Честит празник! Отбелязваме Деня на народните будители

За пръв се чества през 1909 година, през 1945 г. е забранен
37
Честит празник! Отбелязваме Деня на народните будители
Снимка: Булфото, архив

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители.

Посветен е на делото на книжовниците, на просветителите и на борците ни за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал - Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, Св.Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги С. Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за народна свяст и българско самосъзнание.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив.

През 1922 година Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предложението за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители.

От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.

През 1945 година е забранен.

Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-то Народно събрание на 28 октомври 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До 27. Така е, съгласен съм, че не всички сме такива. Има все още интелигентни хора останали в България. И наистина имаме нужда от нови будители, само че малко са хората, които биха оценили едно такова начинание. И много ми се иска младите хора да възвърнат ценностите и да уважават традициите на народа ни. Не казвам да не познават и други празници, нека се веселят, нека се маскират, няма лошо, но да знаят кое какво и докъде. Ето, вчера пак момчета са се били, и то приятели, това кога го е имало
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие,които не се чувствате българи,не го празнувайте и си се срамувайте колкото си щете,а на всички българи:честит празник!
26
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Не си прав,Shark!Празника на будителите няма нищо общо с чалгата и брадъра.А и не всички сме чалгари,не всички гледаме тези тел.предавания.Дори си мисля,че сега отново имаме нужда от съвременни будители.
25
3
 
4
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Какъв празник, какви будители. народ, който така лесно приема чужди празници и облича децата си като ненормални за хелоин (не ми казвайте че не знам правопис, нарочно го пиша така, както ми попадна, защото не мисля че си заслужава старанието), народ който гледа предаване като вип брадър и др. *** реалитита, който играе кючек на песните на селски чагари, такъв народ никакви будители няма и не може да има. Този народ е срам за предците, които са си дали живота за да ни има и за да сме българи
24
1
 
5
 
! Отговори
Динко преди 5 години
1876 Април - 2000 бунтовника при над 2 000 000 население!Нямам какво повече да кажа!
23
2
 
5
 
! Отговори
Стани стани преди 5 години
юнак балкански от сън дълбок се събуди срещу изедници душмански ти БЪЛГАРИТЕ поведи...да стане лъвът наш балкански от него вятър да повей та ПОЛУМЕСЕЦ ОТОМАНСКИ ПОД ТЪМЕН ОБЛАК ДА ТЪМНЕЙ. Май Празника на будителите отново трябва да бъде забранен щом са писали такива песнички за ТУРСКОТО ПРИСЪСТВИЕ. И дори романи "ПОД ПРИСЪСТВИЕТО". Пък за Ботев да не говорим.Дето НЕЩЕ ДА гледа ТУРЧИН КАК БЕСНЕЙ НАД БАЩИНО МИ ОГНИЩЕ"
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кога ще се празнува Насила християнизиране на Българския Народ от Византия през 866 г. вместо това се крие под дърво и камък , значи неща които наистина са се случили се крият а други измислени дори не от нас Паразниси се празнуват с удоволствие
21
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички Руски празници трябва да се забранят в Баългария вкл. и *освобождението* което по Док. не съществува тоест става въпрос за съвсем друго нещо между 2 чужди Държави за нас
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"През 1945 година е забранен."Нямам какво повече да кажа
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Празник, ден на народните будители? Не, ден на национален траур. Никакви будители не са в състояние да събудят този заспал, разделен, изчезващ , овчедушен, жалко подобие на "народ". Срам за предците си.
18
2
 
3
 
! Отговори
Име преди 5 години
цензурата на дnec.(tur) и #me too движението по коловоза на ердоганите на уахабитска арабия и израел отдавна би изнасилила някоя млада италиенка, която сама си е виновна, според кметицата на кьолн, която не бе избрана а най-официално назначена за маша на сорос, клинтън и обамовото малцинство от крещящи нерзаконници...и щеше да бъде оправдана, от еспч, щото и те служат не на гоите и раята а на еврейския фашизъм на масоните.
17
1
 
3
 
! Отговори
Име преди 5 години
аз разбирам медиите, които главно са джендъастки със сороски (разбирай откраднати от бедните в африка) пари закърпени, че искат да печелят, но съгласете се, че само с една болна кукувица, която дори няма свястно семейство и която ви пълни форумите с *** и ги цензурира, не може да убедиш читателя си, че токът трагвъ бавно по жицътъ!
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да си спомним и дивата цензура на "толерантните" от гей прайда! ей. 90% от мненията бяха трити най-брутално, защото... никой нормален не знае защо.. може би cenzurata na kostov i carq пак е бил надрусан от "ценностите" на асоциала, получаван за заслуги към политическата система на глобалистите евреи и неевреи... които продадоха по-бедните си събратя за дългосрочна инвестиция на хитлер...
15
1
 
3
 
! Отговори
анонимен дедо преди 5 години
И никой не се сети да спомене поне мировия Учител Петър Дънов!
14
1
 
5
 
! Отговори
Име преди 5 години
когато евреинът цукърбърг се обяви за пълна регистрация и неанонимност по мрежата, той забрави да спомене имената на цензуратоерите си. така и в медиите на розовобузкото и костов. всички трябваше да имаме лице, само цензурата на джендърите - увита в бурка. защо?
13
0
 
3
 
! Отговори
Име преди 5 години
получил съм един минус от денонощната охрана на габриел и костов по форумите. и това в деня на Будителите. и с какво този минус трябва да събуди читателите, а цензурата на розовобузкото от "дневник" и "медияпул"?
12
2
 
4
 
! Отговори
lol преди 5 години
не е лесно да си кутевче в днешно време. до вчера трябваше да плюят по хелоуина и да ни облъчват с пропаганда относно нашият ден на будителите...а днес...ми то не е баш празник дето да сме го празнували през 'най-светлите' дни на народна република българия, га мед и мляко капеха по улиците....жалка работа е да си безpoдник....
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има си хас да не бъде забранен от комунистическия режим с любезното съдействие на Москва...както бяха забранени Съединението и Независимостта на България. Кой каза приятелска Русия, че не разбрах?
10
1
 
7
 
! Отговори
Име преди 5 години
в този ден си спомнете за всички онез, продатели, които искаха и ви сложиха намордник на мненията! спомнете си за всички от същите, които ви грабиха, грабят и сега, крадат и отчитат дейността си при офшорните си блата на "демокрацията". спомнете си и за всички онез, които ни представяха света само в лозунги. и си спомнете, че нищо не се е променило от Ботевите Произведения до днес.
9
1
 
9
 
! Отговори
Име преди 5 години
все пак хубав праздник пожелавам на осмелилите се да си вдигнат гласа, срещу цензурата на джендъризаторите, които за пари могат да направят всичко. в т.ч. да продадат майките си, както и направиха, за едното всеобщо-джендърско веселие, платено от евреите!