Идея: Хвърляш повече боклук, плащаш повече такса "смет"

Екоминистър Нено Димов: МОСВ подкрепя принципа!
23 май 2017 18:54, Анисия Иванова
42
Идея: Хвърляш повече боклук, плащаш повече такса "смет"
Архив: Булфото

Възможностите за прилагане на нов подход при определянето на такса "смет" - според количеството на изхвърлените отпадъци, обсъдиха на среща днес министърът на екологията Нено Димов и председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

В момента такса "смет", която се плаща на общините, се налага съобразно големината и данъчната оценка на имотите.

България е единствената страна в Европа, в която таксата за битови отпадъци се определя спрямо стойността на активите, е посочил Божидар Данев.

Според него това не допринася за намаляване на отпадъците и налага разширение на инвестициите за депа. По думите му в сега действащата система липсва икономическата полза и тя не стимулира рециклирането.

Председателят на БСК е посочил, че въпросът е обсъждан с Министерство на финансите и вече има разработен проект на промени в Закона за местните данъци и такси, с който се въвежда нова методология за определяне на таксата спрямо количествата изхвърлени отпадъци.

 

Министър Нено Димов е отбелязал, че МОСВ подкрепя принципа на определяне на таксите на основата на количество генерирани отпадъци и на извършените разходи, но промяната трябва да бъде осъществена при намиране на баланс между интересите на бизнеса, на гражданите и на общините.

 


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Този мега министър Нено най-вероятно е бил в Лондон и иска да взаимства система, която не е за нашите географски ширини. Ако се плаща на чувал, всички затънтени алеи, зелени площи и крайни квартали ще се превърнат в мини сметища. И сега такса смет е висока за България. Парите се крадат, а фирмите са на олигарси.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А носните кърпички, които използвам на улицата, ще трябва ли да ги нося за измерване в контейнера пред дома ми, или ще имам благословеното право да ги хвърлям в трудно откриваемите като пейките по улици и спирки, общински кошчета. А, кожодери? Общината като слугиня на работодателите, да мери техния *** лично! Миличките те, закъсняха в борбата си за корпоративно, вместо държавно управление. Сега непредпазливо истерично драпат !
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако говорим за количество ***, което произвеждат, най-много трябва да плащат т.нар. "политици". А ако се включат и те вътре, няма да има такива големи кантари, които да го отчетат.
А работодателите, чийто представител е Божидар Данев, тартюфски прикриващ се бивш комунистически деец, да си гледат работата - видяхме неистовата им, истерична експлоататорска злоба, неистовата им лакомия за печалби, папионките им и змийските обувки. Да се разследват парите им!!!
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е от сборището на костовите разрушители на България. Затова сега, по време на "министеруването" му ще прави всичко възможно да тормози хората с терористични административни решения, няма да мисли как да носи справедливост за хората, а как да ги експлоатира с близки до престъпни методи. Мракобесие носят всички костовисти. Лишиха България от нозе и ръце - продадоха индустрията и, остана слугинска икономика. Пазете България от злобни предателчета.
36
1
 
2
 
! Отговори
безумна идея преди 3 години
Голяма част от населението ще си изхвърля *** през прозорците на колата в канавката .
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в населените места които са курорти и в тях благодарение на туристите по 3-4 месеца се изхвърлят тройно повече отпадъци, хората колко ще плащат? Трябва ли да се плаща също за тоновете хартия от пощенските кутии под формата на рекламни брошури, които ни набутват търговците? Защо просто не си кажат тия загрижените, че не мислят за това кой колко и за какво плаща, а гледат как да се събират повече пари за сметоизвозване?
34
0
 
1
 
! Отговори
Do 10 преди 3 години
Glavite ne gi li izhvarliate razdelno v drugi konteineri?
33
0
 
2
 
! Отговори
Nuk преди 3 години
Bg profesorite , akademicite, doktorite, unesese, amerikanskia universitet, tehniceskia universitet, patriarha, generalite, arhimandritite, vladikite, unesko, ooneto i nato dobre sa go ismislili - na kvadraten metar zastroena plost po zakonen stroej...
A bg mvr i armiata paziat nezakonnite postroiki ot nezakonnia b-okluk...
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тоновете опаковки, които ти пробутват с всички стоки кой ще ги плаща, или да ги оставяме в магазините?
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има касиер и кантар на всеки кош ли ? Как точно ще стане :)
30
1
 
4
 
! Отговори
край преди 3 години
В момента за гараж се плаща такса смет. От гаража смет излиза колкото от всеки автомобил обаче факт. За това че не си държа колата на общинската улица - плащам такса.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те пък като чистят на едната улица понеже е краина питаите зимата как са минали
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен22
================

Само като си помисля какво нощно разнасяне на ***-подаръци, какво дебнене, какви разправии ще паднат...
Нелоша система, но за бели хора с бяло мислене и поведение!
27
0
 
7
 
! Отговори
Смях преди 3 години
И аз имам идея - всички глупаци вън от държавата!
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идеята е хубава, но е неприложима по отношение на българите. Тук всеки гледа да прекара другия така че това няма как да стане. Ще извърлят бoклука си където намерят из града пък нека да глобяват другите, даже ще са доволни че са глобили друг заради техния ***.
25
1
 
1
 
! Отговори
Servo преди 3 години
Ban i beseka - teroristi ot isliamska darjava?!
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой няма да ги мери. Целта е да се наложи по-голямо такса.
23
0
 
11
 
! Отговори
пфф преди 3 години
Абе то хубаво на теория, но на практика 10 кила динени кори са далеч по-безвредни от 1 кг пластмасови отпадъци...
22
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Купувате си чували за смет с логото на общината. Камиона за *** събира само тях, останалото го оставя до контейнера неприбрано. След два дни минават инспектори от местната община и ви набиват глоби за *** пред имота ви... Така работи системата в белите страни, няма кантари и т.н. измишльотини
21
0
 
20
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Интересно как ще ги замерват тия ***.. Сигурно ще ползват някой партиец за еталон на мерната единица.
Вие сте прехвърлили вашия лимит с една Цецка и половин Свинетка!