Петица на матурата у нас - тройка по света

С 23% процента знания БГ учениците взимат диплома за средно образование
18 май 2012 16:30,
128
Петица на матурата у нас - тройка по света
Снимка: архив, Impact Press Group

Прагът за получаването на "тройка" на матурата по български език и литература трябва да се увеличи от 23 на минимум 50 процента, за да покажат зрелостниците поне минимални  знания на този най-важен изпит в живота им. Това заяви в националния пресклуб на БТА проф. Боян Вълчев - преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и председател на секцията "Филологически науки" към Съюза на учените в България.

Той посочи, че 23% или 23 точки е изискването, което е поставила държавата за получаването на матурата на минималната положителна оценка от 3.00.

Това означава, че с 23% показано знание се получава дипломата за средно образование и това противоречи на всички изпитни теории,  коментира проф. Вълчев.

По думите му матурата трябва да се осъществява според световните стандарти. В изпитната теория минималният процент за оценка "три" е 50, по-добре е 60, но най-добре е 70 процента или това означава, че сегашните "петици" от матурите у нас отговарят на "тройки", заяви проф. Боян Вълчев.

По думите му сега подборът на изпитните задачи и особено скалата на оценяване не отговарят на никакви световни стандарти.

Той каза още, че трябва да има отделен предмет "Български език", защото сега той е механично "закачен" към литературата, а през целия гимназиален курс се предвиждат малко часове по български език - само за теоретични знания.

Ако двата предмета се разделят, ще има и отделни оценки по български език и по литература, посочи преподавателят.

По думите му е необходимо по двата предмета да има и специализирани учители, които да ги преподават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: матуратройка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
1
 
! Отговори
Без име преди 11 години
Извинете но вие *** ли сте не стига че въведохте тая *** матура и сега искате за 70 % за троика ,хората имат дипломи но в тая скапана българия няма работа хората бягат от тука вие не сте добри с главите *** такива а тоя *** Боян Вълчев да излезе пред мене така ще го *** че от *** му ще изхвръкне кръв на маика ви в устите да *** *** такива
99
0
 
1
 
! Отговори
Боян преди 11 години
Още от древна гърция, философите са обяснвали как поколения след тях затъпяват. Че то ако всички до сега сме прогресивно изоставали интелектуално, цяло чудо си е изобретяването на тоалетното казанче!
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да ме извинявате ама "убийствен труден материал" не е точно определение. С прогресивното затъпяване на поколенията, по-добре да е сложен, отколкото да изпростяват допълнително
97
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
A защо не споменете,че изпитите в различните държави са съвсем различни, преди да отчитате проценти. Знаете ли например,че в Америка таблицата за умножение се учи в 5 клас, а тук във втори. Я не говорете глупости, при този убийствено труден учебен материал, даже много добре се справят учениците.
96
0
 
0
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
ех та не съм комунист- тарикат ( СДС, НДСВ,ГЕРБ......) и сега да съм АКАДЕМИК ! само *** кофи от ВИФ са академичета :))))))
95
0
 
2
 
! Отговори
tt преди 11 години
ne e wqrno .kolkoto si po umen i obrazowan w tazi darzawa,tolkowa nomenklaturata s kupeni diplomi,koqto zaema darzawnite dlaznosti se strahywa za swoeto rabotno mqsto i ne te wzemat na rabota.
94
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига сте плюли,много сме си добре.
93
4
 
8
 
! Отговори
Госпожата преди 11 години
Така е! 50% + 1 верен отговор са необходими, за да се издържи изпит според международните изисквания. Тези 23% за тройка са си жива фалшификация. Проста математика. И си представете си каква картинка на необразованост би лъснала, ако се приложат правилните критерии за оценка.
92
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре сме си,в Китай,Индия,Африка и голяма част от Азия е още по-голямо невежество...
91
2
 
2
 
! Отговори
q преди 11 години
Balgarskiqt trqbva da e otdelen predmet, ne vseki moje da napishe 10 stranici komentari za stihotvorenie na Botev primerno (kato men). Ako pishesh logi4no i pravilno si zaslujavash 6 po balgarski.
90
2
 
8
 
! Отговори
yes преди 11 години
Тъпо,тъпо..чак вдлъбнато...Ако съм стъпил на замята - 50% от хората са по-високи от мен,но ако съм стъпил на пейка- само 10%.Висшето образование е като пейката...И колкото по-реномиран е университета, толкова по висока е тя!Моят съсед едно време само футбол го интересуваше - техните щели футболист да го правят,че много пари взимали.....Сега да ти кажа ли с какво се занимава?А умно момче беше....за футболист де...
89
1
 
2
 
! Отговори
ts/108 преди 11 години
:Д да се поправя тук сама: пише се по принцип, а не по- принцип! Тире се слага когато имаме степенуване:)Радвам се, че коментарът ми ти се е понравил. Що се касае до правописа, пропускането на препинателни знаци, главни букви и т.н.... по принцип така пиша в skype, sms.. за по- бързо. Осъзнах, че тук направих грешка и ще внимавам вече:) За следващите критици ще отбележа, че предумишлено съм пропуснала и една запетая във второто изречение:) мн= много:)
88
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За някои неща трябва образование - лекар, адвокат и пр., но за други не трябва.По-долу казах за Айнщайн.Достоевски пък е бил дипломиран инженер, ама взел, че прописал.Не е бил филолог обаче.Което не му е пречило да превежда Балзак на руски (за пари).Ван Гог приживе е бил осмиван ( и не е завършил "художествената гимназия").Паскал никога не е ходил на училище.
87
1
 
3
 
! Отговори
като за последно! преди 11 години
Нали ще свършва и ----света?
86
2
 
1
 
! Отговори
до 97 преди 11 години
Радвам се, че коментарът ми ти се е понравил. Що се касае до правописа, пропускането на препинателни знаци, главни букви и т.н.... по- принцип така пиша в skype, sms.. за по- бързо. Осъзнах, че тук направих грешка и ще внимавам вече:) За следващите критици ще отбележа, че предумишлено съм пропуснала и една запетая във второто изречение:) мн= много:)
85
0
 
6
 
! Отговори
още сме ДОБРЕ... преди 11 години
Всеки трети/без ***/е ---НЕГРАМОТЕН !Следва в Бг ,..всеки 2-ри ----НЕГРАМОТЕН !На кой му пука...?
84
0
 
1
 
! Отговори
ДО 104 преди 11 години
А колко са такива....?
83
0
 
15
 
! Отговори
ЕС преди 11 години
Цел:---Да няма образовани в Бг,повсеместна ---***!Приоритет:---МАТЕРИАЛНОТО...,ДАЛАВЕРАТА И КОРУПЦИЯТА!Резултат:Няма държава ,има само----ТЕРИТОРИЯ ЗА ЕВРОПА!
82
0
 
20
 
! Отговори
Реален поглед преди 11 години
През 80-те беше важно, това КАКВО СИ УЧИЛ, през 90-те беше важно КАКВО ЗНАЕШ, около 2000-та година беше важно КАКВО МОЖЕШ, а сега е важно- КОЛКО БЪРЗО МОЖЕШ ДА ПРАВИШ ТОВА КОЕТО УМЕЕШ!!! Някой хора не МОГАТ да направят разлика в главата си за едно елементарно нещо, а именно... Да си учил, да знаеш, да имаш диплома, да умееш, да правиш много бързо и добре това, което умееш! Разликата е ОГРОМНА, а и пътя е дълъг...
81
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига сте писали глупости .Ако сте говорили със западняци на 20-30 години ,ще разберете ,че са КРЪГЛА НУЛА .А чужди езици говори 1 от 100 За общи знания като география ,история или литература да не говорим .Не знаят нищо .