Хазната на плюс с малко в края на мандата на "Борисов" 3

Какво показват данните на финансовото министерство?
Обновена: 30 апр 2021 20:15 | 30 апр 2021 20:15, Веселина Йорданова
320

Без дефицит и дори с малък излишък се очаква да приключи мандата си кабинетът на ГЕРБ.

Данните на финансовото министерство сочат, че в края на март дефицитът в държавната хазна е в размер на почти 620 млн. лв. Разходите към края на март са значително по-високи спрямо миналогодишните заради мерките за овладяване на последиците от коронакризата, предаде Bulgaria ON AIR.

По предварителни данни обаче в края на април бюджетът ще излезе на излишък в размер на 115 млн. лв. Приходите се очаква да са с 2 млрд. лв. повече спрямо първите четири месеца на 2020 г. Разходите към 30 април се очаква да са с 3.5 млрд. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година.

Изчисленията показват, че само добавките от 50 лева към пенсиите струват над 400 милиона лева от началото на годината до април. Докога ще издържи бюджетът в този си вид и налага ли се актуализация?
 
Преди дни финансовият министър в оставка Кирил Ананиев влезе в задочен спор с президента, според когото кабинетът в оставка не е осигурил парите за пенсионерите.

"Той обяви, че правителството не е направило това. Държа да заявя, че всички разходи са финансови осигурени", категоричен бе Ананиев. "Те вече трябваше да имат. Това са измамници", заяви Бойко Борисов.

Министерският съвет в оставка се противопостави на държавния глава и за актуализацията на държавния бюджет и такава няма да има. С разумно управление на бюджета обаче може да се изкара до края на годината, смята председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Георги Ганев. А парите за пенсионерите и социалните мерки са осигурени.

"Ще продължат до нов парламент и нов МС и ако се наложи, може да се предложи промяна в бюджета. Ще има пари до май-юни за парите за пенсионерите и другите социални мерки, сред които 60 на 40", съобщи Ганев.
Но за да се продължи подпомагането на пенсионерите, вече ще е нужна ревизия на финансовата рамка.

"За пенсионерите финансовото министерство е успяло да намери пари до средата на годината и предполагам след това ще се гласува нова рамка на бюджета, за да продължи тази мярка - поне до края на годината", добави той.

Предварителните прогнози сочат, че въпреки дефицита през март, още през април бюджетът ще излезе на излишък.

"Картината, която се очертава, е, че не разходите вървят по-високо от миналата година, а приходите. Бюджетът ще е малко на плюс, но традиционно по това време на годината е доста на плюс", уточни депутатът.

Изплащането на добавките към пенсиите, които са основно перо в разходната част, може да доведе до сериозни трудности през следващите месеци. Голяма дупка заради нови избори обаче не се очертава.

"Предсрочните избори не са чак толкова скъпи. Около 100 милиона лева - няма проблем", каза още Ганев.

Според финансисти обаче за актуализация на бюджета би могло да се говори и когато са налице данните за второто тримесечие на тази година, а това ще стане в началото на юли.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
8
 
4
 
! Отговори
Буци преди 2 години
Буцан ни вкара в 3-та Балканска Война.Е па кАжете му едно благодарЪ бе!
216
6
 
5
 
! Отговори
Отчаян Гербер преди 2 години
Няма да допуснем терор над лидера на ГЕРБ.2-*** човека се опитват да го убият и да му късат плът от тялото. Искат да го РАЗПНАТ на кръст.Младежи, ГЕРП
215
1
 
0
 
! Отговори
Опел Калибра Зенека преди 2 години
Какво означава "Т'ъп"?
214
7
 
7
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
ГЕРБ отчитат провалите си без да искат.
213
3
 
1
 
! Отговори
До Минусодавачите преди 2 години
Нали сте наясно, че един ден след много много години, вашите действия ще бъдат анализирани и ВСЕКИ един минус тук ще привлича вниманието на ботовете, като стойностен коментар?В този контекст, искам да ви благодаря.
212
0
 
2
 
! Отговори
Овчарин преди 2 години
Държавата има нужда от ОВЧАРИ!Той бил АЙ ТИ специалист
211
14
 
7
 
! Отговори
ВИЦ НА 30-ТИЛЕТКАТА преди 2 години
ЗЕМЕДЕЛЕЦ В ТЕХ ПАРК.ЩО Е ТО?ГЕРБАДЖИЯ.
210
16
 
4
 
! Отговори
Магистрала Хемус преди 2 години
Магистрала Хемус ще стои като ПАМЕТНИК на българската алчност.ПАМЕТНИК, защото ЩЕ надживее ВСЕКИ път, направен от ГЕРБ.
209
8
 
13
 
! Отговори
Вихър преди 2 години
Тук много разбирачи, брей!!!*** разбира от всичко!!!След следващите избори, ако така наречените партии на протеста, зад които явно пролича, че стоят олигарсите, вземат мнозинство, тогава ще разберете какво означава изпразване на хазната и довеждане на страната до просешка тояга!!!
208
15
 
10
 
! Отговори
250млрд преди 2 години
ГЕРБ "усвоиха" за народа 250 млрд.Хемус още не е построена. 100 години ще се строи. И Боко не успя да я построи.От крадене. Не от липса на пари. Историята ще го съди него.
207
13
 
10
 
! Отговори
мхм преди 2 години
и къде са онези 200 млрд, които откраднахте?
206
10
 
3
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
ТОЛЕРАНТНОСТТА НА БОРИСОВ НИ ВКАРА В 3-ТА БАЛКАНСКА ВОЙНА.
205
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БуциИ къде са тия дългове, покажи ми документи?
204
6
 
5
 
! Отговори
Буци преди 2 години
Буци ни остави наследство - нова руска тръба и огромни дългове.КАК ДА НЕ МУ КАЖА БЛАГОДАРЪ?
203
5
 
7
 
! Отговори
Поредната лъжа преди 2 години
След толкова години задлъжняване и зверско крадене!
202
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименОния финансисти като Румен Гечев или Чобанов от белия автобус.
201
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо да не трябваше, трябваше даже още три ескадрили най малко да се поръчат. Който не дава пари за своята армия ще дава пак, ама за чужда.
200
6
 
3
 
! Отговори
Ф16 преди 2 години
Готвят ни Балканска война. Как не трябваше да плащаме за самолети?Ти не виждаш ли кво става.Директно ни подготвят в момента. Тук ще стане Украйна, заради Бойко и неговия шеф Путин.
199
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 2 години
До 232Да. Ние с друг господин спорим за външният дълг и ако и започна и за вътрешния дълг или консолидирания дълг да му обяснявам не знам дали ще ми издържат нервите.
198
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не трябваше да плащаме 5 милиарда за тия Ф16 в кризисни икономически времена. Добавката от 50 лв за пенсионерите е 400 милиона от бюджета за 4 месеца. Значи 1.2 милиарда за година. Можеше да се използват за това, а другите 3.8 милиарда за вдигане на държавния резерв на валутния фонд....нали искате Евро да приемете уважаеми от ГЕРБ ама то не става с вашите огромни харчове