Газът у нас поскъпва с повече от предвидените 3%

Износът на горивото би застрашил енергийната сигурност
26 ное 2021 06:45, Анисия Иванова
15
Газът у нас поскъпва с повече от предвидените 3%
Снимка: Pixabay

Природният газ може да поскъпне от началото на декември с малко повече от предвижданите 3%. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на “Булгаргаз” Николай Павлов по време на обсъждането на цените на горивото в Комисията за енергийно и водно регулиране. Причината е, че прогнозата е правена преди около две седмици, а оттогава цените на борсите се повишиха, обясни Павлов.

“Виждаме, че има значително покачване на цените на природния газ на европейските газови пазари и вероятно в предложението, което ще внесем на 1-ви, цената ще бъде малко по-висока. Това се дължи на новината, че германският регулатор замрази сертифицирането на “Северен поток-2” до изпълнение на определени условия на проектната компания. Трябва да се отбележи и, че курсът долар - евро също бележи ръст, но въпреки това цената за декември, по която “Булгаргаз” ще продава на своите клиенти, която ще предложи за утвърждаване, ще бъде значително по-ниска от цените на европейските газови пазари за доставка”, заяви той.

Николай Павлов допълни, че цените на “Булгаргаз” може да са с около 35% по-ниски от тези на европейските борси. Затова е важно енергийният регулатор и отговорните институции да не допуснат търговците да изнесат количествата, които са закупили от “Булгаргаз” на търговете, които газовата ни компания е длъжна да направи по закон. “Да не стане така, че тези количества да бъдат изнесени в съседни пазари. Това би застрашило енергийната сигурност. Затова е много важно количествата, които са закупени на тези два търга, крайната дестинация, това е задължително, да бъде българският потребител”, заяви Николай Павлов, цитиран от "Труд".

Според законодателството за 2022 г. “Булгаргаз” трябва да пусне 600 млн. куб. метра на пазара (през газовата платформа на хъб “Балкан”), а вече са реализирани продажбите на 510 млн. куб. метра. Изкушението е голямо тези количества да бъдат изнесени, затова трябва да бъде следено газът да остане на българска територия, препоръча Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съществителното име газ е от женски род и се членува газта, когато се употребява със значение течност за горене, която се получава при преработката на нефта. Лампата примигна и угасна газта свърши.Петромаксовите лампи с чорапчета работят както с газ, така и с бензин.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съществителното име газ е от мъжки род и се членува газът/газа, когато се употребява със значение: а) вещество във въздухообразно състояние;б) горящо газообразно или парообразно вещество, употребявано за осветление, отопление, в качеството на двигателна сила и др.;в) название на въздухообразни химически бойни вещества.Ето и някои често срещани словосъчетания:природен газ, боен газ, сълзотворен газ, отровен газ, гърмящ газ, райски газ, инертен газ
13
0
 
1
 
! Отговори
научи българския преди 2 години
До Editor-in-Chief Казва се и чете ЗЕМЕН ГАЗ.А не ЗЕМНА ГАЗ.Учения ....
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
(Природният) газ - м.р. ................ Газта за газената лампа на баба -ж.р.
11
2
 
1
 
! Отговори
Editor-in-Chief преди 2 години
Забележката е точно в целта, тъй като иде дума за горивен материал. В този случай, съществителното име "газ" е от ж.р. и се членува ГАЗТА, а не газът.
10
1
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Газът поскъпна или газта поскъпна? Колко *** са необходими за да се отговори на този въпрос?
9
1
 
3
 
! Отговори
Тъ Кър Пу преди 2 години
До ПтП Важно е,че бай боце тиквун не пусна трасетата за пренос на газ през България,напълни едни там шкафове и чекмеджета,и няколко офшорни сметки,3-4 папи го галИха по главата,полююючи конграчулейшън,и осигури на Турция мястото за доставчик на газ за европа,включително и на нас,вместо ние да диктуваме ЧАСТ от условията?Всичко останало са подробности.А промяната дойде преди 40 години още.
8
5
 
2
 
! Отговори
ПтП преди 2 години
абе важното е че фигуранта свири на китара и че в харвард се гордеят с кирчо и асенчо . а това че всичко поскъпва с повече от предвиденото , е на заден план . спете спокойно вие умните и красивите , промяната дойде .
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо е Кокорчо харесват това....
6
6
 
2
 
! Отговори
МЕЧ преди 2 години
Е нали искахме ПРОМЯНАТА да ПРОДЪЛЖАВА е това и е началото !!!
5
0
 
3
 
! Отговори
. преди 2 години
Рок на газовой трубе. :D
4
1
 
7
 
! Отговори
ХП преди 2 години
Ха, тръгнали да плашат гладно к.уче със с.алам!!! Че, то аз откак съ помня, не си припомням нещу у Бг да е поевтинявало!?
3
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма значение това, важното е че радев свири и пее фалшиво на китарката, българинът с два пръста челце се просълзи.
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А цената в останалия свят падна миналата седмица! Ама кво чудно, като ядем сирене от палмово масло и сухо мляко, два пъти по скъпо от сиренето от прясно мляко в останалата Европа!?
1
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Принрумен радев и ПП е така - халал да ви е Промяната! Януарските сметки идват, тогава пак играйте хорп от радост!