Кивито - алерген при децата

Причинява задух, сърбеж и възпаление в устата
11 юни 2017 10:52, Иванка Гъркова
0
Кивито - алерген при децата
Reuters

Произлизащ от Китай, кивито е изключително полезен плод, популярен по целия свят. 

Едно средно киви с тегло около 80 грама съдържа: 46 калории, 0,3 грама мазнини, 1 г протеин, 11 г въглехидрати и 2,6 г диетични фибри. Плода е отличен източник на витамин С и витамин К и съдържа в по-малки, но значими количества калий, фосфор, манган и магнезий.
 
Тези фактори правят кивито много полезен плод, а приятният му вкус допълнително стимулира търсенето и консумацията му. Този плод обаче се превръща и във все по-разпространен алерген, особено сред децата.
 
Изследователи от университета на Саутхемптън, занимаващи се с хранителни алергии разкриват, че през последните години броя на чувствителните или алергични към киви деца се покачва значително. 
 
Симптомите на алергична реакция към киви включват: гъделичкане, сърбеж и нерядко - възпаление на тъканите в устата (език, небце, бузи), появата на задух, изпотяване, посиняване на устните и дори – припадък. Възможни са и тежки коремни болки и крампи, гадене, повръщане, внезапни спадове на кръвното налягане и учестяване на сърдечния ритъм. Учените наблюдавали още, че най-опасните симптоми се проявяват предимно при деца до 15 годишна възраст.
 
При установяване на алергична реакция, особено ако се проявява за пръв път, е необходима спешна лекарска помощ. Състоянието бързо може да прерасне в анафилактичен шок, а ако страдащия има и съпътстващи автоимунни заболявания като астма, те могат допълнително да се обострят.
 
 

0
Още от
Напиши коментар Коментари

Храни, оказващи влияние върху щитовидната жлеза
Храни, оказващи влияние върху щитовидната жлеза

Храни, оказващи влияние върху щитовидната жлеза

10 суперхрани за здрави очи
10 суперхрани за здрави очи

10 суперхрани за здрави очи