Всеки втори не е чувал за "Зелената сделка", 44% убедени, че не сме готови за нея

Замърсяването на въздуха е трайно нерешен проблем за 81% от столичани
81
Всеки втори не е чувал за "Зелената сделка", 44% убедени, че не сме готови за нея
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българите, които не са чували за "Зелената сделка" са повече от онези, които са чували за нея, но през 2021 г. с 11 на сто спрямо 2020 г., расте делът на запознатите с този термин. С толкова намаляват и напълно неинформираните.

Това показват данни от две национални представителни изследвания на "Екзакта рисърч груп" за "Зелената сделка" и нагласите на българите, реализирани през октомври 2020 г. и през октомври 2021 г.

Първото проучване е проведено от 1 до 7 октомври 2020 г. сред 1005 пълнолетни българи от цялата страна, а второто проучване - между 29 септември и 4 октомври 2021 г. , също сред 1005 пълнолетни българи в цялата страна. Методически е осигурена съпоставимост на данните от двете изследвания.

Двете проучвания са реализирани със средства на "Екзакта Рисърч Груп" и с финансовата подкрепа на депутата в ЕП Радан Кънев.

Според данните от 2021 г. 48,4 на сто декларират, че са чували да се говори за "Зелена сделка", докато през 2020 г. техният дял е бил 36,5 на сто. През 2021 г. 51,6 на сто заявяват, че не са чували да се говори за "Зелената сделка", като делът им през 2020 г. е бил 63,5 на сто.

Над средните дялове разпознаващи термина "Зелена сделка" през 2021 г. "Екзакта рисърч груп" регистрира сред висшистите (сред 67 на сто от тях), сред столичаните (сред 57 на сто от тях), сред жителите на областните градове (сред 53 процента от тях), сред живеещите без лишения и сред българите на възраст между 30 и 60 години.

По-ниска стартова разпознаваемост на термина "Зелена сделка" през 2021 г. се регистрира сред хора на възраст под 30 години (сред 56 на сто от тях), сред възрастни над 60 години (сред 54 на сто от тях), сред респонденти с основно и средно образование, сред хора с нисък стандарт на живот и сред жители на малки градове и на села.

В сравнение с октомври 2020 г., през октомври 2021 г. се отчита ръст от 7 на сто в дела на правилно отговарящите (от 39 процента на 46 на сто), че "Зелената сделка" е набор от европейски политики за дългосрочно намаляване на вредните емисии в страните от ЕС и за финансиране на икономическата трансформация към нисковъглеродна икономика. Така отговарят по-често хора на средна възраст, висшисти, както и жители на столицата и на големите градове.

Отговорът, че "Зелената сделка" е план на българското правителство за намаляване на вредните емисии в българската енергетика до 2030 г. не е грешен по същество, но той поставя акцент на националната политика по темата. Такъв отговор понастоящем дават 15 на сто от интервюираните, а през есента на 2020 г. така са отговаряли 13 процента.

Отговорът, че "Зелената сделка" е план на ООН за цялостна промяна на човешките дейности с цел намаляване замърсяването на околната среда е посочен от 7 на сто от респондентите в изследването от 2021 г., както и от 8 процента от интервюираните през 2020 г.

С цели 8 на сто за последната година намалява делът на хората без мнение по въпроса.

Преценките, че страната ни не е готова да участва в плана "Зелено възстановяване и трансформация" така, че да извлече полза от него, имат превес над допускането, че можем да участваме в плана и да извлечем полза за страната от това.

На фона на зачестилите коментари по темата, с 3 процента (от 41 на сто на 44 процента) спрямо 2020 г. нараства делът на преценяващите, че не сме готови да участваме в плана "Зелено възстановяване и трансформация" така, че да извлечем полза за страната. Това по-често твърдят образовани жители на големите градове на страната. С ръста на информираността за "Зелената сделка" едва ли пропорционално ще нараства и делът на хората, които мислят, че България е готова да извлече ползи от нея, коментират анализаторите.

През октомври 2021 г. 40,2 на сто от българите определят като трайно нерешен проблемът за замърсяването на въздуха в своето населено място. За 59,8 процента това не е така. Замърсяването на въздуха е трайно нерешен проблем за 81 на сто от столичани и за половината от жителите на областните градове.

Замърсяването на въздуха не е трайно нерешен проблем за 67 процента от жителите на малките градове и за 92 на сто от жителите на селата.

Данните за последната година показват устойчиви нагласи в отговорите на този въпрос.

За последната година с 4 на сто - от 11 процента на 15 процента, нараства делът на хората, които заявяват, че биха напуснали населеното място, в което живеят, за да отидат другаде, където въздухът е по-чист. Това твърдят по-често хора на възраст под 40 години, високообразовани и заможни респонденти. Такъв отговор дава и всеки четвърти от живеещите в населени места, където замърсяването на въздуха е трайно нерешен проблем.

През последната година нарастват дяловете на българите, които са готови персонално да подпомогнат борбата с климатичните промени, като предприемат някои мерки и спазват определени ограничения, сочат данните. Личната готовност за ограничения най-често се свежда до ползване на козметични продукти, отговарящи на екологичните стандарти - това посочват 79 на сто през октомври 2021 г., по-често жени и вискообразовани хора на възраст до 50 г. Година по-рано, този дял е бил 70 процента.

65 на сто са готови да не използват дърва и въглища за битови нужди. Това е със 8 процента по-висок дял от регистрирания през 2020г. -57 на сто. В същото време, обаче, сега по над 60 на сто от жителите на селата и от представителите на малцинствата, за които това е достъпното отопление, не биха предприели подобна мярка.

Най-слаба е персоналната готовност за подпомагане на борбата с климатичните промени като се намалят пътуванията с автомобили. 53 на сто от българите биха предприели подобна стъпка, а нежелаещите да го направят са по-често мъже, жители на областните градове и хора на възраст под 50 години.

49 на сто биха ограничили консумацията на месо. 60 процента от жените биха приели подобно ограничение, докато 64 на сто от мъжете са твърдо против.

Една трета биха плащали еко данък върху самолетните билети - по-често висшисти, хора с висок стандарт и респонденти на възраст между 30 и 40 г.
 


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
1
 
! Отговори
akudд преди 1 месец
всяко забавяне на зелената енергия е пирон в ковчега на съюза, забит от сащ и кремъл
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зелените рептилски гущери да си вземат зелената сделка и да вървят в пъкала при техния дявол.
72
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Зелената сделка е една голяма лъжа изфабрикувана от брюкселската пропаганда с цел облагодетелстване на приближени до некадърните психопати в ЕК фирми. В цялата сделка зелена е само боята използвана за отпечатаните брошури, асфалта и бетона, които ще бъдат излети по време на усвояването на новоотпечатаните и новозаети еврос.Някой да е чул за озеленяване и повече гори?!
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз не карам кола от 20 години, не дишам на въглища. Редно е да ми плащате вредни. Пък и ковид не пипнах. Я да ми плащате неустойки за вреди, които ми нанесохте в живота.
70
2
 
1
 
! Отговори
Чиро Ферара преди 1 месец
И ще дойде ден,ден велик ще е за мен(и не само за мен!),когато във всеки град по Света ще бъде издигнат голям паментик на знаменитата Грета Тюнберг,бре!Само в България няма да има нищо такова защото и самата "държава"няма да я има!Ха ха ха!!!
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА - В БЪЛГАРИЯ ТОВА Е ЧЕРВЕНАТА ДАЛАВЕРА СЪС ЗЕЛЕНИ СЕРТИФИКАТИ.
68
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фейк статистика
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пикал съм и на природата и глупостите на куку Грета
66
1
 
6
 
! Отговори
DD преди 1 месец
Воглаве с останалите псевдо медии и този сайт 2 ри път за 3 дни пуска тази ялова статистиа...видите ли установи л че не знае българина какъв чорап са му надянали на главата.Ми не знае..а вие подупни журналia досега де спахте...те го внесоха тихомълком,вие що не бихте тъпана...ние знаем...вие ,сте те . Същите мерзаvци кат отях ,служейки на тях.
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Убедени сме, че не сме готови, ама и не знаем какво е зелената сделка. Ето това описва нивото на образованост в България. Браво!
64
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
то и всеки втори не е чувал, че ваксините спасяват живот ама... по тях ли да се водим?...
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре е поне, че сме в ЕС, скоро ще дойде Зелената сделка и всички ще караме тесли и ще точиме ток без пари от соларката на покрива както в Дания и ще взимаме копенхагенски заплати, а за децата ще има чист въздух и зелени полянки да седят и да чоплят айфоните. Само търпение, ЕС този път ще ни оправи.
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Газ, нефт, уран, въглища сами по себе си не излъчват енергия, трябва да я създадеш от тях и да я ползваш, човек не се бърка дирекно в плана. А вятърът и слънцето са енергия в действие, които работят, каква наглост е да се бъркаш в плана на Този който е задействал тези енергии на земята и в Космоса. Или те си мислят невежите учени, че вятърът дyxa случайно без цел, те ще ги управляват тези енергии. Камък върху камък няма да остане, ще видят CO2 емисии зелените фашисти които се мислят за богоравни.
61
4
 
3
 
! Отговори
чел -не чел... преди 1 месец
Рундьо вече подписа "зелената сделка" и си взе комисионната... А ВИЕ ЗИМАТА ДГД!
60
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ въобще не са си отивали - те държат всички ключови места в Държавата, окупирани са от техни калинки, които не спират да саботират Правителството, при това всеотдайно. Целта е да обезверят народа, да се откаже от исканията си за Промяна на модела Борисов (включващ и Доган, Пеевски и Гешев) и да продължим да си живеем във Феодализма (в 21-век) с един Диктатор (премиер-футболист-шофьор-академик-патриарх-прокурор-съдия-председател на НС-министър на всички министерства и всичко)
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зелената сделка е като ваксините - учените знаят, че идва цикъл на промяна на климата, а тази промяна няма нищо общо с C02. Тогава политиците казват - ще умрете всички, но има решение - Зелената сделка, и правят милиарди от зелени квоти, но зелените квоти няма да спрат климата. Има вирус, има проблем - решението - ваксини. Урсула похарчи стотици милиарди за ваксини, но тези ваксини не действат няма да спрат вируса.
58
0
 
6
 
! Отговори
хехе преди 1 месец
по бесмислена статия и статистика не бях чел...абсолщтно объркваща...не систематизирана...а някои от данните са нахвърляни ей тъй ..да има нещо...да не говорим че такова проучване няма смисъл...подобни резултати могат да се дадат за в 90% от всички европейски държави....юзащо е извършена тази статистика и това запитване ..пак някакви европари се усвояват
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Климата се променя, това е факта, но е факт и че това се непрекъснат процес, нещо което се случва, откакто Земята има атмосфера. Колко са опасни климатичните промени за човечеството? Истината е че няма никакви рискове, добри най-фантастичните прогнози за увеличаване на глобалните температури с 5 градуса в сравнение с прединдустриалната епоха, няма да има апокалипсис. Човечеството е оцеляло след много по-тежък катаклизъм като ледена епоха, дори при липсата на сегашните високи технологии.
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А бе що не излезем от тъпия ЕС и не се оправяме сами, ей това не ми е ясно...Сделки, сертификати, шменти и капели за много кинти, затворен аец, енергийна криза....
55
5
 
2
 
! Отговори
Без идеология. преди 1 месец
До Анонимен "Ах този лош Радев, който вдигна цените и на тока и на газа и на олиото. И защо да го прави това бе, гербави тъ па ци? Още повече, че и да иска няма как да го направи.А пък добрият Борисов така милееше за народа" - Фактите са си факти. При Борисов тока беше по-евтин, строяха се магистрали и нямаше инфлация. Дори на БАН и на учителите вдигнаха парите. Простичко казано. при Борисов се живее по-добре от колкото при Радев.