Учителите с до 20% по-натоварени заради е-обучението

Желаещите вече могат да се пенсионират до 3 години по-рано
33
Учителите с до 20% по-натоварени заради е-обучението
Снимка: БГНЕС

Натоварването на учители и директори се е повишило с между 15 и 20% заради дистанцинното обучение в пандемията, по проучвания на Синдикат "Образование".

Това неминуемо е довело и до по-интензивно прегаряне на професията педагогически специалист, посочват от там.

Учителите вече могат да се пенсионират по рано, без за това да ги задължават техните директори.

Според новия текст учители и директори на образователни институции могат единствено по собствено желание да се пенсионират до 3 години по-рано от възрастта за трета категория труд.

Промяната е внесена от социалния министър по инициатива на синдиката и е факт от месец.

Това беше важно, защото досега, ако учителите ползваха ранното пенсиониране дори и за месец, бяха лишавани от добавката от Учителския пенсионен фонд пожизнено. Тази добавка е около сто лева и учителите със своите вноски формират този професионален пенсионен фонд, посочват от синдиката.

От там посочват, че превенцията на претоварването на педагогическите специалисти е важен инструмент и масово в световен мащаб учителите се облекчават от натоварване след определена възраст.

В България, във всички проучвания, безмерната бумащина си остава проблем номер едно за претоварването на учителя и основен аргумент за отлив от учителската професия, посочват от синдиката.

Синдикатът предлага сега за сметка на здравното министерство да се направят масови тестове за антитела на всички учители и директори, разбира се на доброволен принцип. Това ще определи броя на преболедувалите, ще намали нуждата от своевремeнна ваксинация на учителите с антитела.

Но най-важното, ще направи работата на хиляди учители и директори по-спокойна и уверена.


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо всеки не си гледа своята работа, а все се гледа тая на учителите. Има много добри възрастни преподаватели. От младите - неграмотни, колкото искате! А на директорите им се даде възможност да разполагат с училището, като с бащиния!
30
0
 
3
 
! Отговори
баба яга преди 1 месец
До до 28 Аз пък да не отварям дума колко са неграмотни младите кадри- не "неподготвени", а НЕГРАМОТНИ! Тенденцията "ако за нищо друго не става, поне даскал да стане"- продължава с пълна сила да действа! Та...нещата не опират само до нечие желание, но и до възможностите на желаещите.
29
9
 
7
 
! Отговори
до 28 преди 1 месец
Желаещите да станат учители ще бъдат от 90%. А сега нека се види колко от "изхабените" учители ще се пенсионират по-рано и колко от тях ще продължат да работят. Въпреки че "прегарят" рано, остават да работят до преклонна възраст. А за качеството на преподаване няма да коментирам то е с методите от 50 те години на миналия век.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Допълвам коментара си - Има качествени директори ,но са малко ,правят положителни промени , но не в такава степен ,че да излязат от рамката , въпреки че по медии и услужливи коментари се говори и пише как им се дава възможност за всякакви инициативи,директорите с качества си дават сметка ,че ако излязат от рамката ..господ да им е на помощ..любимци на МОН и РУО са словослагателите , а не тези ,които посочват истинските проблеми
27
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Он лайн обучението разкри няколко прости факта: Образованието в БГ е кръгла нула, учителите гледат да изклинчат да не се занимават с учениците. Родителите не могат да понасят собствените си отрочета - мързеливи, нагли, глу*ави и неграмотни, ненаучени на нищо. Всечко е една проформа. Бъдещето ще се състои от 10% умни и грамотни хора и 90% неграмотни тик-токовци. Интересно ми е само от каква работа ще изкарват пари за хляб и сметки.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Истина е , но по ко..му..ни..с..ти..че..ски обичай - всички в кюпа , а реалността е- има учители ,които съвестно си изпълняват задълженията и имат качества да са учители и другата част ,която и в присъственото само имитира дейност ,всички деца ги знаят ,обикновено по тертип от соца са агитката на директора ,това не можаха да го изкоренят "Широко" прокламираните "промени" след 1990г като във всички сфери на уж демократичното ни развитие казва се част от истината ,а другото се замита под килима
25
7
 
4
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
По-заети били - смях в залата. Не драги - едно време, истинските учители, бяха заети! Пояснявам - 30 до 35!!! диви, будни и любознателни деца, не като сегашните телефонни зомбита в клас. Почти всички БЕЗ очила, алергии и наднормено кило, "хиперактивни" както му викат сега т.е. палави - а обуздай ги. То сега детето трябва да е мърда, да не мърда и да говори - да не разваля рахата на учителя. Всички изпънати като струна, знаещи - бе то за това сме на този хал - дъното навсякъде...
24
17
 
16
 
! Отговори
Kuncho преди 1 месец
Как не ги е срам!

Ако това е обучението в тази държава напараво- ЗАКРИВАЙ!
23
10
 
6
 
! Отговори
сандо преди 1 месец
нищо им няма!
22
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ок, нека да получават повече от офисните планктони, НО да има нещо насреща. Не върви да плащам уроци, частна занималня, обяснявам уроци и върша цялата работа на учителите. Крещят, викат, изкарват си го на децата. Със свиркa учителката по занималня, не иска да обяснява, през цялото дистанционно обучение абсолютно нищо не свърши. Мързи ги да гледат, клипчета от уча се ми пращат, цял ден дреме. Ами хубаво седни и направи ти едно клипче с обяснения иначе другото и аз го мога.
21
23
 
15
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
В никоя друга професия няма лятна ваканция 3 месеца. Пролетната, междусрочната зимната не ги и споменаваме. Айде не мрънкайте!
20
6
 
6
 
! Отговори
Физвъз Питателка преди 1 месец
Еххх,
Години плащаха за цяла година, а ти на село, в чужбина, на капалъ чарши, пренасяш гориво, кашкавал, търгуваш...
А сега?
Купихме с моя 7 монитора и поведох физвъзпитанието на 7 класа...онлайн!
Викам им:
-Айде,напрегнете се и всички по 70 лицеви...
Аз не ги виждам, ама те пъшкат синхронно(някои сексологично),
След 27 секунди всички рапортуват, че са надвишили нормата с 10 %.
Скоро от един колега химик (по молба) поех практическите му занятия:
Идваха 3 пожарни, а децата се попикаха от кеф.
19
4
 
4
 
! Отговори
Бизнеспарк до ало преди 1 месец
Нямам представа да ти кажа, работя хубава работа от вкъщи, а ти? Кажи нещо по темата, с кое съм те обидил?
18
5
 
4
 
! Отговори
Ало, бизнеспарк, преди 1 месец
как върви бизнеса из кофите за боклуук?
17
8
 
22
 
! Отговори
Бизнеспарк преди 1 месец
Уважам истинските учители, които им пука за децата. Не тези ден да мине друг да дойде, всички отличници. Да напомня имаше повтаряне на клас едно време - ако не знаеш или не искаш - повтаряш. Имахме най-доброто образование в света - учене - практика. Имаше учители след даскало ти обръщаха внимание ако видят че си добър в нещо. Днес частни уроци и едно голямо нищо. Знаете че съм прав. Не се кефя, тъжно ми е, цял един потенциал на един народ си отиде на кино. Никой не му пука, най-вече на родителит
16
16
 
18
 
! Отговори
Бизнеспарк преди 1 месец
Днешните учители обаче им е много до ре така - седи си вкъщи, заплатата върви, повтаря като папагал и няма връзка с учениците. Имаше изпитване на дъска - там или знаеш или не знаеш. Днес тестчето - да препише всеки и всички отличници, учителя и той е супер, разкош. Децата не знаят 2 по 2 колко е, телефончета и дрога. Учителят беше и строг, и справедлив, родител и приятел. Ако той ти се скара вкъщи и 2 шамара ще има - имаше вяра в тях и доверие. Който помни знае, другите давайте минусите :)))
15
2
 
14
 
! Отговори
До Бизнаспарк преди 1 месец
За какво уважение на учителите говориш, след като ти самият / самата ги хулиш?
14
13
 
17
 
! Отговори
Бизнеспарк преди 1 месец
Днешните учители нямат нищо общо с нашите, истински учители. Тези хора не им пука за учениците, нямат никаква идея дали знаят или не знаят, лежат по лаптопите и по срещи онлайн повтарят като папагали. Няма ли уважение към учителите, заинтересовност към учениците и ПРАКТИКА И ТРУД, няма да стане работата. Защо България имаше световни успехи преди 10и а сега сме на дъното на дъната. Думата на учителите беше закон бе хора, сега сопо.ланчото имал право на глас, чак и заплашва учителите,жа.лка работа
13
14
 
30
 
! Отговори
До по-долните преди 1 месец
Вие тъъпи ли сте или да? Колко пъти ви се обяснява, че работното време на учителите далеч надхвърля това в училище, защото подготовката, провеждането и проверката на всичко, което учениците правят при дистанционно обучение, е много по-трудоемка! Ама продължавате да пишете, щото луд умора нема! А и като гледам колко често пишете едно и също, май вие лежите по гръб по цял ден...
12
10
 
35
 
! Отговори
12 преди 1 месец
Имам едно предложение - някой от компетентните коментатори да изкара един учебен ден със седем часа. Само това. !Часовете са УЧЕБНИ, т.е. подготовка, проверка....Опитайте