Всеки лев в IT индустрията е многократно възвърнат

Административни пречки пречат на бранша у нас, смята експерт
Обновена: 23 фев 2016 16:50 | 23 фев 2016 16:33, Анисия Иванова
2
Всеки лев в IT индустрията е многократно възвърнат
Архив: Булфото

IT индустрията има огромен потенциал. За да бъде реализиран обаче трябва да бъдат премахнати административните пречки. Само отстраняването им би могло да доведе автоматично до няколко процента ръст в БВП.

Това заяви Петър Иванов, председател на УС на Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ), в предаването "В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Всеки лев, вложен в IT индустрията, е многократно възвърнат след това като добавена стойност, посочи още той.  

Регистрираните участници в конкурса "Наградите на БАИТ" показват по много представителен начин българския IT живот. Тази година имаме 146 регистрации в сравнение с началните конкурси, когато броят на участниците достигаше близо 34, обясни Иванов.

Наблюдават се най-много кандидати в категория "Образование". Експертът обясни, че това не е изненадващо с оглед на факта, че държавата е абдикирала от задължението си да обучава. Компаниите не могат да търпят този вакуум, поради което избуяват редица частни инициативи.

Председателят на УС на БАИТ коментира още броя на липсващите кадри в световен мащаб, възможните начини за преодоляване на проблема, както и ръста на IT индустрията.

По думите му започналото оптимизиране на процеса по издаване на сини карти е стъпка в правилната посока. От една страна той е естествена компенсация на изтичането на мозъци от България, а от друга позволява високообразованите кадри, които влизат в страната, да увеличат данъчните постъпления в хазната. "Най-големият дефект при сините карти е липсата на общ срок, в който държавата трябва да потвърди или откаже издаването им", допълни още той.

Още за икономика четете в Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да изкараме българите навън, че да вкараме виетнамци. Тропнал пръдльо по масата и рекъл 'Дай'. Ми на ве
1
1
 
17
 
! Отговори
Men преди 8 години
Стига сте ревали за тия сини карти, и като внесете няколко виетнамеца какво? Инвестирайте в обучение тук, за да останат българите в българия, а не пак да емигрират и тук да идват всякакви пришълци. Както винаги БАИТ си гледа еднолично собствения си интерес и гледа да замаже очите на хората, че прави нещо добро. Всички помни времената когато осигурявахте и вие на половин заплата. Добре че дойдоха чужденци, та да предложат легални условия иначе и до сега щяхте така да я карате.

Спонсорирани публикации