Нова специалност в СУ ще учи на иврит и история на Израел

Годишната такса за програмата е 500 лв.
31 мар 2015 13:41,
27
Нова специалност в СУ ще учи на иврит и история на Израел
Снимка: архив Булфото

В Софийския университет "Св. Климент Охридски" има нова бакалавърска програма "Хебраистика", която е интердисциплинарна и в нея ще се изучава иврит-койне, историята и икономиката на Израел.

Това обяви днес на пресконференция заместник-ректорът на СУ по учебната дейност доц. Милена Стефанова, съобщава БТА.

Тя обясни, че основното предназначение на специалността е да подготвя много вещи специалисти по развитието на Близкоизточния регион, които да получат знания за държавата Израел и за историята на еврейския народ.

Новата програма ще бъде към Историческия факултет на СУ, но ще се управлява от програмен съвет с председател проф. Христо Матанов. По думите му най-изявената подобна специалност е в Санкт Петербург.

Специалността "Хебраистика" ще се изучава в три модула. Първият от тях е филологически и е свързан с изучаването на езика, но не в неговия библейски и ивритски вариант, а в неговия съвременен вариант - еврейско койне, който е официален език за държавата Израел, обясни проф. Матанов. Той добави, че вторият модул на специалността ще е исторически, а в третия модул ще се изучава стопанството на Израел, което се характеризира с бързо развиваща се пазарна икономика и високи технологии. По този трети модул водеща роля в обучението на студентите ще има Стопанският факултет на СУ.

Студентите, завършили "Хебраистика", ще могат да "задълбаят" занапред в историята на еврейството, да се насочат към преводаческа или литературна дейност, или към дейности, свързани с икономиката на Израел, обясни проф. Матанов. Той отбеляза, че програмата ще се развива в сътрудничество с два университета от Израел - в Йерусалим и Хайфа, който ще помогнат за избора на подходящи учебници по иврит. Лектори от тези два университета ще изнасят лекции пред българските студенти и затова те трябва задължително добре да владеят английски език.

За прием в новата бакалавърска програма СУ е обявил пред Министерския съвет 30 места за първокурсници. Те ще могат да кандидатстват с изпита по история на България от Софийския университет или с матурите по история и цивилизация, по български език и литература, по английски, френски, немски, испански, италиански и руски език.

Годишната такса за специалността "Хебраистика" ще е 500 лева, като съдействие на новата програма ще оказва българското Министерство на външните работи.


27
Още по темата: програмаСУиврит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
5
 
! Отговори
кали преди 7 години
Погазихте българските национални ценности и добродетели !!! Какво си говорим повече !!! Българите не са роби !!!!
14
0
 
4
 
! Отговори
кали преди 7 години
Виж ги ти бе !!!! Нагли хора !!! Тръгнали да изнудват студентите !!!!
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Коя институция или кой бизнес каза , че има нужда от такива кадри ?Безумие . И то маскирано зад висше образование
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
14Вижда се, че много хора изобщо не са наясно с християнската религия. Христос е Богочовек, въплъщение на Бог в човешки образ. Няма нищо общо с евреите. Ако се позаинтересуваш малко повече ще откриеш, че евреите ненавиждат християните и в частност българите, понеже ние се водим християни. Ама с такива християни като теб, евреите са ударили джакпота.
11
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
7 вагнере а иисус какъв е бе не е ли евреин
10
0
 
9
 
! Отговори
до 11 преди 7 години
Точно това е добре.Я си помисли за историята на Египет например.
9
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Готино! Браво за тази специалност! Отдавна трябваше да има такава в България. Добре звучи... Но да не забравяме, че основата на Израел е Тора!
8
5
 
18
 
! Отговори
Рачо преди 7 години
Е, то пък колко толкова история има Израел - учебника по история сигурно ще е 2-3 страници
7
0
 
11
 
! Отговори
й преди 7 години
голяма работа - народа зяпа турски сапунки и не му дреме - та за това ли ще му дреме
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
зиг хайл - кво да му кажа на тва друго....
5
1
 
15
 
! Отговори
До 3 преди 7 години
Пич имаш ли идея в България колко хора говорят китайски (говоря за българи), едва ли са много.Имам позната учила в СУ китаистика, после няколко години в Китай, едвам си намери работа за 700лв.В България не става нищо.
4
4
 
6
 
! Отговори
До 3 преди 7 години
То ако беше само език да се учи, човек спокойно може да изкара някой курс, ама то са и религия история и всякакви там глупости. Може за дипломна работа да имат да си направят по 1 сюнет...
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
3Не е важно колко езика знаеш и колко пари имаш моето момче! Важно е какъв човек си.
2
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2 полуграмотен *** кокото повече езици знае човек толкова по добре а когато знаеш у някий извън най разпространените винаги е в твой плюс
1
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тея вярно искат да ни правят губерния на Израел, като ги натиснат още малко арабите и да могат да се спасяват тук.