Янка Такева беше удостоена с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на ВУЗФ

ВУЗФ е първият университет в България, който отличава педагог с престижното отличие
Обновена: 7 окт 2022 16:22 | 7 окт 2022 16:15, Красимир Ангелов
9
Янка Такева беше удостоена с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на ВУЗФ

На тържествена церемония, която се проведе на 6 октомври 2022 г. в аулата на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), председателят на Синдиката на българските учители д.ик.н. Янка Такева беше удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на ВУЗФ. Церемонията бе част от специалните събития, с които ВУЗФ отбелязва своята 20-та годишнина през тази година.

Д-р Такева получи отличието от ректора на ВУЗФ проф. д.ю.н. Борис Велчев пред повече от 300 гости, представители на държавни институции, учители, директори, дейци в сферата на образованието и представители на академичните среди от цялата страна.

"За мен като ректор на ВУЗФ е чест, че в днешния ден висшето училище присъжда почетното звание “Доктор хонорис кауза” на такъв забележителен човек като г-жа Янка Такева", заяви в своето приветствие проф. Борис Велчев.

Отличието се присъжда за изключителния принос на Янка Такева в сътрудничеството между средното и висшето образование по икономика, както и за създаването на Националната асоциация на преподавателите по икономика. Решението за присъждане на почетното звание е взето от академичния съвет на ВУЗФ с протокол № 10 от 26.09.2022 г.

В рамките на тържествената церемония д-р Такева изнесе академично слово на тема „Новата философия на образованието”. Тя представи своята визия за трансформацията на образованието през новия век и очерта пътищата, по които трябва да се върви. В него посочи, че сега повече от всякога е необходимо мобилизиране на всички потенциални ресурси за създаване за образователна трансформация, която да бъде основа на концепции, стратегии и програми, развиващи образованието.

Д-р Такева подчерта още, че за да посрещнем предизвикателствата и да бъдем гòдни в новите условия на живот, трябва да развием талантите си, уникалността и творческия си потенциал. „Затова е и необходима образователна философия, която осигурява възможността в университета и в училище – на студента и на детето да им харесва това, което правят, и правилните хора да ги напътстват, за да се научат да мислят, да израстват социално и да общуват, за да се ориентират в бъдещето и да постигнат всичко, което могат“, заяви още тя.

Д.ик.н. Янка Такева е първият педагог, отличен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ в България. Тя е 10-ят носител на почетното звание на Висшето училище по застраховане и финанси.

Повече подробности за Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) следете на vuzf.bg, както и в социалните мрежи на университета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
СТИГА преди 1 година
С ТИЯ,,БЕЗПОЛЕЗНИ ИЗКОПАЕМИ,,
6
0
 
4
 
! Отговори
Янка Партизанка преди 1 година
Тия с тогите ми приличат на масони подчинени на Ватикана. Въпреки че са от Българската Просвета,мисля че няма нищо общо със българщината.Точно тия затриха и ликвидираха Захарий Стоянов.Да,масоните в България го затриха,
5
0
 
7
 
! Отговори
популист преди 1 година
50% от зрелостните изпити по български са двойки -тая кво е показвате станала на 100 години ,неграмотните с е увеличават реформи няма в сектора и само дрънка з азаплати
4
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Айде се и втора награда да й връчим - пенсионно разпореждане. Крайно време тази дама да се махне от там, където никога не й било мястото.
3
0
 
0
 
! Отговори
Учителка преди 1 година
Защо спряхте коментирането???
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тома бабе гони вече 80-те от стиска кокала и продължава да стои на поста председател на синдиката на учителите. На поста е от 1990, скоро ще задмине Тодор Живков по продължителност на царуване. После се чудим защо нашето образование тъне в застой и мизерия, защо близо 50% от учителите са над 60 год възраст...
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая подмина Цола Драгойчева, скоро с памперс ще ръководи...