2000 лв. вместо решетки за шефа на Съдебна медицина

Д-р Станислав Христов бе арестуван преди две седмици за нелегални експлантации на тъкани и кости от починали
31 мар 2008 15:03,
22
2000 лв. вместо решетки за шефа на Съдебна медицина
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд определи парична гаранция от 2000 лева за д-р Станислав Христов, ръководител на катедра “Съдебна медицина” в Александровска болница.

Христов беше задържан преди около две седмици по подозрение, че нерегламентирано е извършвал експлантации на тъкани и кости от починали, чиито тела са били закарани в Съдебна медицина за аутопсия.

На Христов е предявено обвинение за нарушаване на правилата, установени за работа с човешки органи - експлантация на органи, извършено с користна цел в множество случаи.

На 18 март т.г. Софийският районен съд определи мярка “домашен арест” за Христов.

Пред журналисти Христов коментира, че е възможно да не внесе гаранцията в определения от съда 10-дневен срок.

Според съда разследващите органи ще трябва да преценят дали да поискат отстраняването на Христов от длъжността ръководител на катедрата.

До задържането на Христов се стигна след сигнал от негови бивши колеги. Действията му са били наблюдавани от 2006 г.

Според информация от прокуратурата експлантациите са били извършвани преди аутопсиите и на роднините на починалите са били давани по 800 лева за тяло, за да не се оплачат в полицията.

Липсващите кости пък били заменяни с пластмасови тръби, за да не се появят подозрения при погребенията на телата.

От прокуратурата разкриха също, че схемата е била за износ на експлантираните кости и сухожилия към САЩ и е минавала през тъканната банка у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
глупак преди 16 години
форумите са мн. хубаво нещо - можеш да кажеш каквото мислиш, но и, за жалост, да лъсне компетентността ти. Та, накратко за т.нар. скандал с доц. Христов. Предлагам да си зададете няколко въпроса/ да направите няколко справки - кога до арестуваха - в кой ден, какво се случи в същия ден; какво каза доцента пред медиите при промяната на датата за произнасяне на съда - от петък, за понеделник; какво каза пак той при промяна на мярката в понеделник пред медиите, щото те щедро тиражираха новината при ареста и никакви и нямаше при другите две последвали действия от драмата/трагедията/ комедията. Това много ми пирбича на "после ходи доказвай, че нямаш сестра". А ако не е виновен, тогава какво. Вие, дето плюете, ще се извините ли, само питам де, не че се надявам някога също така публично да се разбере истината
20
0
 
0
 
! Отговори
Димитрова преди 16 години
ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА, А НЯКАКВО ООД - СРАМ МЕ Е ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН
19
0
 
0
 
! Отговори
Goldy преди 16 години
не съм сигурна точно какво е ставало в "Съъдебна медицина", на но наистина съм сигурна, че ще ни сменят личните документи...И, ако сега трябва да "свериш" данните за някого веднъж при личния лекар, втори път в МВР (пък вече си знаем кой е МВР!!!), то с новите документи тези данни ще бъдат на едно място. Не се ли замисляте тогава "Съдебна медицина" с кого ще работи най-много???
18
0
 
1
 
! Отговори
Ава преди 16 години
2000 лв. гаранция???Направо обезумявам!Та този *** си е докарвал хиляди по толкова...няма правосъдие, няма държава...хрътките търкат наровете по затворите за 1-2 кокошки, а пък ей такива са безсмъртни
17
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 16 години
Питаш ме : "А ако е...?". Но ми кажи какво ще стане, "Ако не е такъв, какъвто го изкараха журналистите и хора като теб?". Отговори ми. Ако не е виновен ще спиш ли спокойно с мисълта, че си помогнал за съсипването на един живот? Има само някаква информация в пресата. И нищо повече. Няма дело, няма свидетели, няма доказателства, няма и присъда. Кой си ти за да решаваш кой е виновен? Господ? Защо не се изчакат подробности преди да стъпчем някого? После тоя и оня ни били виновни. Ние самите сме си виновни, защото сме ***. Нямаме нито морал, нито достойнство, нито достатъчно мозък, за да преценим, че така, както сме я подкарали ще се затрием сами. От слабоумие, злоба и простотия. Лично на теб ти пожелавам да ти се наложи някога да разчиташ на помощта на патолозите. И когато се окаже, че вече няма читав специалист да се сетиш как си помогнал за това. И не ми пробутвай чувство за вина. Не оправдавам никого. Но и не храча по някого преди да съм се убедила, че е виновен. Но не от някакви "журналистчета" търсещи евтини сензации. Така че по-скоро заради такива като теб сме на това дередже. Защото отворко, като си много ербап я излез навън и отиди да се саморазправиш с някого. Много си смел зад монитора. Ама къде ти смелостта навън? Ако всички, дето скачате и викате "трябва да се направи нещо" си вдигнете да го направите реално ще цъфнем и вържем за нула време. Ама не.....вие ще се правите на велики съдници в нета. Щото за друго ни смелост имате, ни грам мозък. Затова няма да се оправим. Не защото аз съм ***, а защото има куп болни мозъци като теб.
16
0
 
0
 
! Отговори
aldebaran преди 16 години
"Ти наистина не си нормален. Как реши, че доц. Христов е доктор Менгеле? Ти изобщо имаш ли понятие кой е доктор Христов? Знаеш ли колко много е направил той за катедра "Съдебна медицина" откакто е шеф? А наясно ли си, че той е един от най-добрите ни патолози?" - а ако наистина е продавал/изнасял или каквото и да било е истина? това че е специалист и наи-добрия оправдание ли е за теб??? това че онова нагло същество ставински погуби хора оправдание ли е??? понеже е специалист или световен шампион или какавто и да е бил дали е оправдание????? ето заради ТАКИВА КАТО ТЕБ сме на това дередже!!! дай аз като сам световно известен специалист(образно казано) да си правя каквото искам а??? *** и дебилни
15
0
 
0
 
! Отговори
lake преди 16 години
Този доктор не е престъпник, а е добър и благороден човек.Сравнете харизмата му с тази на Митю Очите,СерГей,Румбата,Доган и др.мафиоти от национален мащаб.Лицето говори всичко за човека!
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
съгласна съм с номер 10, важното е, че тези органи са спасили някого или най-малкото са му променили живота (и не само на един). Толкова много хора имат нужда от трансплантация, така че дори и с користна цел, това е спасило човешки живот!
13
0
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 16 години
Браво на номер 6! Тоя е човек без никакъв морал и белезниците му подхождат. Не искам да говоря за наказанието. Болно ми е за България!!!
12
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 16 години
Ти наистина не си нормален. Как реши, че доц. Христов е доктор Менгеле? Ти изобщо имаш ли понятие кой е доктор Христов? Знаеш ли колко много е направил той за катедра "Съдебна медицина" откакто е шеф? А наясно ли си, че той е един от най-добрите ни патолози? Знаеш ли, че най-трудните и заплетени убийства са разрешавани с негова помощ? Доцента промени и много неща откакто е шеф на катедрата. Надали му е било лесно при положение, че пари за живите няма, а камо ли за умрелите. Това, че някой опитва да го изкара ***, за да си покрие собствения не е нещо ново у нас. И такива като теб, които чули-недочули отварят усти, та да плюят, също не е нещо ново. Закона за трансплантациите не го е писал нито доц. Христов, нито който и да било патолог. Фирмата, която държи тъканната банка не е негова, а надали е и някоя, избрана след прозрачен конкурс. По-скоро е на някой близък до управляващите. Така че чия е вината? Да не би патолозите през почивните дни да ходят на Централния пазар и да редят кокаляци и черва по сергиите? Как ще изнесеш кости и сухожилия през границата? Като ги впишеш в митническите бумаги ли? Я пробвай. Това може да стане само с благословията на държавата. Никой лекар не може да го направи сам. И ако си размърдаш сивите клетки ще стигнеш до същия извод. Жалко, че по този гнусен начин стъпкаха добрия професионалист. След тази помия, която се изля отгоре му доц. Христов надали ще може да продължи работата си....ако аз съм на негово място няма да мога. А от това ще загубят доста хора. Но пък много убийци ще спечелят. Защото добри патолози у нас почти не останаха.
11
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 16 години
#6 - Би ли обяснил(а) същността на това "брутално, нагло и нечовешко деяние", защото на мен някак не ми стана ясно по какъв точно начин е ставало "затриването на народ", както ти се изразяваш по-долу? Признавам, че написанотo в статията е <b>единственото</b>, което съм чел/чувал по случая, може да има и други факти, но все пак от текста в нея не виждам нищо, което да заслужава особено наказание.Съзнавам, че сред населението има немалък процент ако не религиозни, то поне суеверни хора, за които съвременната наука е черна кутия и задължително развивана от зли хора. Но все пак не живеем в Средновековието. Опитайте да помислите малко - дали пък тези органи не са спасили живота на други хора?
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Кое би било по-добре за заслужена почит към починалия ? Да се предоставят всичките милиграми от тялото му на огъня в крематориума и на червеите в гробищата или поне няколко от все още живите му тъкани и клетки да го "продължат" в живота чрез нечие нуждаещо се от тях тяло. Докога ще се сатанизира всичко подочуто и свързано с трансплантация на тъкани и органи?
9
0
 
0
 
! Отговори
роки преди 16 години
Наистина в главите на повечето журналисти има силикон вместо мозък , а също и тръби за *** канализация - втора употреба вместо кръвоносни съдове.Доценте почерпи им майката от мен-с един по-здрав от македония !
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
tozi lekar mi e prepodaval v universitete i izkljuchitelno mnogo go uvajavam. bolno mi e da gledam kak go pokazvat po televizijata s beleznici, kogata kradci i ubijci se razhojdat neobezpokojavani po ulicite. A na n 6, koito izkara edva li ne che doktor Hristov e hodil da trepe hora za da im vzeme organite, iskam da kaja che ima dosta izvrateno vyobrajenie i sravnenieto s Mengele e neumestno. Pyrvo, kostnata i hrushtjalna tykan, kojato se vzema ot trupni donori, e absoljutno neobhodima pri njakoi operacii. Estestveno che ot etichna gledna tochka e neobhodimo informiranoto syglasie na blizkite. Dali to e vzemano ili ne, oshte e sporno. Zashto obache nikoi ne zadava vyprosa kak taka kolegite, koito sa podali signala ne sa go napravili po-rano shtom deinostta mu e nabljudavana ot 2006 g. Estestveno zashtoto i te sa uchastvali i sa se oblagodetelstvali po njakakyv nachin i sega verojatno sa izkljucheni ot tazi deinostTaka che dori d-r Hristov da ima vina, to toi ne e edinstvenijat zamesen.
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
poradi tazi pri4ina mnogo kato men napusnaha tva miasto(ne smeia da kaja dyrjava).a na drugite iavno ne im puka da sa mazohistijivi i zdravi
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
егати наказанието! такова брутално, нагло и нечовешко деяние и ..... 2000 пфффф! как ли спи тоя ? колко ли народ е затрил? колко ли още лекари са замесени? долен ***! би продал и майка си за стотинки! на този и бесилото му е малко! доктор Менгеле! лелеее как се ядосах, иде ми.................. само да го хвана!!!!!!!!!!!!!!! честито! само в България, само срещу 2000лв Вие можете да колите, бесите, кормите и газите! за редовни клиенти НАМАЛЕНИЕ !
5
0
 
0
 
! Отговори
go6o преди 16 години
taq mu e da6terq ili lubovnica.kade vidq taq nevinnost,bre ku..alqk???????
4
0
 
0
 
! Отговори
dorichela преди 16 години
"Според съда разследващите органи ще трябва да преценят дали да поискат отстраняването на Христов от длъжността ръководител на катедрата." Ако се докаже вина,остава и да го върнат на работа.... смахната държава!
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
"Това е оздравителен процес. Важно е всички факти да излязат наяве, на базата на тях ще се вземат решения. Който е сгазил лука, ще носи отговорност независимо какъв е."Сергей Станишев
2
0
 
0
 
! Отговори
ice-baby преди 16 години
Все едно са го глобили 200 пъти в градския транспорт за без билет...