която може да носи десет или повече бойни глави, за да отправи ядрени заплахи срещу западните държави, предаде в. "Гардиън".

Sarmat се разработва отдавна и първоначално се очакваше тестовите полети да започнат през 2017 г. Пентагонът потвърди, че САЩ са били уведомени за теста и не са били разтревожени. Западните официални лица са по-загрижени от нарастващия акцент, който Москва поставя върху ядрения си арсенал, тъй като конвенционалните ѝ сили се провалиха в Украйна.

Украинската армия продължава да оказва съпротива в обсадения и опустошен град Мариупол, но чеченският съюзник на Путин, Рамзан Кадиров, прогнозира, че последният отпор на защитниците на пристанището в стоманодобивния завод "Азовстал" ще падне в четвъртък.

Кремъл многократно отправяше заплахи срещу многото държави, които снабдяват украинската армия с модерни оръжия, а членовете на мрежата за обмен на разузнавателна информация "Пет очи" - САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия - прогнозираха, че Москва може да работи и с киберпрестъпни групи за извършване на атаки срещу правителства, институции и предприятия.

"Развиващите се разузнавателни данни показват, че руското правителство проучва възможностите за потенциални кибератаки", се казва в официално предупреждение за киберзаплахи в сряда, като се отбелязва, че "някои киберпрестъпни групи наскоро публично обещаха подкрепа за руското правителство".

"Някои групи също така заплашиха да проведат кибероперации срещу държави и организации, които предоставят материална подкрепа на Украйна", се казва в предупреждението на "Пет очи". В него се предупреждава, че спонсорираните от руската държава кибердейци са способни да компрометират ИТ мрежи, да крадат големи количества данни от тях, оставайки скрити, да внедряват разрушителен зловреден софтуер и да блокират мрежи с "разпределени атаки за отказ на услуга".

Путин представи тестовото изстрелване на МБР "Сармат" като голям пробив, който ще засили руското възпиране, като заяви, че тя има "най-високи тактико-технически характеристики и е способна да преодолее всички съвременни средства за противоракетна отбрана".

"Тя няма аналог в света и няма да има още дълго време", каза той. "Това наистина уникално оръжие ще укрепи бойния потенциал на нашите въоръжени сили, надеждно ще гарантира сигурността на Русия от външни заплахи и ще даде храна за размисъл на онези, които в разгара на неистовата агресивна риторика се опитват да заплашват страната ни."

Москва официално предупреди Вашингтон да прекрати оръжейните си доставки за Украйна, но Джо Байдън ги засили. Последният транш на стойност 800 млн. долара, включващ гаубици и хеликоптери, се доставя в момента.

Оръжията от САЩ и техните съюзници пристигат в момент, когато Путин разгърна нова офанзива в източната и южната част на Украйна, като се съсредоточи върху Мариупол, където командирът на украинската морска пехота Серхий Волни заяви, че неговите бойци в стоманодобивния завод може да не успеят да се задържат още дълго. Президентът Володимир Зеленски заяви, че там са се укрили около 1000 цивилни граждани.

Още по темата
Кадиров, ръководител на руската република Чечения, чиито войски се сражават в Украйна от началото на инвазията, заяви, че стоманодобивният завод "Азовстал" ще бъде превзет от силите на Кремъл в четвъртък.

"Преди обед или следобед "Азовстал" ще бъде изцяло под контрола на силите на Руската федерация".

Мариупол ще бъде най-големият град, превзет от Русия след нахлуването в Украйна преди осем седмици в атака, която отне повече време, отколкото някои военни анализатори очакваха, накара над пет милиона души да избягат в чужбина и превърна градовете в руини.

Според свидетели, цитирани от Ройтерс, няколко десетки цивилни са успели да напуснат стратегически важното югоизточно пристанище в сряда в малък автобусен конвой, спасявайки се от най-ожесточената битка в хода на войната.

Късно вечерта в сряда обаче Украйна заяви, че е готова да реши въпроса с деблокирането на Мариупол и евакуацията на цивилното население по дипломатически път и предложи да проведе "специален кръг" от преговори с Русия в обсадения град, съобщиха официални лица.

Украинският преговарящ и помощник на президента Михайло Подоляк написа в Туитър, че Киев е готов да разговаря "без никакви условия". Той добави: "Един на един. Двама на двама. За да спасим нашите момчета, Азов, военните, цивилните, децата, живите и ранените. Всички. Защото те са наши. Защото те са в сърцето ми. Завинаги."

Украйна съобщи, че досега е удържала нападението на хиляди руски войници, които се опитват да напреднат в това, което Киев нарича "битката за Донбас" - нова кампания за завземане на източните провинции на страната.

В сряда губернаторът на Луганск заяви, че руските сили контролират 80% от неговата област, която е една от двете, съставляващи Донбас. Преди нахлуването на Русия правителството в Киев контролираше 60% от Луганска област.

Сергей Хайдай заяви, че след като са превзели малкия град Кременна, руснаците заплашват градовете Рубижне и Попасна. Той призова всички жители да се евакуират незабавно.

"Окупаторите контролират само части от тези градове, като не могат да пробият до центровете", заяви Хайдай в приложението за съобщения Telegram.

Анализатори твърдят, че офанзивата в източната част на страната може да се превърне във война на изтощение, тъй като Русия се изправя срещу най-опитните и закалени в битките украински войски, които от осем години се сражават с промосковските сепаратисти в Донбас.

Във вечерното си обръщение в сряда президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че страната му може да развие "максимална скорост" при присъединяването си към ЕС.

След среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел Зеленски заяви, че двамата са обсъдили движението на Украйна към европейска интеграция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хакнаха пенсиите. Сега да хакнат социалната Нинова.
24
1
 
3
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Хайде пък сега интернет ви е виновен... Още малко и ще пишете, че Гутенберг е основният виновник за войната в Украйна.
23
1
 
2
 
! Отговори
турлю-гювеч преди 2 години
?? "Западът предупреждава за руски кибератаки -- Западни служители се притесняват, че Путин разчита на ядрени заплахи"" кибер атака със 'ядрени' заплахи ли имат впредвид производителите на новини?
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
важното че министъра на транспорта в БГ си е взел Мерцедес АМГ 63 само за около 100,000 евро с вашите пари а вие спите.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе. Нали най-великите ай тита бяха украинците!
20
3
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Слава на Русия!
19
1
 
1
 
! Отговори
До 18 преди 2 години
Няма ямболски донбас. ТУК Е БЪЛГАРИЯ, НО ВИДНО Е ТИ НЕ СИ БЪЛГАРИН!!!
18
1
 
4
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Крадеца вика дръжте крадеца..
17
0
 
2
 
! Отговори
До 20 от Ямб.цървул преди 2 години
Аз ,ако съм лицемер,значи ти си ТРЪБА!
16
0
 
1
 
! Отговори
До цървул преди 2 години
С една сума ЛИЦЕМЕР
15
1
 
0
 
! Отговори
18 от Ямб.църв. преди 2 години
На юго-изток съм в Ямболски Донбас!
14
6
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Западът предупреждавал!!!! ЧЕ КОЙ Е ЗАПАДЪТ? 1 000 000 000 ГЕЙОВЕ срещу ИЗТОКЪТ 7 000 000 000 НОРМАЛНИ !
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
треперете западни джендърчета, треперетееее
12
4
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
Ми сега що си в интернета б.е лицемер. Дават ли копейки...
11
4
 
3
 
! Отговори
Бляк преди 2 години
ВЕЧИ МИ СЕ ПОВРЪЩА КАТО ЧУЯ РАША ЗА КАКВОТО И ДА Е!!!
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ще се радвам да изчезне завинаги интернета. Стискам палци на Русия да имат начин да го направят това добро за човечеството.
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви кибер атаки нали според някои "експерти" руснаците са още в каменната ера.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не беше Русия щяхме да ядем по две агнета за по пет лева килото. Ама хакерите онези руските хакнаха цените и не само на агнешкото но и на горивата тока и какво ли не.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз до тука като ИТ съм видял за тия два месеца само вълна от укр-атаки. Или поне IP адресите са с геолокация в Укр. За сметка на това руските стихнаха. Включително и този сайт беше хакнат няколко пъти от укро-хакерчета, ако не си спомняте. Или този факт удобно ще го пропуснем, да не вземем да накърним меките китки в Брюскел?
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не са кибератаки, а борба срещу фашисткия запад