Д-р Кунчев за дезинфектантите: Има 2 дни срок да се изтеглят

Неотговарящите трябва да се преетикетират или да се спре продажбата им
Обновена: 30 апр 2020 10:32 | 30 апр 2020 10:07, Анисия Иванова
9
Д-р Кунчев за дезинфектантите: Има 2 дни срок да се изтеглят
Снимка: БГНЕС

Проверка на "Активни потребители" установи, че само 3 от общо 21 дезинфектанта на пазара у нас са с необходимото съдържание на спирт. Според главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев резултатите от изследването са пресилени.

"Подписахме над 100 писма до производители на козметични продукти, които имат претенциите за дезинфектанти. Дадохме им срок от два дни да ги изтеглят от мрежата или да променят надписите на етикета - всичко това е направено. Това, което те извадиха като съдържание на спирт и ефективност, има доста големи неточности", заяви доц. д-р Ангел Кунчев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Още по темата

Според изследването пропуските са, че в етикетите няма производител, при други е изпуснато активното вещество или отсъства информация за концентрацията му (% алкохол). Интересна е информацията и при анализа на цените - ако се преизчисли цената за 1 литър, се виждат огромни разлики при различните продукти. Цената варира от 15 до 259 лева за литър, обобщават от "Активни потребители".

Запитан за недостига на предпазни медицински облекла в някои болници у нас, той посочи, че в страната е започната работа с няколко хиляди облекла, взети назаем от Агенцията по храните.

"След това дойде голямото дарение от Турция. Към вчерашна дата имам какво е дал логистичният център. През РЗИ защитни маски висок клас - 53 хил. броя, маски за обща употреба - 1096 млн. броя, облекла за еднократна употреба за специализиран персонал - 87 900 броя, облекла за многократна употреба за специализиран персонал  - 7000", обясни доц. д-р Кунчев.

Огромни са цифрите, но само Спешна помощ в София за едно денонощие употребява между 100 и 150 костюма. Разходът е много голям и непрекъснато правим всичко възможно да задоволяваме тези нужди, подчерта той.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
1
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 месеца
До Анонимен
Ами питай държавната глава Радев, нали той наложи вето на закона за спекулата.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А парите кой ще ни връща за закупените дезинфектанти Менте ?
А отговорност ще носят ли , ако някой се е "дезинфектирал" с тея ?
Съд и Материална отговорност ! ненаяли се Мародери !
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
259 за литър?! Това синьо джони ли е?
5
0
 
12
 
! Отговори
мисирките на Боко преди 3 месеца
маските за обща употреба са 1096 млн., т.е. 1 милиард и 96 милиона...не ми се вярва...във всяка втора аптека отговарят, че нямат в момента.Простотията не е само по хората, май е и по мисирките1
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Неграмотност

...и да се обеззаразяват с пръскачки за лозе... Между другото всички викат, че разходите са публични, но не знаем къде да ги търсим.
3
0
 
14
 
! Отговори
Неграмотност преди 3 месеца
Цитат: Огромни са цифрите
^^^
Цифрите са 0,1,2,3,4,5,6,7,8 и 9 и не са огромни. Огромна е неграмотността на управляващите. Разбира се на въпроса не се отговори. Въпросът беше защо след като всеки ден говорят за огромни ЧИСЛА, а не цифри, за маски и други, има недостиг и медиците са принудени сами да си би набавят.
2
0
 
10
 
! Отговори
От ракията преди 3 месеца
по добър дезинфектант няма(особено първака), а и вътрешно си я пийваме, а не като онези го.веда от краварника САЩ, там Дочно ни накара да пият белина, супер *** народ са!
1
5
 
12
 
! Отговори
Gogo преди 3 месеца
Не искам да чувам, че в болниците няма предпазни средства. Разпоредил съм да бъдат доставени , първо ще покрием нашите нужди , а после и нуждите на Европа. И Ко стана сега?