Индийски компании инвестират $55 млн. в България

МИ: Български компании вече работят успешно в Индия
25 сеп 2017 15:37, Анисия Иванова
10
Индийски компании инвестират $55 млн. в България
Снимка: Reuters, архив

За реализацията на проекти в краткосрочен план индийски компании ще инвестират у нас над 55 млн. долара. Това е каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев при откриването на българо-индийски бизнес форум в София, съобщиха от министерството.

"За нас Индия е важен икономически партньор в Азиатския регион. Показателно за потенциала и взаимния интерес е постоянният ръст на стокообмена и на българския износ. За последните десет години двустранният стокообмен се е увеличил близо 3 пъти - от 79 млн. долара през 2006 г. на 215 млн. долара през 2016 г.", е казал зам.-министър Манолев.

Като примери за успешно реализирани проекти в страната ни са били посочени такива в областта на земеделието, фармацевтичната промишленост, киноиндустрията.

"Предимствата на ИТ и аутсорсинг сектора у нас също са оценени от индийските инвеститори", е допълнил Александър Манолев.

От 2008 г. досега компанията "Съдърланд Глобал Сървисиз" (Sutherland Global Services) поетапно откри у нас четири аутсорсинг центъра. Общо 1600 служители работят в офисите на компанията в България и обслужват европейския пазар на водещи световни компании на повече от 16 европейски езика, стана ясно по време на събитието.

Друг успешен пример е този на компанията "Феуджи", която откри своя център за аутсорсинг и ИТ услуги в София в началото на тази година. Понастоящем за индийската компания в София работят около 50 души, като до края на 2017 г. се планира броят на назначените специалисти да достигне 100 души, с перспектива до 2019 г. в него да работят 300 човека.

"Много български компании също имат потенциал да реализират проекти в Индия", е подчертал заместник-министърът. По думите му поредно доказателство за това е успешното включване на България в кампанията "Направи в Индия", инициирана от индийското правителство. Нейната цел е привличане на преки чуждестранни инвестиции в производствения сектор на страната.

Няколко български компании вече са реализирали инвестиционни проекти в Индия и оперират успешно на индийския пазар в областта на интернет технологиите, опаковането на битум, производството на ветеринарни фармацевтични продукти и др. Работи се и по мащабен проект в областта на възобновяемите източници на енергия.

Индийската бизнес делегация, която е на посещение в страната ни, е сформирана от Индийския съвет за насърчаване износа на електроника и компютърен софтуер - структура, финансирана от Министерството на търговията и индустрията на Индия, и от индийския клон на регистрираната в София Балканско-индийска бизнес асоциация.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
ило преди 3 години
То пък голяма келипир! Опита на Полша, Чехия, Унгария показва реалността. Тези инвеститори със заводите, плащат заплати под средната за страната, печалбата не остава в страната, плащат минимални данъци, защото са им обещали данъчни облекчения. На практика имали минимално отношение към растежа на икономиката във фискално отношение. Само дето плащали някакви заплати на нискоквалифицирани местни. Така, че мерси от мръсните им производства!
6
0
 
0
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Абе защо никакви ги няма нашите ''любящи'' атлантически братя да инвестират у нас!?
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
INDIA VLAGA MNOGO MILIONI,ZA DA PODOBRI GIZNENIAT STANDART NA ROMITE,NALI SA TEHEN KONTINGENT.
4
0
 
4
 
! Отговори
do 2 преди 3 години
А също и от много други Африкански държави от третия свят...
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то предвид демографските тенденции за България, в скоро време основният етнос тук ще бъде индийския, така че логично, разбираемо. Хора, българи, хващайте се да учите хинди, пунджаби, гуджарати, санскрит, ромски...
В краен случай достатъчен е и английския.
2
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом станахме по-евтин място за outsourcing услуги и от Индия на зле отива работата. За бачкаторите става дума не за инвеститорите.
1
4
 
10
 
! Отговори
али преди 3 години
Инвестират при сънародниците си :)