Дизайнерски дроги и "трева" водят до психози у младите

Има 30% ръст на психозите сред младежите, заяви д-р Петкова
26 юни 2022 14:45, Александър Попов
40
Дизайнерски дроги и "трева" водят до психози у младите
Снимка: БГНЕС

Вече не само информираност е необходима на децата и младежите в борбата срещу наркотичните зависимости, трябва да се променя техният мироглед, каза в интервю за БГНЕС д-р Цветелина Петкова, директор на Столичния превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите.

Днес се отбелязва Световния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици.

"Мотото на Международния ден е "Информирай се!", само информираността може да държи далеч от дрогата", смята Петкова.

От няколко години насам все по-млади хора посягат към дрогата, сочи статистиката на Центъра.

"Притеснителното е, че с навлизането на дизайнерските дроги, които са масови от около 10-ина години насам, започват и много сериозни заболявания. Бързо се променя личността на употребяващия, бързо се стига до клиника, има много психози – ръст от 30% от психозите сред младите е в резултат именно на дизайнерските дроги, както и от марихуаната".

Специалистите отчитат и огромен ръст при употребата на алкохол сред младите – децата са много любопитни, инициативни в днешно време, непрекъснато търсят нещо ново, нещо различно, затова когато биват запитани защо употребяват дроги, отговарят: "Исках да опитам". Така пристрастяванията сред младите се дължат на любопитството, и разбира се, да не би да излязат от групата, от стадото, допълва д-р Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: дизайнерска дрога
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Чичак преди 1 година
До Русороб Пафкай, пафкай...после ще ти излезе през дупце-си. И вземи да ходиш от време на време на училище че...
32
1
 
5
 
! Отговори
има начин преди 1 година
В Китай такива дрогари ги вкарват в Трудов лагер, където трошат големи камъни с тежкия чук.
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Вече не само информираност е необходима на децата и младежите в борбата срещу наркотичните зависимости, трябва да се променя техният мироглед" - не, трябва ТОЯГА!
30
2
 
1
 
! Отговори
Русия преди 1 година
Турколюбцити фкарват дрога ф БГ. По бай Тошуу времи пумиярити ги ядаа прасетата.
29
10
 
10
 
! Отговори
Русороб преди 1 година
Абе си пафкам козче колкото си искам бе, нема кво да стане. Навсякъде е легална, освен в бавноразвити дупки от третия свят като Бугария. Тука още милеят по бай тошо и искат социализъмЪ, сметни за какъв деградирал народ става дума.
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1. Какво е трева?2. Един или повече вида е тревата?3. Какво е марихуана?4. От марихуана става инсулт и инфаркт5. Моля ви, нивото на познание написано тук е -5.
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре спирайте наркотиците.Алкохолът също не е решение.Намерете си някаква кауза.Направете нещо добро.Това е смисъла на живота...да направиш някое божие създание щастливо като няма значение дали ще е мравка,куче,коте или човек.
26
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дреме ми че е забранена тревата гледам си саксии на лампи. Пуша от 16 години почнах на 14 вече съм на 32 и целия ми квартал знае, че се скъсвам от пушене и не ми казват и копче. Тревата е нелегална за да може холитиците да си правят канали и да си търгуват с нея. От дрога се правят най-много пари и политиците го знаят най-добре. А дизайнерската трева е наистина шит щото се прави с амфети и ацетон напоени върху листа от маргаритки и няма абсолютно нищо общо с марихуаната.
25
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Марихуаната е забранена само в изостанали държави като България, почти навсякъде другаде или е легална или декриминализирана." - Да изостанала държава ни направи НАТО 2004та за да може да контролира младите. До преди 2004та си я гледахме по прозорците. Като бяхме на по 12 (2002) с приятели си гледахме трева на терасите и родителите ни нямаха нищо против защото винаги преди това е била легална. Това са западните ценности. Програмират те да ходиш да търсиш свободата на запад.
24
10
 
13
 
! Отговори
янев преди 1 година
Марихуаната е забранена само в изостанали държави като България, почти навсякъде другаде или е легална или декриминализирана. Поне една медицинска марихуана да бяха легализирали, която дори няма активната психотропна съствака, просто тотал щетъ... дори макетата ни минаха в това отношение... ние сме прогнили от корупция
23
5
 
8
 
! Отговори
Дарио преди 1 година
Легализирайте тревата за се контролира качеството и няма да има психози. Тия, които предпочитат да пушат в повечето случаи нямат избора, дали да не изпушат некав чук или неква по-лекичка еквивалент на една бира. Все едно да нямате избор и само да изпивате по 300 грама водка всяка вечер
22
4
 
16
 
! Отговори
13 преди 1 година
Живях в САЩ 8 г. и това съм го виждал с очите си . От години САЩ върви към дъното . Големите градове подържат чисти и спокойни ЕДИНСТВЕНО централната си част. Всичко останало е Гето, по-зле и от ромските махали в България . А централната част на САЩ е невероятна селяния и миззерия ..... Русия е зле , не отричам, и там има 2-3 града където имат що годе нормален вид , останалото е блато и руски пияници , но САЩ е в същото окаяно положение . А до няколко години ще стане дори и още по-зле ....
21
3
 
12
 
! Отговори
Иванко преди 1 година
Русия е най-големият потребител на хероин в света. Това е факт от много години насам. Афганистан е близо, дрогата е евтина, а населението е бедно за по-скъпа. От там е и рекордната им епидемия от СПИН.
20
6
 
5
 
! Отговори
Demonaz преди 1 година
На кой нормален му пука за наркозависимите? Нали е модерно и яко се пушат тревички и да се взимат амфети. Не са за жалене сами са решили да поемат по този път.
19
11
 
3
 
! Отговори
преди 1 година
Ти ли ще ми кажеш какво е психоза и какво е мироглед. Всички родители са психопати. Това ти да го родиш като знаеш че гарантирано ще страда и ще умре, без да сте поискали предварително съгласуване какво друго е освен заядливо тъпoумие. Аз ще умра обаче ще го поставя следващият *** в същата ситуация, защото са ми промили светогледа че децата са бъдещето. А всъщност са Бъдеща смърт, отново и отново докато слънцето, някой астероид или вирус не сложат край на този скапан генетичен експеримент.
18
3
 
15
 
! Отговори
до 17 преди 1 година
В САЩ има няколко милиона руснаци, в Русия американец може да отиде само като на екзотична екскурзия
17
0
 
9
 
! Отговори
13 преди 1 година
До до 13 ... един ? Един ... ? Пусни си клипа . А после потърси темата за бедните в САЩ .... А после за бездомниците ... Дори в бедна България бедните живечт по-добре, за сега . И НЯМА НУЖДА да ми сравняваш Русия със САЩ . По данни на всички агенции и международни социални служби В САЩ И РУСИЯ ИМА ЕДНАКЪВ ПРОЦЕНТ ХОРА ЖИВЕЕЩИ ПОД ПРАГА НА БЕДНОСТА , БЕЗ ЖИЛИЩА , БЕЗ РАБОТА И БЕЗ БЪДЕЩЕ ....
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До: номер 13 Ти зае и САЩ! Виждал ли си руснаци как се дpycaт с Крокодил? Знаеш ли какво е Крокодил? По-добре да не знаеш!!!
15
1
 
11
 
! Отговори
до 13 преди 1 година
А попадал ли ти е клип как в Масква един изпи една бутилка водка на екс и след 10 минути се въргаляше по земята и незнаеше къде е
14
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С минимална заплата от 250 евро (нето) няма как да ги стигнем западняците. В България масово се работи за 300-500 евро (нето). Никой никъде на Запад не работи за такива комунистически заплати.