Маргарита, която дари 1,8 млн. лв. на НХГ, се казвала Върба

Тя и съпругът й бягат от комунистическия режим през зимата на 1950 г.
Обновена: 24 фев 2018 21:54 | 24 фев 2018 21:52, Анисия Иванова
92
Маргарита, която дари 1,8 млн. лв. на НХГ, се казвала Върба
Снимка: Bulgaria ON AIR

Мистериозната г-жа Занеф, която завеща 1,8 млн. лв. на Националната художествена галерия, е сменила името си от Върба на Маргарита. Това е станало веднага при пристигането в Австралия - крайната точка на драматичното бягство от комунистическия режим в България в студената зима на 1950 г.

За това свидетелстват архивите на австралийското правителство, които пазят данни за дошлите на континента през ХХ век бежанци. Няма яснота защо г-жа Занеф се е прекръстила. Вероятно защото Маргарита е по-универсално и по-удобно за произнасяне в далечния континент. Според задължителните за мигрантите документи, с които са записани при стъпването на суша, тя е родена на 11 април 1921 г., мъжът й Занко - на 2 януари 1917 г., а синът им Антон - на 18 октомври 1942.

Още по темата

Всъщност фамилното им име също е под въпрос. По-вероятно е да са били Цаневи в България, а съпругът на щедрата дарителка на Националната художествена галерия да се е казвал Цанко. Това става ясно от начина, по който са изписани имената им. Те следват немската транслитерация, както е било прието преди Втората световна война. Върба е посочено като Warba, затова се предполага, че "Z" от Zanew и Zanko се чете "Ц". Възможно е да са сменили фамилията си заради трудностите на англоговорящите да произнасят българския звук.

Съпрузите тръгнали от Неапол на 4 януари и пътували през океана цял месец - до 3 февруари 1950 г., на борда на американския военнотранспортен кораб "Ген. Тейлър". Той акостира със сем. Заневи на пристанището в Нюкасъл на 160 км от Сидни. В дневника му са отбелязани 1265 пасажери. Заедно с другите емигранти българите са били закарани в специализирания център за бежанци "Грета" № 2 със специални влакове, показват архивните документи.

Този лагер е служел за обучение на военни преди Втората световна война, а от 1948 г. е сменил предназначението си и е настанявал емигранти. Там бежанците са останали 3-4 седмици и са учили английски. Разбрали са и какъв е австралийският начин на живот.

Още при пристигането си сем. Заневи са получили нещо като местни ЕГН-та, които са вървели заедно с номера на корабния курс, с който са дошли от Неапол. За да тръгнат на 4 януари от Неапол, сем. Заневи, са били превозени с влак през Германия и Австрия и са заминали в голям студ навръх Нова година. А пристигнали в Австралия в Южното полукълбо в разгара на лятото.

Те се надявали да изградят бъдещето си в островната държава-континент, защото са знаели, че в годините след Втората световна война властите са приемали бежанци от Германия, цяла Европа и от Съветския блок.

Как се е развил животът на сем. Заневи до 1963 г., засега остава неизвестно. Има данни, че след лагера "Грета" край Нюкасъл са живели на около 60 км югозападно от Сидни в т.нар. район Макартър. Там според документите през 1958 г. са регистрирани като избиратели, придобили право да гласуват.

Сигурно е, че през 1963 г. те купуват къща в квартала на Сидни "Уейвъртън". По онова време това е евтина част от града с неособено добра репутация. Повечето хора я избягват, защото до 1970 г. там са били настанявани болните от силно заразната и смъртоносна едра шарка.

След овладяването на епидемията и изкореняването на болестта районът се променя и постепенно приютява много богати австралийци. В момента кварталът се намира почти в центъра на 4-милионния град и е много престижен, разказаха пред "168 часа" българи, живеещи там. По-късно продава къщата за 812 000 евро

Няма яснота дали дарителката на НХГ Маргарита Занеф е работила някога в новата си родина или просто е била домакиня. Знае се, че съпругът й е бил мениджър на департамент в държавно учреждение и е починал през 1981 г. на 64 г. Опят е в същата квартална гръцка църква, в която и тя 25 г. по-късно.

Синът й също е бил на ръководна позиция в департамента по гражданска авиация в Министерството на отбраната и е починал през 1997 г. на 55 г. Маргарита до края си не могла да преживее смъртта на единственото си дете. Антон Занеф фигурира и в един странен списък на непотърсени суми от банки.


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
5
 
! Отговори
7 преди 2 години
Светла ѝ памет на г-жа Занеф и семейството ѝ.
66
12
 
2
 
! Отговори
Руслан М. преди 2 години
Дърт козел млада върба лющеше
65
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що пиене ще си накупят сега в НХГ! Цяла година ще им е ЧНГ! Тия там са толкова спиртосани, че скоро самите ще станат за експонати.
64
4
 
10
 
! Отговори
д-р Менгеле преди 2 години
До д-р Дрее

А тези пари ще открадне престъпната клика на Веждю ...
63
2
 
14
 
! Отговори
д-р Дрее преди 2 години
Светла и памет на Г-жа Занеф и семейството и. И нека се знае, че това може да се случи само в една демократична и управлявана страна от честни политици. Тук в България това няма как да се случи и примера за това е откраднатите пари на наследниците на РОКФЕЛЕР от Ловешко , на които им беше откраднато наследството от комунистите начело с изрода Луканов и кликата му .
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тоя само предатели му се предвиждат. Знам, че искаш да сложиш веригите на ветровете на хората и всеки, да следва извратената ти идея за равенство и щастие ,която изнася на теб, но не и на другите "предатели", които получават този етикет, дори и при най-малкото несъгласие.
61
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пепо - Може би е имала надеждата, че енши се е оправило в България ...
А 1-2 милиона долара ... Са нищо за там
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
75 - Ти знаеш ли, че хората напускаха, защото бяха безработни за по 2-3 години .. Млади заминавах, защото не ожеха да си позволят, да си платят и един семестър ...

81 - На теб не ти дължа нищо. Семейството ми винаги е било добре финансово, но за бни хиени като теб, са причината, да не искаме да живеем в България.
59
3
 
5
 
! Отговори
ирония преди 2 години
Едната Върба, другата Върбакова, а разлика от земята до небето...
58
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
76, КОГАТО ЕВРОПа наложи на бг високи доходи може някой да се върне, а ТИ РАЗСЪЖДАВАШ КАТО СТАЛИНИСТ- ПРЕДИ ГОДИНИ ХОДЕХМЕ НА УЧЕНИЧЕСКИ И СТУДЕТСКИ БРИГАДИ, А ПОСЛЕ РАБОТЕХМЕ ПО СТРАТЕГИЧСКИ ОБЕКТИ, КОИТО ЕДНА СУТРИН РАЗБРАХМЕ ЧЕ БИЛЕ УСВОЕНИ ОТ ЕДНИ ХОРА КОИТО ТВЪРДО И СТРАСТНО ПРЕГЪРНАЛИ КАПИТАЛИСТИЧЕСКАТА ИДЕЯ, НО НЯМАЛИ НИЩО ПРОТИВ ДА СЕ НАРИЧАТ СОЦИАЛИСТИ- ТА КАЗВАШ КАЛПАВ НАРОД СМЕ- Я БЪРЗО ЕДНА ОГРАДА И НАДПИС- ARBEIT MACHT FREI- ТОГАВА КОЛКО ЛИ ЩЕ БЪДЕ МИН ПЕНСИЯ И ЗАПЛАТА, СМЯТАЙ
57
2
 
10
 
! Отговори
спящия крас преди 2 години
дарила е жената парите.. сега ще им намерят място набързо! Българската институция не спи - усвоява
56
1
 
13
 
! Отговори
Пепо преди 2 години
Няма значение кое е правилното име на жената, лошото е че след бягството дава пари на страна от която е избягала!!! Малко странно, но факт. Сега парите ще потънат в джобовете на някой депутат, и до там. Интересно, след толкова много години прекарани в тази страна, дала й хубав начин на живот, дарението отива за БГ...
55
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
79 - Къде го видя тези изменници, бе ***. Ако всички бяха останали в България, сега щеше да има гладна смърт. Виж как е - ЕС налива все повече пари, хората все намалят, а жилищата са все по-скъпи и повишаването на заплатите, не е повишаване, а изравнени е с инфлацията.
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
66, ЗА КАКВИ ПРЕДАТЕЛИ ГОВОРИШ, КОГО СА ПРЕДАЛИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ИДЕЯ ЛИ?! Я СЕГА ДА ВИДИМ УСТАВ НА БСП ОТ МЕСЕЦ 2. 2017 Г- БСП Е СОЦИАЛНА ПАРТИЯ КОЯТО СЕ БОРИ ЗА СОЦИАЛНО РАВЕНСТВО И СПРАВЕДЛИВОСТ И ИСТОРИЧЕСКО ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА КАПИТАЛИЗМА- ТА Я СЕГА ВИЖ КОЛКО ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ МИЛИОНЕРИ ИМА В БСП НАРЕКЛИ СЕ СОЦИАЛИСТИ- ТА КОЙ СЕГА Е ПРЕДАТЕЛ- СЪС СИГУРНОСТ НИЕ ВСИЧКИ КОИТО ГЛАСУВАМЕ ЗА БСП, ЗАЩОТО ТАМ ИМА НЯКАКВО СЕРИОЗНО НЕДОРАЗУМЕНИЕ- КАТО КАК ХОРА ЗАВЪРШИЛИ ПУЦ И РАБФАГ ВЛАДЕЯТ И ФАЛИРАТ.
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
69 - Искаш да кажеш, че някой хора от махалите са многократно интелигенти ли ? С какво ? В момента та, в който ние кзчезенм, ще почнат да умират като мухи, защото няма да има, кой да ги храни. И остави IQто. Има умни и глупави хора. И както виждаш, глупавите слугуват на умните. Ако ти се правят още слуги - давай.
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
66 Баща ми има фирма и плаща по 2500-3000 всеки месец, въпреки, че е пенсионер. И да, има право. А обясни ми, как така, ще спираш пенсиите на хора, които преди това си ЗАДЪЛЖИЛ 49 години да плащат осигуровки ? Кажи ! КАЖИ БЕ !
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 45 Хора
От режима щяха да избягат далеч повече, ако нямаше обстрел за бежанците. И ако си мислиш, че да се разплодни, е голяма работа, съжалявам за теб. И какво ти е толкова хубаво на гените, че да го предаваш нататък ? Високи сте по 1.9 метра, имате IQ по 150 и не боледувате ли, какво ?
14266
50
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
61 - Добре, ама и данъци няма да плащаме.
А и честно - Очертава се, да им дават по 450-600 лева пенсии. Хахахаха хахаха ! Ами съгласен съм, ни върнете им осигуровките. 35 години по 12 месеца по средно 120 лева - 50 хиляди на човек.
Имам достатъчно по фондове и прочие, за да им давам 10 пъти повече от окаяната ти държавица, дето може и да я няма след 20 години
49
2
 
15
 
! Отговори
Нов преди 2 години
Жалко за парите. За една година ще бъдат изядени или откраднати, а нищо стойностно няма да постъпи в НХГ. Уважавам такива хора, но по-добре да беше купила и подарила произведения на изкуството.
48
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ги беше завещала на държавата осигурила й свестен живот.