Бивши директори на "Напоителни системи" отиват на съд

Ивайло Първанов и Стайко Ганчев са обвинени в безстопанственост
Обновена: 31 мар 2017 12:00 | 31 мар 2017 11:49, Анисия Иванова
1
Бивши директори на "Напоителни системи" отиват на съд
Снимка: Булфото

Прокуратурата обвини бившите изпълнителни директори на "Напоителни системи" ЕАД - Ивайло Първанов и Стайко Ганчев, в безстопанственост, от която са настъпили щети в размер на около 963 000 лв.

Обвиненията са по разследване, образувано в началото на февруари 2017 г., съобщиха от прокуратурата.

На Ивайло Първанов е предявено обвинение за сключване на неизгодни сделки. В периода от декември 2014 г. до юни 2016 г. като директор на дружеството е сключил 79 договори за правни и счетоводни услуги и за реклама на обща стойност 596 784, 56 лв.

Не е имало необходимост от сключването на тези договори, тъй като дружеството е разполагало с юрисконсулти и счетоводители, твърдят от прокуратурата.

Стайко Ганчев е обвинен в 2 престъпления – сключване на неизгодна сделка и в безстопанственост. През февруари 2012 г. като изпълнителен директор той е сключил консултантски договор с търговско дружество за 20 000 лева. 

Разследването е установило, че не е била нужно сключването на договор с такъв предмет, тъй като в Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги (ЗРВКУ) не е предвиден лицензионен режим за ВИК оператора пред ДКЕВР, за каквото е била услугата.

На Ганчев е повдигнато и обвинение за умишлена безстопанственост –  2012 г. до 2013 г. умишлено не положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество, от това за последвали значителни щети за предприятието в размер на 346 389 лв., като сумата е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Установено е, че по сключен договор през 2012 г. с търговско дружество за консултантски услуги Ганчев разрешил извършване на плащане по фактури, без да е проверил дали действително е извършена работата, която е била фактурирана и без такава реално да е била извършена.

Стайко Ганчев и Ивайло Първанов са с мерки за неотклонение "Подписка". Разследването продължава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
4
 
! Отговори
Flex преди 7 години
"Напоителни системи" е страхотна идея за име на бар...