По следите на Мюнхенското споразумение

Вацлав Хавел и Милош Форман работят над общ кинопроект
12 сеп 2008 13:12, Петя Славова
7
По следите на Мюнхенското споразумение
Вацлав Хавел. Снимка: БГНЕС

Две от най-големите фигури на киното се събират под общ проект.

Това са бившите съученици Милош Форман и Вацлав Хавел.

Американският режисьор от чешки произход и бившият президент на Чехия ще работят над филм за  Мюнхенското споразумение, с което през 1938 г. западните държави предават Чехословакия на Хитлер.

В момента Хавел подготвя сценарий по романа „Призракът на Мюнхен“, чийто автор е  френският журналист и писател Жорж-Марк Бенаму.

Историята разказва за млад американски журналист от чешки произход, който изследва  тайните на Мюнхенското споразумение. Той търси подписалия го бивш френски премиер.

Очаква се следващата седмица книгата да бъде издадена в Прага, с което ще се отбележи 70-тата годишнина от подписването на споразумението.

Според него граничните региони, в които етническите германци се оказват мнозинство, стават част от хитлеристка Германия.

Германия използва същите аргументи, за да оправдае и агресията си срещу Полша, с което започва Втората световна война.

Хавел прави паралел между руските действия в Грузия и Мюнхенското споразумение.

„Мюнхенското споразумение беляза и оказа влияние върху атмосферата в нашата страна и историята й в продължение на десетилетия. Ето защо е важно той да бъде трайна тема за размишление“, пише Хавел в увода на романа.

Милош Форман също има личен повод да се занимава с такива сюжети. В биографията си режисьорът пише как нелепо загубва и двамата си родители, които намират смъртта си  в нацистки концентрационен лагер през Втората световна война.

Режисьорът прави едни от най-хубавите си филми в родната Чехия. Сред тях са "Конкурс", "Черен Петър" и "Любовта на русокосата", част от най-силния период на тази кинематография, а именно Чешката нова вълна.


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Опитва се да измести темата,за да покаже какво е прочел в гугъла.Колкото и да сте ограничени,правете опити да мислитесамостоятелно,независимо,че в началото ще ви бъде много трудно.
5
0
 
0
 
! Отговори
кадесето преди 13 години
ПИТАЙ ТЕЗИ КОИТО СА ТЕ ЗАЧЕНАЛИ ДАЛИ СА ГЛЕДАЛИ ЧЕШКИЯТ "СТАРЦИ БЕРАТ ХМЕЛ" !МНОГО ХОРА ЗНАЯТ ЗА ФОРМАН И ЧЕ НЕ Е ПЛЮЛ СРЕЩУ РОДИНАТА СИ ЧЕХОСЛОВАКИЯ!ИМАШЕ И ДРУГИ КУЛТОВИ ЧЕХОСЛОВАШКИ ФИЛМИ КАТО "АКО ИМАШЕ ХИЛЯДА КЛАРИНЕТИ"."СТРОГО ОХРАНЯВАНИ ВЛАКОВЕ","КОЙ ИСКА ДА УБИЕ ДЖЕСИ","ЛИМОНАДЕНИЯТ ДЖО" И ДРУГИ.ЕИЙ СТРАНДЖА ЛИ СИ КАКЪВ СИ,ЗАПОЧНЕТЕ ДА ЧЕТЕТЕ БЕ СБЪРКАНЯЦИ!ИСТОРИЯТА И ЧЕХОСЛОВАШКОТО ФИЛМОВО ТВОРЧЕСТВО НЕ ЗАПОЧВА С ТЕБ ИЛИ С ТВОИТЕ МАНИПУЛАТОРИ!
4
0
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 13 години
Добре е,че признаваш своята непросветеност и задаваш въпроси:"-не мога да си представя защо","какво може да свързва","но, защотворец като","остава загадка" - винаги съм казвал - когато незнаете- ще питате.Отговарям ти по-опростено - като за теб.Свързва ги това,че не са били партийни секретари,не са биличленове на КДС,КГБ,шесто управление или държавна сигурност.Двамата са хора на изкуството и са ДЕМОКРАТИ,ако последнатадума ти е непозната - отвори си тълковния речник...
3
0
 
0
 
! Отговори
кадесето преди 13 години
МАКАР,ЧЕ ВСИЯКО Е ВЪЗМОЖНО В ЖИВОТА НЕ МОГА ДА СИ ПРВЕДСТАВЯ КАКВО МОЖЕ ДА ОБЕДИНИ ТВОРЕЦА ФОРМАН С НАБЕДЕНО ЗА ТВОРЕЦ *** ХАВЕЛ?ЕЙ МЕДИЙНИ ПОДЛ0ГИ ПАК ГО ИЗБИВАТЕ НА СПИНАДЖИЙСКИ МАНИПУЛАЦИИ!ЗАЩО НЕ НАПИШЕТЕ НЕЩО ЗА ФИЛМИТЕ "КОСА" ИЛИ"АМАДЕУС"!ХОРАТА СА ГЛЕДАЛИ МНОГО ЧЕШКИ ФИЛМИ И ЗНАЯТ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА!А ВИЕ НАВЕДЕТЕСЕ ОНЕЗИ ПЛАЩАТ ДОБРЕ!МАКАР И ДА БОЛИ ИМА ВАЗЕЛИН1
2
0
 
0
 
! Отговори
кадесето преди 13 години
ИНТЕРЕСЕН ТАНДЕМ В УЖ ДЕМОКРАТИЧНОТО И НЕЗАВИСИМО ИЗКУСТВО-СПЕЦИАЛНО ЧЕШКОТО КИНО!С ТРЕПЕТ ОЧАКВАХМЕ ВСЕКИ НОВ ФИЛМ ОТ ЧЕХОСЛОВАКИЯ!КАКВО МОЖЕ ДА СВЪРЗВА МИЛИОНЕРА РЕСТИТУТ В ЧЕХИЯ ХАВЕЛ И СВЕТОВНОПРИЗНАТИЯ ФОРМАН?НЕЩАСТНИЯТ,НАБЕДЕН ДРАМАТУРГ,ДЕМОКРАТ ХАВЕЛ И ТВОРЕЦА НА ВСЕПРИЗНАТИ ФИЛМОВИ ЦЕННОСТИ ФОРМАН?ПОЗНАЙТЕ ОТ РАЗ-ПОРЪЧКАТА НА ЦИОНИСТКО-МАСОНСКИТЕ "ТВОРЦИ НА НОВАТА СВЕТОВНА ИСТОРИЯ"ОТ Л0НДОН И ВАШИНГТОН!ВИНОВНИТЕ ГИ ТЪРСЕТЕ В МОСКВА И ОКОЛО СТАЛИН!НА ВРЕМЕТО ХРУШЧОВ УСПОКОИ ***,ЧЕ ГРАНИЦИТЕ НА ПОЛША СА НЕПРИКОСНОВЕНИ!Е ДА АМА БЮРГЕРИТЕ СИ ИСКАТ СОБСТВЕНОСТТА ВЪРХУ ЗЕМИТЕ ,КОЯТО ЗА РАЗЛИКА ОТ СПОРАЗУМЕНИЕТО МЕЖДУ КОЛ И ЧИФУТА ХАВЕЛ ОСТАВАВА В ПОЛЗА НА ЧЕХИЯ!"МИЛИЧКИТЕ "СУДЕТСКИ НЕМЦИ ПИХА СТАКАН СТУДЕНА ВОДА!НО В КОРИДОРА ДАНЦИНГ НЕБЛАГОДАРНИТЕ ШЛЯХТАДЖИИ ЩЕ ТРЯБВА ДА ВЪРНАТ ВСИЧКО!ВАРШАВСКИТЕ НОСИТЕЛИ НА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ ГИ ЧАКАТ ХУБАВИ МИНАВАНИЯ В ГРЪБ ОТ ТЕХНИТЕ КУКЛОВОДИ!ЗА ХАВЕЛЧО ЗНАЕМ КАКЪВ ПАСКВИЛ ЩЕ СЪТВОРИ .НО ,ЗАЩО ТВОРЕЦ КАТО ФОРМАН В ЗАЛЕЗА НА СВОЯТ ЖИВОТ СЕ ХВАЩА НА ХОРОТО НА ПЕРФИДНАТА МАНИПУЛАЦИЯ И ОМРАЗА ОСТАВА ЗАГАДКА!!!?????
1
0
 
0
 
! Отговори
kritik преди 13 години
vaclav havel e puk edin dramaturg...