Парадокс: прокурорите ще назначават служебни адвокати

Изменението на НПК може да е първият отхвърлен законопроект
27 яну 2010 15:45, Евстати Генов
82
Парадокс: прокурорите ще назначават служебни адвокати
Снимка: БГНЕС

„Имаш право да мълчиш, ако кажеш нещо – може да бъде използвано срещу теб в съда, ако нямаш адвокат – ще ти бъде назначен служебен”, позната реплика от американски филм. И сега нещо непознато – служебният защитник, поне в някои ситуации, ще се посочва от прокурора по делото.

Тази възможност обвинението да определя защитата е част от промените в Наказателнопроцесуалния кодекс, обсъдени от парламента на първо четене. В новите текстове служебният адвокат е определен като запасен защитник.

„Това как да го разбираме”, обърна се към вносителите опозиционният депутат от ДПС Христо Бисеров. Служебният адвокат ще се превърне в „защитник провокатор на прокурора”, е тълкуването на Бисеров.

Друга промяна предвижда разследващите полицаи да могат да свидетелстват срещу хората, по които са работили.

„Органът, който създава доказателства, след това свидетелства. Такава правна конструкция няма никъде”, е коментарът на Бисеров по този текст.

Целта на новите текстове в НПК, който не е променян от 4 години, е да се опростят процедурите, а съдебното производство да е по-бързо и ефективно.
Заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков посочи, че сега много прокурори имат по 200 висящи дела. Знаем освен това, че във всички доклади на Европейската комисия работата на съдебната система е подложена на тежки критики.

Какво се предлага – когато адвокатът, който даден обвиняем сам е наел, не се яви на съдебно заседание (често срещана практика за протакане на процеса), делото ще продължи, а обвиняемият ще бъде представляван от запасния защитник, посочен от прокурора по делото.

По отношение на доказателствата. Сега никой не може да бъде осъден само въз основа на показанията на таен свидетел. Същото важи и за използването на специални разузнавателни средства – подслушването и следенето.

Законопроектът обаче дава възможност сборът от таен свидетел+СРС да се превръща в достатъчно доказателство за присъда.

Реакцията на опозицията – „Два заека правят ли един кон?”, иронизира Христо Бисеров.

Според колежката му от БСП Мая Манолова новите текстове в НПК ще увеличат делата срещу държавата в Страсбург. Тя попита какво ще се случи, ако осъден в България обясни, че линията на защитата му е била поддържана от адвокат, натрапен от прокуратурата.

Според Манолова законопроектът изпълнява заръката на премиера – новият НПК да се пише не от адвокатите, а от прокурорите, което е неприемливо, твърди червената депутатка.

Промените в НПК може да се окажат първият законопроект, който ще бъде отхвърлен от Народното събрание. Коалиционните партньори отдясно, в лицето на Синята коалиция, вече декларираха, че ще гласуват с опозицията и няма да го подкрепят.

Според съпредседателя на групата Иван Костов в него няма ясна политика. Освен това нито един от членовете на правната комисия не подкрепял текстовете изцяло.

Малко по-късно членът на правната комисия и депутат от ГЕРБ Павел Димитров опроверга това твърдение на Костов, обяснявайки, че и на двете заседания на комисията проектът бил подкрепен от мнозинството. Димитров е категоричен, че новите текстове ще дадат „добър баланс между правото на защита и правото на държавата да постига по-бързи резултати”.

Министърът на правосъдието Маргарита Попова също защити законопроекта. Според нея сега в Наказателнопроцесуалния кодекс има твърде много забрани, които не дават възможност на държавните органи да работят ефективно. 
 


82
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
долното да се чете "фаворизирани"
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така че - нагледахме се на "болни" адвокати и дела които продължават да се точат до изтичане на абсолютната давност за нак. преследване !!!

И не бери толкова грижа - правата на обвиняемите в българските съдилища СА и си остават едни от най-фафоризирание и защитените от закона в световен мащаб.
За разлика от правата на пострадалите и правата на нормалните граждани да живеят в едно сиггурно и правово общество !!! Тях кучета ги яли !
79
0
 
0
 
! Отговори
do 74 преди 10 години
Ако вземеш та прочетеш НПК и проектите за изменението му, преди да се правиш на велик и да ръсиш акъл по форумите, може би ще се усетиш за следните "незначителни подробности"
1. Обвиняемият ВИНАГИ си запазва правото да си упълномощи адвокат по свой собствен избор.
2. Прокурорът посочва адвокат, само тогава когато сме в хипотеза на задължителна защита, а обвиняемият нарочно не предприема действия да си осигури защитник - с цел да шиканира и протака процеса.
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Питай Костов.Той е негов кадър.
77
0
 
0
 
! Отговори
тъпчо преди 10 години
Сега никой не може да бъде осъден само въз основа на показанията на таен свидетел. Същото важи и за използването на специални разузнавателни средства – подслушването и следенето.някой може ли да отговори какво трябва за да се осъди някой.да влезе убития и да посочи кой го е гръмнал.и пак няма да има присъда гарантирам.Два заека правят ли един кон?”, иронизира Христо Бисеров.явно доган си е извадил члена от устата на христо и същия се обажда неподготвен но с чувство за хумор.
76
0
 
0
 
! Отговори
хихи преди 10 години
А "защитниците на човешките права" биха ли ми обяснили как така Христо Бисиров не е в затвора?
75
0
 
0
 
! Отговори
аман преди 10 години
Според Конституцията "всеки има право на адвокатска защита". За мен няма съмнение, че тази защита не бива да е наложена от насрещната страна в процеса. Нямам съмнение и какво ще реши Конституционния съд, който със сигурност ще бъде сезиран след приемането на промените в НПК. Просто поредната смехотворна глава от сагата "действай без да мислиш"
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изборът на защитник от обвинителя създава опасен прецедент всяка присъда, издадена по този начин, да се превърне в присъда срещу България и ЕС да наложи предпазна клауза по отношение на правораздаването. Не знам дали кухите поддръжници на ГЕРБ осъзнават това. Може би до момента, в който не попаднат под ударите на готвените промени...
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Откъде накъде прокурорът ще избира служебния "заместник" на ответната страна?Това си е презумция на съда и съдията по делото.Да си направят структура за служебни защитници и при поискване от съдия да се праща някой от членовете.Що се отнася до адвокатите,които не се явяват на делото на клиента си-първо нарушение-глоба 25000лв и порицание.Второ нарушение-отнемане на адв. права за 6 месеца и възстановяване след задължително препитване по процедурите.При трето нарушение-отнемане правото на практика
72
0
 
0
 
! Отговори
777 преди 10 години
Да обобщим ... това са промените, за които от няколко години
настояват от Европа, процесуални правила съществуващи в почти
всички държави в ЕС, правила, които биха довели до ускоряване на
наказателния процес и сложили край на шиканирането му по
всевъзможни начини ..
..и кои са против тези промени ?
обслужващата престъпността тройна ***, създала сега
дейсътващия про-престъпен и про-адвокатски НПК ...
както се казва .. без коментар ...
71
0
 
0
 
! Отговори
Калин преди 10 години
на гоце повлеканата, какво може да роди, освен поредното недоносче.Тая раследваше спонсорите на гоце, беше и шеф на спец звеното по европроектите.. и какво. Герберите каквото си щат да дрънкотят ма играят по свирката на гоце.
70
0
 
0
 
! Отговори
кпвяое преди 10 години
И в Германия има служебен защитник,но само ако обвиняемият ,не може да си осигури сам,или съдията прецени,че е нужен такъв.Примерно ако защитникът отсъства непрекъснато и по този начин затруднява процеса да се точи ,както при
маргените,вече повече от седем години и 10 годишният срок за давност изтича.
При социално слаби при специална молба и по преценка след разглеждане на финансовото състояние,съдът заплаща адвоката,при изгледи за успех.

69
0
 
0
 
! Отговори
LOW преди 10 години
Абе, намирисва на правораздаването от времето на Вишински. Ами да приемат че адвокатите не са задължителни.Според мен такова нещо не може да се приеме.Продължават хаотичните деъствия на управляващите.(не казвам че адвокатите са цвете за мирисане)
68
0
 
0
 
! Отговори
местопрестъпление преди 10 години
Бисеров гущера да си трае! Полицията никъде по света не "създава доказателства", а ги намира, обработва и анализира и предоставя на прокурора. И навсякъде по света полицаи, следователи и криминалисти са свидетели по криминалните дела.
67
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател №1 преди 10 години
Така се създава предпоставка да се превърнем в страна с полицейски произвол, а предполагам, че никой от нас не желае да живее в полицейска държава...
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами защо служебния адвокат да не се назначава от съда, но не от състава който го води?

65
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател №1 преди 10 години
Има предпоставка между прокурори и служебни защитници да възникнат крепки приятелства, с предизвестен резултат за подсъдимия. Дори подсъдимият да има право да иска отвод на посочения от прокурора адвокат и да изиска друг, едва ли ще посмее, за да не настрои допълнително прокурора срещу себе си. Не това е начина за по-бързото и резултатно приключване на делата! Истината е, че голяма част от следователи, дознатели и полицаи вършат работата си неграмотно и доказателствата им не издържат в съда.
64
0
 
0
 
! Отговори
Българио,Българио ! преди 10 години
България е страна на крайностите ! Или ни мачкат мутри, или полицаи ! Или ни управляват турци и комунисти, или милиционери ... Средно положение - няма !
Нормалното и умереното все някак ни убягва ... !
63
0
 
0
 
! Отговори
чичо преди 10 години
А Вие какво сте очаквали кафе и семки.Няма такова нещо с министър-прокурор повече права на прокурорите.Адвокатите и безработните като мене да го духат.
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Уважаемата госпожа Елеонора Николова, вече не знам моментната и политическа същност, застъпваше това да стане и в един диспут срещу нея скочиха двама мастити адвокати.Да, мастити. Единия беше достолепния Марковски, другия не беше чак толкова мастит.

Спонсорирани публикации