Хазната на плюс с малко в края на мандата на "Борисов" 3

Какво показват данните на финансовото министерство?
Обновена: 30 апр 2021 20:15 | 30 апр 2021 20:15, Веселина Йорданова
320

Без дефицит и дори с малък излишък се очаква да приключи мандата си кабинетът на ГЕРБ.

Данните на финансовото министерство сочат, че в края на март дефицитът в държавната хазна е в размер на почти 620 млн. лв. Разходите към края на март са значително по-високи спрямо миналогодишните заради мерките за овладяване на последиците от коронакризата, предаде Bulgaria ON AIR.

По предварителни данни обаче в края на април бюджетът ще излезе на излишък в размер на 115 млн. лв. Приходите се очаква да са с 2 млрд. лв. повече спрямо първите четири месеца на 2020 г. Разходите към 30 април се очаква да са с 3.5 млрд. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година.

Изчисленията показват, че само добавките от 50 лева към пенсиите струват над 400 милиона лева от началото на годината до април. Докога ще издържи бюджетът в този си вид и налага ли се актуализация?
 
Преди дни финансовият министър в оставка Кирил Ананиев влезе в задочен спор с президента, според когото кабинетът в оставка не е осигурил парите за пенсионерите.

"Той обяви, че правителството не е направило това. Държа да заявя, че всички разходи са финансови осигурени", категоричен бе Ананиев. "Те вече трябваше да имат. Това са измамници", заяви Бойко Борисов.

Министерският съвет в оставка се противопостави на държавния глава и за актуализацията на държавния бюджет и такава няма да има. С разумно управление на бюджета обаче може да се изкара до края на годината, смята председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Георги Ганев. А парите за пенсионерите и социалните мерки са осигурени.

"Ще продължат до нов парламент и нов МС и ако се наложи, може да се предложи промяна в бюджета. Ще има пари до май-юни за парите за пенсионерите и другите социални мерки, сред които 60 на 40", съобщи Ганев.
Но за да се продължи подпомагането на пенсионерите, вече ще е нужна ревизия на финансовата рамка.

"За пенсионерите финансовото министерство е успяло да намери пари до средата на годината и предполагам след това ще се гласува нова рамка на бюджета, за да продължи тази мярка - поне до края на годината", добави той.

Предварителните прогнози сочат, че въпреки дефицита през март, още през април бюджетът ще излезе на излишък.

"Картината, която се очертава, е, че не разходите вървят по-високо от миналата година, а приходите. Бюджетът ще е малко на плюс, но традиционно по това време на годината е доста на плюс", уточни депутатът.

Изплащането на добавките към пенсиите, които са основно перо в разходната част, може да доведе до сериозни трудности през следващите месеци. Голяма дупка заради нови избори обаче не се очертава.

"Предсрочните избори не са чак толкова скъпи. Около 100 милиона лева - няма проблем", каза още Ганев.

Според финансисти обаче за актуализация на бюджета би могло да се говори и когато са налице данните за второто тримесечие на тази година, а това ще стане в началото на юли.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
13
 
5
 
! Отговори
Социолог преди 1 месец
ГЕРБ с резултат 10-15% на предсрочните избори.
258
9
 
1
 
! Отговори
БСП+ДПС+ГЕРБ преди 1 месец
Новата коалиция.
257
7
 
5
 
! Отговори
Беден IT 3000лв кеш преди 1 месец
До пияница мистикОставил я е на +1 лев.
256
8
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Лошият Бойко оставил хазната на плюс, сега гледайте ако БСП направи някаква коалиция и състави правителство какво ще има в нея след половин година само :)))
255
8
 
4
 
! Отговори
Буци преди 1 месец
Буцан ни вкара в 3-та Балканска Война.Е па кАжете му едно благодарЪ бе!
254
6
 
5
 
! Отговори
Отчаян Гербер преди 1 месец
Няма да допуснем терор над лидера на ГЕРБ.2-ма човека се опитват да го убият и да му късат плът от тялото. Искат да го РАЗПНАТ на кръст.Младежи, ГЕРП
253
1
 
0
 
! Отговори
Опел Калибра Зенека преди 1 месец
Какво означава "Т'ъп"?
252
7
 
7
 
! Отговори
Истукан преди 1 месец
ГЕРБ отчитат провалите си без да искат.
251
3
 
1
 
! Отговори
До Минусодавачите преди 1 месец
Нали сте наясно, че един ден след много много години, вашите действия ще бъдат анализирани и ВСЕКИ един минус тук ще привлича вниманието на ботовете, като стойностен коментар?В този контекст, искам да ви благодаря.
250
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ВИЦ НА 30-ТИЛЕТКАТАВица ти е по-T'ъп и от теб.
249
0
 
2
 
! Отговори
Овчарин преди 1 месец
Държавата има нужда от ОВЧАРИ!Той бил АЙ ТИ специалист
248
14
 
7
 
! Отговори
ВИЦ НА 30-ТИЛЕТКАТА преди 1 месец
ЗЕМЕДЕЛЕЦ В ТЕХ ПАРК.ЩО Е ТО?ГЕРБАДЖИЯ.
247
16
 
4
 
! Отговори
Магистрала Хемус преди 1 месец
Магистрала Хемус ще стои като ПАМЕТНИК на българската алчност.ПАМЕТНИК, защото ЩЕ надживее ВСЕКИ път, направен от ГЕРБ.
246
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига сте п'люли и лъгали жалки тpoлове и твapи!Марш в тoaлетната, където ви мястото!Болните ви пилешки мозъци раждат, само гнycoтии.
245
8
 
13
 
! Отговори
Вихър преди 1 месец
Тук много разбирачи, брей!!!Ганьо разбира от всичко!!!След следващите избори, ако така наречените партии на протеста, зад които явно пролича, че стоят олигарсите, вземат мнозинство, тогава ще разберете какво означава изпразване на хазната и довеждане на страната до просешка тояга!!!
244
15
 
10
 
! Отговори
250млрд преди 1 месец
ГЕРБ "усвоиха" за народа 250 млрд.Хемус още не е построена. 100 години ще се строи. И Боко не успя да я построи.От крадене. Не от липса на пари. Историята ще го съди него.
243
13
 
10
 
! Отговори
мхм преди 1 месец
и къде са онези 200 млрд, които откраднахте?
242
10
 
3
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 месец
ТОЛЕРАНТНОСТТА НА БОРИСОВ НИ ВКАРА В 3-ТА БАЛКАНСКА ВОЙНА.
241
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 239Стига с твоите нерви бе, мaлоумник! Няколко финансиста от 2 години насам казват че имаме да изплащаме на ЕБ 50 милиарда с лихвите. Ти по-голям разбирач ли се извъди от тях???Та у дървения финансов експерт!
240
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До БуциИ къде са тия дългове, покажи ми документи?