За кандидат-студентите в СУ: Изпити ще има по биология, химия, математика

Няма опасност от нулева година, категоричен е ректорът проф. Анастас Герджиков
Обновена: 9 май 2020 22:07 | 9 май 2020 21:42, Анисия Иванова
17
За кандидат-студентите в СУ: Изпити ще има по биология, химия, математика
Снимка: БГНЕС

Най-трудният въпрос остава предстоящата кандидатстудентска кампания в Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски”, заяви ректорът проф. дфн Анастас Герджиков. Във всички 120 специалности на Софийския университет, освен в 8, се извършва прием с държавни зрелостни изпити.

"Не е никакъв проблем, в повечето от тези специалности, да няма конкурсен изпит и да приемаме само с оценките от държавните зрелостни изпити. Това не е възможно само в няколко случая. Ще трябва да се проведат изпитите по химия и биология за регулираните специалности „медицина” и „фармация”. Един от двата изпита по математика, по-сериозният, който е за самата специалност, също ще трябва да се проведе. За тези три съм сигурен, за останалите обсъждаме”, подчерта проф. Герджиков в интервю пред БГНЕС.

Повечето специалности в СУ ще завършат настоящия семестър дистанционно, каза още ректорът.

Деканите на няколко факултета обаче са поискали две или три седмици в края на академичната година да бъдат присъствени за студентите, тъй като в определени специалности има необходимост от лабораторни упражнения. В тези случаи е възможно семестърът да бъде удължен.

Както и да се развие ситуацията около епидемията от коронавирус, според проф. Герджиков, няма вероятност за обявяване на нулева академична година.

"Надявам се, че няма такава опасност. Ние нямаме още пълна яснота за това как ще завърши семестъра и как ще се проведе сесията, защото това зависи от няколко фактора. Първо – изчаквахме решението на Министерството на образованието и науката за държавните зрелостни изпити. Освен това – внимателно следим как се развива епидемията. И накрая – когато приключи след няколко дни извънредното положение, очакваме разпорежданията на министъра на здравеопазването, които ще заменят досегашните правила. Съобразявайки се с всичко това, ние ще издадем съответната заповед и Академичният съвет ще вземе съответните решения”, уточни ректорът на Алма матер.

Засега срокът на неприсъствените занимания на студентите е удължен до 25 май.

"Вчера се събраха деканите, които в продължение на цяла седмица обсъждаха завършването на семестъра, провеждането на изпитната сесия, студентските практики, държавните изпити, провеждането на обучението и изпитната сесия на студентите в задочна форма на обучение, кандидатстудентската кампания и редица други въпроси. Подготвихме основите на тази бъдеща заповед”, уточни той.

Ръководството на университета обсъжда и най-добрия вариант за провеждане приема на докторанти за следващата година.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Пена преди 1 година
До Едно момичеМоме,първо научи правописа!
15
1
 
9
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
До едно момче: Момче да знаеш, че в България като психолог ще си безработен. Толкова познати имам завършили точно това и работят друго. Психоаналитици при нас са роднините и приятелите. На никой не му се дава пари да го психоанализират. За мнозина е и странно, защото не правят разлика между психолог и психиатър.
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо никъде не виждам статия за десетките хиляди германци които протестират !30 града в Германия демонстрират срещу новия световен ред !В САЩ също !Къде са статиите за това, всичко е в ютуб и ФБ, но не и в медиите където трябва да бъде!
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
''За кандидат-студентите в СУ: Изпити ще има по биология, химия, математика''Ммдааа,явно дълго ще продължи тая корона щом са нужни биолози,химици да търсят лекарство и математици да смятат жертвите от вълните на заразата...
12
7
 
6
 
! Отговори
До 10 преди 1 година
Така ли говорите безработните на пейките. Освен в автомобилните, сме и във всички други индустрии. Успех в хейта, ще ви наема да ми чистите обувките.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябват жестоки реформи в образованието и съкращенията на професори са неизбежни, за да има качество и конкуренция. Дистанционното обучение е бъдещето, Студентите ще записват там където имат бъдеще и държавата трябва да махне държавната поръчка и да се меси като само го сбръква и кара да плащат за ненужни специалности на пазара.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Учете правоПрограмиските фирми фалираха и затварят, защото заводите за коли не могат да продават. Остават само монополите като Майкрософт и взеха останалите поръчки и някой аутсорс в Индия.
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките професори и даскали короната им резна частните уроци и им останаха само тестовете по химия, биология и мат.
8
21
 
7
 
! Отговори
Учете право преди 1 година
Не учете за програмисти. Най ми е кеф да гледам пропаднали завършили право на 30+ работещи в кантори за 800 лева или в макдоналдс, докато аз само на 22 години като програмист взимам 12 хиляди. Хахаха
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много моля погледнете СВ-то на министъра на образованието.От този човек акъл не искам.Почнах да се чудя дори ,дали е ходил в казарма.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма работа, няма заплати, но пък има специалности че и регулирани и нерегулирани, и платени и т.н. начини за скубане на такси.
5
10
 
8
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
Ужаст! Че кой ще учи безперспективна специалност като право? Абе пандемия има, останахте без работа, ама право да учите, че цял живот безработни. Не видяхте ли, че само програмисти, лекари и учители работят.
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за Право и за него ли с матурките? Потрес!
3
2
 
13
 
! Отговори
Едно момче преди 1 година
Кандидаствай българска филология.
2
15
 
2
 
! Отговори
Едно момиче преди 1 година
Ако кандидаствам психология значи няма да даржа изпит? Винаги сам искала да стана психолог и да анализирам хората и да разбирам какво мислят.
1
5
 
2
 
! Отговори
V преди 1 година
Оставете тва ами ко станало у митниците пак. Митничарите не мой да смятат уж учили пък ги пишат работите в пъти по евтини ;) И яко кражби на ддс и мита.