На море в Гърция – предимно софиянци с добри доходи. 37% без почивка лятото

Близо 50% от българите избират родното Черноморие
1 авг 2019 11:04,
203
На море в Гърция – предимно софиянци с добри доходи. 37% без почивка лятото
Снимка: pixaBay

37% от българите няма да почиват през лятото, показа национално-представително проучване на „Маркет линкс” и bTV, проведено сред 1034 лица над 18 г., в периода 23-30 юли.

Още по темата

49% от запитаните, които ще пътуват за лятната си ваканция, са категорични, че ще останат в страната. 9% са отговорили, че предпочитат Гърция, а 8% - друго място в чужбина.

„9% не са малко, това са около 600 хил. българи по нашите оценки. Това отразява целия сезон – тези, които вече са били на почивка и тези, които тепърва ще ходят. Разликата е нормална. Черноморието е основния избор на туриста в България и това не е изненада”, коментира социологът Добромир Живков.

Проучването показ още, че през последните години са се увеличили пътуванията на българите в чужбина.

„Почиващите в Гърция са с много специфичен профил – основно от София, хора със средни и по-високи доходи. За тях Гърция, дори географски, е толкова близо, колкото и българското Черноморие”, допълни социологът.

37% обаче посочват, че въобще няма да почиват през това лято. Според социолозите, тази тенденция е свързана с ниския социалния статус.

Нагласите на българите към нашето Черноморие показват, че те са изострени по отношение на предлаганите услуги. 86% са съгласни, че по морксите ни курорти е презастроени, 65% - че е замърсено и 45% - че е лошо обслужването.

„Имаме голям репутационен проблем с българското Черноморие. Хората виждат предимно лоши неща. Забраната на дивото къмпингуване се посреща изключително негативно”, допълни Живков.

По отношение на възможностите за забавление, цените и обслужването у нас и в Гърция – резултатите са почти равни.

На въпрос: „Ако нямате финансови ограничения, къде бихте избрали да почивате?”, 24% отговарят българското Черноморие, 29% - гръцкото и 29% - другаде.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
2
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Какво се кефите на тоя Хемингуей?! Голям писател, но личния му живот не е за подражание. А какво е казал за морето си е негово лично мнение.
159
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Морето, морето, няма по-хубаво от това да живееш на морето. Прав е Хемингуей.
158
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Е, то само софиянци пътуват! Преди имаше задръстване на магистрала Тракия, сега тапата е на Промахон! Само столичани живеят, а останалите 80% от българите мизерстват и гледат задръстванията по телевизията!
157
4
 
6
 
! Отговори
redordead преди 4 години
Цените не ме интересуват. Дете на 5 години 3 пъти го водихме в България, все пак да уважим уж българското - 2 пъти се прибра в София с дри-*** и повръщане.В Гърция сме я водили 5 пъти, при спазване на едни и същи хигиенни навици не е имало никакви проблеми с вируси и т.н.Но всеки си преценява и ходи, където му е изгодно.
156
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама какви ти 35 евро, 10 евро! Не чухте ли бре, в Гърция направо ти дават пари да почиваш там! Сега ти броят по 100 евро на нощувка, с фрапето и шезлонга. Бегом към границата!
155
3
 
2
 
! Отговори
до trafalgar преди 4 години
Не разбра ли, че никой не заблуждаваш! Пишеш със сто имена, но си елементарен. С един и същи стил и грешки. Нали не мислиш, че някой ти се е вързал и ще тръгне през глава за Гърция?
154
0
 
4
 
! Отговори
А пък аз спестявам преди 4 години
Извинявам се за грешката, 350 евро на вечер.
153
5
 
3
 
! Отговори
A пък аз спестявам преди 4 години
Като ида в Гърция. С жената и детето плащаме 35 Е на вечер и това е целия разход. Напълним си багажника на джипа, щот има супер условия за готвене. Никъде не се плащат други разходи и паркирането е безплатно. Преди границата до горе гориво и е супер.
152
1
 
5
 
! Отговори
Симеон преди 4 години
До Анонимен То верно май е само един, но този който злобее, че българите масово почиват в Гърция, Турция и други държави, а не в ....
151
2
 
8
 
! Отговори
Симеон преди 4 години
До Само Мечтай си! Само да те светна, че на българското Черноморие догодина ще има още по- малко български туристи. Всички знаем защо.
150
0
 
5
 
! Отговори
Симеон преди 4 години
До 102 Щом търсите туристи по форумите, страшен сезон правите.
149
1
 
5
 
! Отговори
Симеон преди 4 години
До Хехе То на почивка се ходи не за да се покажеш какъв паралия си, а за да си починеш.
148
5
 
4
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 4 години
Още една статия, показваща, че България и София са две различни неща. Разделение, непонятно за Бoко-Тиквoко. Той гледа само колко му се радват статистите в двата завода, които открива веднъж в годината (не всеки ден), колко малко свободни масички има по кафетата на "Витошка" и колко пътникопоток отчитат камерите по Българо-гръцката граница.
147
4
 
12
 
! Отговори
trafalgar преди 4 години
скъпо, а нищо не получаваш - това е черноморието. дори в най- забутаното гръцко село плажът е супер, храната е супер и са любезни и приветливи! в българия са зли и завистливи и не виждам никакво основание да си късам нервите със сервитьорки селянки, гнусна и скъпа храна, да се чудя коя батка ще ми скача затова ,че съм паркирал където той си пакрира джипа...много българи посещават и турските курорти където вече зависи от хотела и цената какво ще получиш- пример :за 500 лв. ол инклузив зор работа
146
1
 
5
 
! Отговори
Пламен преди 4 години
Нормално е всичко. Защо един свищовлия, омуртаг или силистренец да ходи в Гърция? Далеко е. Но пък как някой от Смолян, Хасково или Пещера да се вдигне да иде на Шабла?! Друг е въпросът, че родният бизнес ридае за шопи, заради доходите им. Сравнете заплата 2200 с тази от 750, кой по колко е склонен да остави в заведение... И другото - българинът тук ходи на ОЛЛ, та я хапне три цаци с картошки за почивката, я не.
145
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хмсофиянеца не е българин а СТОЛИЧАНИН!
144
15
 
3
 
! Отговори
do 148 преди 4 години
да наистина.. българина умира да плюе своето и да възхвалява чуждото. каквото и да ни е морето си е НАШЕ И ГО ИМАМЕ за разлика от съседна Сърбия например или други държави, които имат излаз на море, но не могат да си прекарат лятото там за разлика от нашето. Ходете, където пожелаете- никой не ви спира, но поне не плюите своето. аз си харесвам нашето море с неговите хубави и не толкова страни.. гръцките села не са по-различни.
143
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Гърция е върхът на сладоледа! Бензин 1 резервоар.Нощувка до 50 лв. на вечер.Море навсякъде.Храна истинска.За да отидеш на родното черно(кафяво)морие:1) Състезение с турски гастърбайтери;2) Дълъг път;3) Скъпотия.
142
2
 
16
 
! Отговори
гост преди 4 години
ами със заплата от 700лв на каква почивка да иде човек освен на село, поне да си направи зимнина та да изкара зимата по лесно
141
1
 
23
 
! Отговори
хм преди 4 години
Какво ще рече "предимно софиянци"? Като се има предвид, че над 1/3 от населението на страната живее в София е напълно логично... А и как разбрахте, че точно тези с добрия доходж са онези, които почиват в Гърция? Почти съм сигурна, че те биха почивали другаде в Европа или някоя по-екзотична дестинация