По следите на Мюнхенското споразумение

Вацлав Хавел и Милош Форман работят над общ кинопроект
12 сеп 2008 13:12, Петя Славова
7
По следите на Мюнхенското споразумение
Вацлав Хавел. Снимка: БГНЕС

Две от най-големите фигури на киното се събират под общ проект.

Това са бившите съученици Милош Форман и Вацлав Хавел.

Американският режисьор от чешки произход и бившият президент на Чехия ще работят над филм за  Мюнхенското споразумение, с което през 1938 г. западните държави предават Чехословакия на Хитлер.

В момента Хавел подготвя сценарий по романа „Призракът на Мюнхен“, чийто автор е  френският журналист и писател Жорж-Марк Бенаму.

Историята разказва за млад американски журналист от чешки произход, който изследва  тайните на Мюнхенското споразумение. Той търси подписалия го бивш френски премиер.

Очаква се следващата седмица книгата да бъде издадена в Прага, с което ще се отбележи 70-тата годишнина от подписването на споразумението.

Според него граничните региони, в които етническите германци се оказват мнозинство, стават част от хитлеристка Германия.

Германия използва същите аргументи, за да оправдае и агресията си срещу Полша, с което започва Втората световна война.

Хавел прави паралел между руските действия в Грузия и Мюнхенското споразумение.

„Мюнхенското споразумение беляза и оказа влияние върху атмосферата в нашата страна и историята й в продължение на десетилетия. Ето защо е важно той да бъде трайна тема за размишление“, пише Хавел в увода на романа.

Милош Форман също има личен повод да се занимава с такива сюжети. В биографията си режисьорът пише как нелепо загубва и двамата си родители, които намират смъртта си  в нацистки концентрационен лагер през Втората световна война.

Режисьорът прави едни от най-хубавите си филми в родната Чехия. Сред тях са "Конкурс", "Черен Петър" и "Любовта на русокосата", част от най-силния период на тази кинематография, а именно Чешката нова вълна.


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.