Противоепидемичните мерки могат да намалят грипа в Европа

Минимален е броят на случаи на грип, регистриран до момента
2 дек 2020 17:30, Петя Славова
10
Противоепидемичните мерки могат да намалят грипа в Европа
Снимка: БГНЕС

Докато европейците се готвят за мрачна зима под заплахата от нарастващи инфекции с COVID-19, минималният брой случаи на грип, регистрирани до момента, сочат възможно благоприятно развитие, предава БГНЕС.

Наличните данни за Европа от началото на октомври, когато броят на случаите на грип обикновено започват да нарастват, отразяват ниски цифри, наблюдавани в южното полукълбо по-рано тази година и в Съединените щати, където сезонът на грипа също току-що е започнал.

Още по темата

Някои лекари казват, че комбинацията от блокировки, носенето на маски и честото миене и дезинфекция на ръцете изглежда е възпрепятствала разпространението на сезонния грип, като същевременно предупреждават, че данните трябва да се третират внимателно, тъй като пикът на сезона е след седмици или дори месеци.

Според Flu News Europe, съвместна платформа за мониторинг на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията и Световната здравна организация, която събира данни от 54 европейски региона, само на един човек е бил поставен диагноза сезонен грип от 4 433 контролни теста за периода 28 септември – 22 ноември.

Тези данни от източници на сентинел – данни, събирани от националните здравни власти въз основа на проби, взети от редица общински лекари – се превръщат в процент на позитивност от 0,02%. Този процент е доста под прага от 10%, който СЗО счита за "епидемия", когато става въпрос за грип.По същото време миналата година този процент е бил 15%.

Американските лаборатории за обществено здраве и клиничните лаборатории съобщават за по-малко от 500 случая и няма смъртни случаи, свързани със сезонния грип от 27 септември, според Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Докато учените предупреждават, че пандемията на коронавирус ограничава тестването за грип, ниският европейски процент на заболели от грип до момента ще осигури известно облекчение за правителствата и здравните власти, които се страхуваха от потенциално смъртоносна „туиндемия“ на COVID-19 и грипните щамове през зимата.

"Във всяка типична година ставаме свидетели на стотици случаи на грип на този етап в Европа и извън нея", каза Бруно Лина, старши вирусолог от Hospices Civils de Lyon, който наблюдава 13 болници в третия по големина град във Франция.

"Приетите стъпки за предотвратяване на предаването на COVID-19 са много ефективни срещу грип и други респираторни вируси", заяви той.

Лина и двама други експерти също цитират възможното въздействие на „вирусна намеса“, известна също като резистентност към суперинфекция – механизъм, чрез който излагането на вирус предизвиква имунен отговор, който е смъртоносен за други патогени.

"В този случай това означава, че коронавирусът в момента запълва пространство, което прави много трудно, ако не и невъзможно, други респираторни вируси като грип да съжителстват с него", каза той.

Сезонните грипни вируси причиняват между 4 и 50 милиона инфекции всяка година и до 70 000 европейци умират годишно от усложнения, свързани с грипа, особено сред възрастните хора и рисковите групи.

Смъртните случаи в Европа, приписвани на COVID-19, са надвишили 370 000 до момента тази година.
Грипните инфекции обикновено достигат връх през първите седмици на годината в Северното полукълбо. Тази година в Европа пикът беше през февруари.

Тъй като много правителства сега облекчават ограниченията, за да разрешат празнични събирания за Коледа и нова година, здравните власти се опасяват, че справянето с пандемията може да бъде затруднено.

Друга несигурност се крие в степента на усвояване на ваксините срещу грип. Експерти казват, че процентите варират значително в европейския регион, въпреки правителствените кампании, призоваващи гражданите тази година да се ваксинират срещу грип възможно най-рано.

Ниският брой регистрирани инфекции досега може да обезкуражи хората, които все още не са ваксинирани, да си направят ваксина, каза Едуард Хил, научен сътрудник от Университета в Уорик.

Ниският брой на грипни инфекции също представлява предизвикателство за производителите на ваксини, които се подготвят за сезон 2021/22.

Най-добрите производители на лекарства като GlaxoSmithKline, Sanofi, Abbott и Seqirus увеличиха доставките в региона със средно 30% тази година в очакване на по-голямо търсене, въпреки че доставките за някои страни все още не са направени.

"Като се има предвид, че разпространението на глобално циркулиращия грип в момента е невероятно ниско, СЗО може да не разполага с хиляди грипно положителни проби, на които обикновено разчита, за да вземе решения за избор на доминиращ щам", заяви Матю Даунхам, експерт от работната група по ваксините в Европа за грип EFPIA.

"Може да се наложи СЗО да отложи препоръката си за избор на щам до март за един или повече щамове. Това от своя страна може да създаде допълнителни предизвикателства пред производителите", допълни Даунхам.
СЗО за сега не отговоря на искането за коментар


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шото грипа го преименуваха на Ковид , елементарно Уотсън!
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гей партитата попадат ли в списъка с мерките...?
8
2
 
2
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 месец
Това същия академик ли е дето лятото разправяше, че няма да има втора вълна и вируса вече бил отшумял??? Мамка и престъпна на държавната копанкя, клатикурници как не го е срам>?
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Минимален е броят на случаи на грип, регистриран до момента"

Пишат всичкото коронавирус и хоп - магически няма грип, хахаха. Преборихме грипа! :) Еваларката!
6
1
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 месец
Къв грип ве? Ся само Ковид.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега заради грипа ли ще затваряме?
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Грип вече няма.
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами то всичко се пише в графата 'Ковид' - доста по доходоносно е, само някакви доктори идеалисти ще кажат че е грип, а и симптомите са практически еднакви...
2
2
 
8
 
! Отговори
Шмул Розенкранц преди 1 месец
Ха така, коронката "изяде" грипчето, такава ли стана тя:)))?!?
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Верно ли бе !? Да бяхте един месец по рано го осъзнали ,нямаше да убиете толкова хора !