Страната ни може да плати около 600 млн. евро заради спирането на АЕЦ "Белене“

Експерт: Ако проектът не бъде стартиран отново, това ще са пари, хвърлени на вятъра
15 апр 2014 11:55, Екип на Bulgaria On Air
9
Страната ни може да плати около 600 млн. евро заради спирането на АЕЦ "Белене“
Снимка: Bulgaria On Air

Възможно е България да плати по-малко от 1 млрд. евро по арбитражното дело в Женева заради спирането на АЕЦ "Белене“, коментира в сутрешния блок на Bulgaria On Air Станислав Георгиев от Булатом. 

Според него сумата, която ще платим, ще е около 600 млн. евро. Ако проектът не бъде стартиран отново, това ще са пари, хвърлени на вятъра, наред с другите 2 млрд. евро, похарчени досега, заяви експертът.

Георгиев подчерта, че в България винаги се връщаме към ядрената енергетика, на която се дължи и ниската цена на електроенергията. По думите му ядрената енергетиката винаги ще има шанс за развитие и в световен мащаб. Предпоставките за това са няколко.

"На първо място, увеличаването на вредните емисии. На второ място, постоянното увеличаване на нуждата от електроенергия и не на последно място - увеличаващата се цена на произведената зелена енергия“, заяви Георгиев. Той сравни още ядрената енергетика с маратонско бягане, при което „нищо не се случва веднага и е необходимо търпение“.

На въпрос за бъдещето на ядрената енергетика в България, Георгиев посочи, че се работи успешно по модернизацията на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“. По думите му експлоатацията на двата блока може да бъде удължена с от 10 до 30 години в зависимост от това какъв лиценз ще бъде даден от Международната  ядрена агенция.

Във връзка с идеята за изграждане на седми блок в АЕЦ „Козлодуй“, Георгиев посочи, че е интересно каква цена ще бъде определена за изграждането му.

"В момента в САЩ цената на един блок от 1000 мегават е около 5 млн. долара. За "Белене" за два блока имахме цена от около 4 млрд. долара“ коментира още Георгиев. Експертът подчерта, че България е малка страна, за да развива два ядрени проекта.

Видеото към новината гледайте на сайта на телевизия Bulgaria On Air.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАААА... преди 10 години
ДА ПЛАТИ , ОВЧия ,бе.....НАЛИ Е СПЕЦИАЛИСТ??!!!
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Белене няма нищо общо с Козлодуй, освен че са руска технология."И пак е по-евтино от американският вариант... : )))
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я ТОКА СЪМ СИ ИЗКЛЮЧИЛ ПРЕДИ 3 МЕСЕЦА ДРЕМЕ МИ НЕ ДАВАМ ЕДНА СТОТИНКА
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
г*зЪ си давам пари не давам
4
0
 
7
 
! Отговори
Предизборно питане преди 10 години
Каква е тук ролята на баш "реформаторката"?Имахме "Козлодуй", спряхме част от него. Но, Бог знае защо, решаваме да строим нова АЕЦ,. След това ни идва на ум да изоставим тази инициатива.Ние ще плащаме 600 милиона, а тя каква комисиона е сложила в джоба си?
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А, още един чук-специалист се появи. И пак демагогия с "ниската цена". Ниската цена ама от Козлодуй - строена през комунизма при коренно различни условия . Белене няма нищо общо с Козлодуй, освен че са руска технология.
2
5
 
3
 
! Отговори
аз преди 10 години
Vmesto da davat na izmislenata amerikanska firma da pravi nov reaktor v Kozlodui po dobre da se napravi ot rusnacite v Belene,pone sa se dokazali a i nqma da plashtame neustoiki kakvo da se napravi ne sum go podpisval tova az.Inache e po dobre da e v Belene poneje e beden rajon horata razchitat na tova shte ima rabota shte se vurtqt nqkakvi pari a kakto se znae energiata v budeshte shte narastva potreblenieto .Turcia stroi nqkolko AEC a ama s rusnacite dokazano e che reaktorite im sa nai dobri
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ги плащат комунистите - те вземаха заеми!

Спонсорирани публикации