2000 училища може да останат без интернет

Заради забавянето на процедурата за избор на фирма, която да поддържа информационната система
10 юли 2008 13:16,
25
2000 училища може да останат без интернет
Снимка: Булфото

Близо две трети от българските училища могат да останат без интернет и да отпаднат от онлайн образователната мрежа. Причината е забавянето на процедурата за избор на фирма, която да поддържа и управлява цялата информационна система.

В момента за 24-часовото й наблюдение и управление се грижи консорциумът „Училища онлайн”. В него влизат БТК, „Ларексо”, „Телелинк” и „Парафлоу комюникейшънс”.

Договорът с консорциума обаче изтича на 20 юли тази година. Мрежата е изградена по поръчка на образователното министерство.

Като официална институция правата на собственост упражнява Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС).

Агенцията е тази, която е трябвало да обяви конкурс за избор на фирма по поддръжката. До момента обаче това не е направено.

Информационната система осигурява интернет, електронна поща, достъп до учебно съдържание и сайтове на около 3000 училища.

Процедурата при обявяването на конкус отнема поне два месеца. Докато се изчаква решението за съдбата на системата, заради липсата на техническо обслужване, от мрежата поетапно ще започнат да отпадат училища.

Очаква се общият им брой да достигне близо 2000. Чисто технологично не е ясно кога ще могат да бъдат включени отново.

Някои училища в големите градове на страната вече търсят самостоятелно възможности за доставката на интернет за новата учебна година през есента. По-голямата част обаче няма да могат да се справят със ситуацията заради липсата на пари и технически ресурс.

Най-засегнати от спирането на образователната мрежа ще са училищата в по-малките населени места, в отдалечените райони и учебните заведения за деца, лишени от родителска грижа или от социално слаби семейства.

В тази група влизат близо 70% от училищата.

По официални разчети всяко училище плаща по 27 лв. на месец за ползване на мрежата. Специалистите са изчислили, че благодарение на техническото решение за нейното изграждане, управлението и поддръжката й е на цената на една баничка на ден за всяко школо.

Заради липсата на навременни административни действия ще бъдат нарушени основните принципи и цели в Националната стратегия за въвеждане на информационните и комуникационни технологии в училищата - равен достъп на всички деца и преподаватели до глобалното интерент пространство, интерактивно учебно съдържание, безплатна електронна поща и технически средства за лесен обмен на знания и колективна работа.

Националната образователна мрежа на училищата включва всички учебни заведения в страната. Общият брой потребители е близо 1 милион души. Това я прави най-голямата виртуална частна образователна мрежа в света от ново поколение, твърдят от консорциума, който се грижи за поддръжката й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
горките ученици, няма да могат в ползват скайп или да чатят в IRC. да не говорим колко неграмотни са. дори на кирилица не могат да пишат. ама каквато ни държавата, такива са и ***. доставчиците са длъжни да филтрират съдържанието остъпно за училищната мрежа, за да нямат достъп до забранени за тяхната възраст материали. ама след като БТК участва ясно колко работа са свършили. най-некадърния интернет доставчик
23
0
 
0
 
! Отговори
Кольо пътното преди 15 години
Язе съм,на пътното шефа един от батковците -завършил съм стойтелният техникум с 3 ама БАТКО като стана шеф за една година отупахме 150 милиона евро само от сделки от тия пътища!!!нека плащат балъците щом сме с БАТКО -кака ни требе!!а тоя ЛЬОЛЬО от Уолстриита само да види как правиме милиони евро за едно подписче :))ИМАТ още да учат горките!!!
22
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 15 години
И без това от това поколение няма да стане нищо. Апък и ако нямат ще е по-добре за тях защото гледат само по*рно.
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
аз работя на 4-та плочка пред министерство на земеделието.имам много клиенти от това министерство и тези от манхатън могат само да ми завиждат на доходите.Освен това ми плащат за кефа ми.Аре са завиждайте.Защото само с една с*ка си платих курса по компютърна грамотност, за какъвто манхатънци могат само да мечтаят.
20
0
 
0
 
! Отговори
investment banker wa преди 15 години
do 4oveka ot wall street: jiveq v nyc zavurshvam mba i si tursq rabota -naemi me pri teb
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз работя на Wall Street и на времето приех с отворени обятия вьзможността да осьществя мечтите си и да уча в Харвард, кьдето се омагьосах от заплетеността на финансовите пазари и реших да насоча усилията и дарованията си (имам наклонностти кьм точните науки) и да се обезпеча стратегически финансово благодарение на моите заложби да познавам и прогнозирам рисковете на акциите и други финансови инструменти. В момента с лекота ползвам компютьр и просто не бих могьл да си представя дори за минути да няма интернет, та то тогава всичко ще се срине. Желая ви успэ вьв вашите начионания и дано ако не ме надминете, поне наполовина да ме застигнете.
18
0
 
0
 
! Отговори
Учителка по ИТ преди 15 години
Прочетох всички коментари и ми стана ясно, че само си чешете езиците. Този контролен център много ни помага за работата през учебната година. Тук не става въпрос само за Интернет. Ако е само това всяко училище може да си намери спонсор за безплатен Интернет. И при нас имахме друг доставчик преди БТК.Някой в МОН пак не си е свършил работата, но си получава заплатата, а после- учителите виновни. Същите невероятни приумици на просветния министър и неговите съветници ще усети обществото догодина, когато след VII клас не е ясно какво ще учат децата и кой ще ги обучава.
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Първо место по калпав Интернет безпорно е този от БТК ADSL. Ако искаш Интернет от време на време, да идва и да си отива когато той си иска - това е фирмата!
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
i nie se izy4ihme bez interet, i bez mobilni telefoni, marihyana, alkohol i ne biehme y4itelkite si.....ama sega kato gledam izrod4etata....
15
0
 
0
 
! Отговори
Rosen преди 15 години
От доста време се забелязва из София, практиката някой часни фирми да дават безплатно интернет на съответното училише а то от своя страна да поставя буквално на всеки 5 метра реклама на тази фирма :) Пък и така трябва.. Хемм училището довоно.. хемм и фирмата си взима стабилно 200-300 нови абонатчета :D
14
0
 
0
 
! Отговори
Нора преди 15 години
Не бих казала, че младото поколение на България са само *** и ! Може и да има такива, но поне аз уча свестни и добри деца!Не са виновни те за това, че образованието ни е на такова равнище!Не може в държава, която се тресе от корупция, далавери, престъпления и чалга, децата да са други! Не може една социална стипендия за деца с един или без двама родители да бъде 21 лв.Не може нощно време да работят като сервитьори, а на сутринта да са знаещи, свежи и усмихнати!Повече от децата след 9 клас работят, тези, които имат пари и тези, к оито нямат.Питам се има ли трудово законодателство в нашата държава и как може деца на 15 години да работят по 10 часа и то през нощта.Минете по магазините, продавачки- ученички, идете в заведенията- сервитьорки- ученички! Знае ли г-н просветния министър за тази експлоатация на детския труд? Кой от по старото поколение е започнал да си изкарва хляба от 15 годишен? Това е един голям проблем на който никой не обръща внимание, но който също е причина за слабата успеваемост в училище!
13
0
 
0
 
! Отговори
bobafet преди 15 години
Браво моето момче,хайде сега си пийни хапчетата и си лягай.
12
0
 
0
 
! Отговори
bobafet преди 15 години
За сега влизаш в топ10,Браво и все така напред.
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз работя в Манхатан, на Wall Street, aко искате да знаете аз сьм финансист и не сьм някой луд в Bellevue. Всичко сам сьм постигнал благодарение на личностните ми качества.
10
0
 
0
 
! Отговори
oxo преди 15 години
абе мен спука ме! :)))) където квото чета из Днес бг само попадам на тебе с тоя Wаll Street в Манхатън мнооого си луд на не пишеш от някоя лудница :))) поздрави и да се оправяш скоро ! :)
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз работя на Wаll Street в Манхатън и едно време не сме имали интернет. Но сега аз имам 6 монитора с които следя финансовите пазари.
8
0
 
0
 
! Отговори
Бясно куче преди 15 години
Като искате нет за без пари и разкош в училище, вземете да стегнете държавата, а не по цял да се чудите каква далаверка на парче да завъртите. Целия т. нар. "бизнес" в България е ден за ден, а за утре или след година ще мислим после. При тези показатели, това ще са условията на живот.
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
То един интернет в училище-може да ти строши всичките нервички.И когато най ти трябва,обикновено няма.
6
0
 
0
 
! Отговори
грешка още в заглави преди 15 години
МОЖЕ се употребява след същ. имена ед. число. А след мн. число (в случая училища) трябва да е МОГАТ!....................Кога ще се научат неграмотните журналисти да пишат правилно?!Аман от некадърници в тази наша татковина!!! Вземете се стегнете малко и научете елементарни неща от 1. и 2. калс! Както си говорите на село така и пишете.....а се мислите и за интелигентни, смешници!
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ами тези ученици се учат от обществото , каквото обществото такива ще са и децата.Няма как олигофренията и идиотщината да се издигат на пиедестал в нашата мила родина и да очакваме нещо по различно от подрастващите.Докато продължава да се сметя че ако си супер *** и неук си много "фешън"така ще продължава да бъде :)