Малък "бейби бум" в София и Пловдив

В "Шейново" отчитат най-високата си раждаемост от 9 години насам
40
Малък "бейби бум" в София и Пловдив
Снимка: БГНЕС

В София и Пловдив има лек бейби бум, но декември, януари и февруари ще са месеците, които ще покажат дали пандемията всъщност е помогнала на двойките да създадат повече деца.

От средата на март до май 2020 г. българите бяха изолирани в домовете си, дори парковете и планините в началото на първия локдаун бяха затворени. Повече раждания през последните два месеца отчете една от най-известните акушеро-гинекологични болници в столицата - "Шейново".

Въпреки че до края на ноември ражданията в нея са само с 50 повече от същия период на миналата година (2203 спрямо 2150), основна част от тях са отчетени през октомври и ноември.

Ръстът през октомври е с 30% спрямо същия месец през 2019 г., а за ноември - с 20%.  "Трайно от юни имаме над 200 раждания месечно, като през октомври те са 255, а през ноември - 220", разказа пред "24 часа" директорът на "Шейново" д-р Румен Велев.

Очаква се болницата да приключи годината с 2400 родени бебета, като това ще е най-високата раждаемост там от 2011 г. насам.

Повече бебета по време на пандемията са проплакали и в Пловдив. В специализираната АГ болница "Селена" досега те са със 70 повече в сравнение със същия период на 2019 г. За миналата година там са родени 2111 деца, а само досега вече са 2181.

"Миналата година бяхме на второ място в страната по раждания след "Майчин дом" в столицата. Надяваме се тенденцията да продължи", коментираха от болницата. Според лекарите пандемията не е пречка за семействата, които искат да се сдобият с рожба.

Ръст, макар и не голям, отчитат и в УМБАЛ - Пловдив, където от януари досега са се родили 675 бебета.

Дали по време на карантината са заченати повече бебета, предстои да се види в следващите месеци.

В най-голямата специализирана АГ болница у нас "Майчин дом" засега не отчитат раздвижване. До края на ноември там са родени 3313 бебета, а за цялата 2019-а г. родените са 3761.

В Благоевград и Смолян, обаче тенденцията е обратна.

В родопския град сега се ражда средно по едно бебе на ден, а преди години са били 2-3, казва началникът на АГ отделението в МБАЛ Смолян д-р Стефан Тодоров. Очакванията са тази година там да проплачат 380 бебета при 400 преди години.

"Следим каква ще е раждаемостта през декември и януари, когато
евентуално би се очаквало да има повече бебета заради пълното затваряне от средата на март до май. Надяваме се да има повече бебета, хубаво би било, но едва ли ще има сериозен ръст", коментираха с надежда служители в отделите ГРАО.

Тенденцията за траен низходящ тренд при ражданията в България остава. От години броят на родените деца намалява средно с между 1-2%, или с по 1000-1500. Такива са очакванията и за тази година, казва ръководителят на Националната генетична лаборатория в "Майчин дом" проф. Алексей Савов. Там се правят част от задължителните генетични изследвания на всички новородени и имат данни за цялата страна.

От тях става ясно, че през 2019 г. родените у нас бебета са около 57 хил., а до декември тази година са около 49 000 - 50 000.

"Има снижаване на раждаемостта, но разликата не е фрапантна. Кризата все пак оказва своето влияние, защото хората се притесняват и от икономическите последствия и се ограничават в плановете си за бебе", обясни проф. Савов.


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди 1989 имаше добре обмислени стимули за увеличаване на раждаемостта до трето дете включително, но раждаемостта спадна. Хората обикновено имаха по две деца, а сега нямат деца или ако имат едно, то то е като наближат 40-те. Онези бяха малко, раждаха по 3-4 деца, а не както сега от детска възраст по 10-15 деца.
34
2
 
4
 
! Отговори
Хайшету преди 1 месец
Две илядо и двайстуту гадина са рудиха Версачито, Аметчо, Фиколинчо, Байар Мунхин и Усвалдурияс. Големи че са граждане на Балкариа.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мда,късно лято 2021 да очакваме
Голям Бейби Бум.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е резултат от мартенската карантина
Ако преминем на режим на тока знаете ли какъв бейби бум ще има пък тогава
31
3
 
2
 
! Отговори
До ТВ СКАТ преди 1 месец
Направи сметка. Излизаше се в отпуска по майчинство в средата на седмия месец от бременността, а след раждането следваха 3 години отпуск по майчинство, който се зачита за трудов стаж. Освен детските надбавки, за малцинството получаваше множество други помощи.
Званието "Майка героиня" се присъждаше след раждането на петото дете и носеше редица облаги, в това число и по-ранно пенсиониране.
Затова са раждали по 6 деца, за да си осигурят трудов стаж, състоящ се само от платени отпуски по майчинство
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ТВ СКАТ

Наскоро тук някой написа, че бейби-бумът при екзотичния етнос е започнал след като Т.Ж. ги извади от катуните и започна да ги настанява в апартаменти.
Не само това е причината. По същото време той докара тук стотици хиляди от тези, събрани от съседни държави, а през 1967 г. бяха приети Тезиси за поощряване на раждаемостта, чрез които се въведоха мерки, поощряващи единствено този етнос, защото за българите предвидените поощрения бяха нищожни, а за жилище нашего брата чакаше по 20 год.
29
2
 
3
 
! Отговори
Леле мале! преди 1 месец
До Хаха

Имало е поголовно из.насилване на горките мъже, но те от срам или от деликатност не са се оплакали.
Къде е женомразецът, да напише тук едно есе на тази тема?
28
1
 
6
 
! Отговори
Какво се чудят? преди 1 месец
Бебетата, създадени в началото на пролетната карантина, сега би трябвало да са
в 9-и месец в коремите на майките си.
Но, както знаем, много жени днес предпочитат да родят чрез цезарово сечение, за да не се мъчат. Такава интервенция се предприема преди термина. Значи в момента поголовно се раждат деца, заченати в началото на пролетната карантина.
27
3
 
4
 
! Отговори
Православен преди 1 месец
До Сандо

Само на децата не посягай, чадо. Освен ако не си църковен служител.
26
5
 
10
 
! Отговори
ТВ СКАТ преди 1 месец
ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ ЕДНА МЛАДА ДАМА ВОДЕШЕ
ПРЕДАВАНЕ ЗА РАЖДАЕМОСТТА ПО ТВ СКАТ

ОБАДИ СЕ ПО ТЕЛЕФОНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ОТ СОФИЯ

" ЦЕЛИ 30 ГОДИНИ БЯХ СЕСТРА В РОДИЛНО ОТДЕЛЕНИЕ В СОФИЯ
ПЕНСИОНИРАХ СЕ 1990 г. ( значи периода е от 1960 -1990 г. )

ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ В НАШЕТО ОТДЕЛЕНИЕ НЯМАХМЕ НИТО ЕДНА Ц'И'ГАНКА
КОЯТО ДА Е РОДИЛА ПО-МАЛКО ОТ 6 ДЕЦА "

ТЕ ТОВА Е ИСТИНАТА ...
НО ЧЕРВЕНИТЕ БЕЗРОДНИЦИ НАЙ-НАГЛО ЛЪЖАТ,
ЧЕ Ц'И'ГАНСКАТА СВРЪХ-РАЖДАЕМОСТ Е ЗАПОЧНАЛА СЛЕД 1989 г.
25
2
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 1 месец
ми и мене като ме затвориха с жената и децата на 2рата седмици я почнах жената да я сецам ... ко да правиш, безизходица
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В София и Пловдив, нормално да се родят повече деца, в голяма част от България медицината е унищожена и родителите пътуват стотици километри за раждането...
23
6
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
Нормално, залостени вкъщи, мъжете няма къде да избягат от жените си и биват принудени да се разделят с най-ценното си - семето си. Резултатите са налице.
22
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То едно вече остана сираче тия дни, пък вие си мислете, че е нормално да се размножаваш в такава обстановка.
21
1
 
7
 
! Отговори
ЛОГИКА преди 1 месец
ДОСЕГА СРЕДНО СА УМИРАЛИ ПО 108 000 НА ГОДИНА В БГ
ТАЗИ ГОДИНА ЗАРАДИ ПАНДЕМИЯТА ОЧАКВАТ 120 000 СМЪРТИ

А БЕБЕТАТА > БЕБЕТАТА ПО-МАЛКО ОТ 57 000, НЯМА И НАПОЛОВИНА

И ТОВА БИЛО ОПТИМИСТИЧНА НОВИНА !!!

ББ > БОЙКО ***
20
4
 
14
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 месец
С НЕ-ПОВИШЕНА ТРУДНОСТ :

А С КАКЪВ ЦВЯТ СА РОДЕНИТЕ В ПОВЕЧЕ БЕБЕТА ?
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до Riddler

И през клавиатурата си личи, че здраво си се скрил от вируса, в паника си! Спокойно вземи си едно диазепамче и си лягай!
18
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В болница Шейново половината от ражданията са на ромейте, а може и да са повече от половината !
17
24
 
13
 
! Отговори
Riddler, riddler преди 1 месец
Колко трябва да си малоyмен за да се размножаваш по време на пандемия?!?
16
2
 
18
 
! Отговори
Цецо Мен преди 1 месец
Слабо написана статия. "Шейново" е на второ място по раждаемост в София и има над 2100 раждания. На град 2 милиона това наистина ли ви звучи, като бейби бум?