Колко нужно е гражданското образование в училище?

Такева: Децата много добре познават правата и задълженията си
15 авг 2022 16:08, Анисия Иванова
15

Насърчаване на гражданското образование и медийната грамотност на ученици от горните класове - това цели Националната инициатива на фондация "Европейски институт" "КЛАС [Критични:Любознателни:Активни:Смели]". Европейският институт работи с над 350 учители и близо 300 ученици от 14 български града при въвеждане в час на темите как младите хора да бъдат активни.

"Гражданското образование присъства в нашата образователна система от около 80 години, то е изключително важно. То изгражда личност, която създава добрите нрави в едно общество. В 11 и 12 клас имаме специална дисциплина "Гражданско образование", където големите ученици изучават ролята на държавата, функциите на държавността, всичко свързано с правата на гражданите, различаването на фалшивите новини...", коментира председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в "България сутрин".

По думите ѝ в гражданското образование има много теми и трябва да се усъвършенства наредбата за него - да бъде пренаредено учебното съдържание. Винаги може да се намери място за най-важните неща - човек да стане добър гражданин, климатичните промени, фалшивите новини, нихилизмът на обществата, отбеляза Такева.

Младите хората трябва да бъдат активни граждани, изтъкна тя и добави, че учителите трябва да обърнат внимание как младите хора трябва да участва в управлението на държавността.
 
"Нашите деца, подведени от обществените процеси в страната, като че ли нямат тази принадлежност към род и родина, към българската идентичност, не се припознават като хора, които могат да променят някои неща и животът да стане по-добър. Имат много пропуски в ролята на държавата, много е силно влиянието на семейството в това отношение", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Такева смята, че имаме изключително добре подготвени учители, които преподават гражданското образование, но порядките в обществото и грижата на държавата създават нихилистично отношение у младите хора.

"Децата много добре познават правата и задълженията си, но понякога проявяват съпротива и тийнейджърски прояви. Децата не са виновни, те по този начин протестират. Вината се търси първо в семейството, след това в обществените процеси", заключи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
######### преди 1 година
Пак ли тая дъртата кошница като я видя и започвам да драйфам. Толкова години не се наяде на пари 3500 пенсия от октомври не и стига та лъмнала и за заплата. Докога ще се натискаш на този стол направи път на младите. Толкова години нищо не си постигнала направи учителите още по *** и мързеливи ,които нищо друго не ги вълнува единствено кога и с колко ще е поредното увеличение на заплатите им. Не е проблем ,че от училищата излизат орди неграмотници .
10
2
 
2
 
! Отговори
Стефан преди 1 година
Изключително е нужно да се изучава гражданско образование в България. Учениците трябва да знаят какво е парламент, министерски съвет, президенство, демокрация, конституция, община, общински съвет, закон, нормативен акт, видове съдилища и прокуратури в България - районни, окръжни, върховни, военни, апелативни и конституционен съд, медии и т.н. Без измислените от ГЕРБ специализирани прокуратури и съдилища, които за щастие бяха закрити в последния парламент.
9
1
 
6
 
! Отговори
Майстора преди 1 година
"...климатичните промени, фалшивите новини..." - "климатичните промени" са фалшива новина! Квалифицирането на най-естествените газове от жизненият цикъл на организмите като "вредни парникови газове" е фалшива новина! Искате да подлагат децата на пропаганда и манипулация ли? Баба Янка ли ще учи децата на медийната грамотност?
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Училищата нямат пари да си платят тока, водата и топлото, а баба Янка изпълзяла от дупката, слънчасала и решила да се изходи.
7
1
 
14
 
! Отговори
Кака Мара преди 1 година
Госпожата кога ще празнува 80-годишен юбилей,за да й изпратя поздравителен адрес.Уреди дъщеря си на сладка служба,стига вече.Апропо,госпожата двадесет и повече години папа и пенсия,и заплата.Ако са й малко да обявим сметка за дарения.
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сетила се баба Янка, та се побарала. След като 30 г. децата не бяха учени на граждански ценности и добродетели, на демократично мислене и поведение е твърде късно. Две поколения попиваха "ценности" и "добродети" за държавата от "видни държавници" като Ахмед Доган, агент Гоце, сикаджийската мутра от Банкя и тем подобни, а за "културата" им се грижеше Слафчу Учиндолски и безброй певачки на гнусна чалга. Пък откога комунистката баба Янка е станала демократка?!!! Объркан свят!!!
5
0
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Вечната Амбър! Не се ли умори тази жена?! Бяхме ученици, беше Янка, после дълго работихме, Янка си продължаваше, дойде време вече да се пенсионираме, а тя все още е на първа писта в учителския синдикат!
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У нас няма гражданско образование, има герберско комуно образование. Янка Такева да говори за гражданско образование е все едно Йозеф Гьобелс да е пръв защитник на правата на евреите.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование в детската градина се осъществява от учителите още от първа група. Естествено за по- малките деца е под форма на занимателни игри, дидактични игри и интерактивни средства.
2
1
 
21
 
! Отговори
7777 преди 1 година
Тази от дете я помня. Пък станах вече дърт пергиш. Бая дърта е! За кога е тя се бута незнам.
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Янкей, килийното училище и това от комунизАма отдавна свърши, време е за ЗАСЛУЖЕНА ПОЧИВКА! Как не се намери някой колега да и разкаже за Цола Драгойчева, памперсите, разума, достойнството и такива ми ти неща? Срамно е да не осъзнаваш положението си! Училището трябва да е в бъдещето, да гради будни, мислещи, отговорни млади хора, не зубрещи папагали, на частни уроци и ***'илни със самочувствие неграмотници!