Психиатър: Дромоманията на Александър го е спасила

Перник ни показа, че добрите хора все още съществуват
21 ное 2022 10:50, Елка Василева
88
 Психиатър: Дромоманията на Александър го е спасила
Снимка: Facebook

„12-годишният Александър има страхотен късмет, че е с психологичен проблем. Благодарение на това, че той има дромомания - хваща пътя импулсивно, независимо накъде, дали е познато, или непознато. Това го нивелира емоционално, прави го не толкова страхлив и благодарение на това е оцелял", каза пред bTV психиатърът Веселин Герев.

Още по темата
"В една такава ситуация, погледнато психологически, страхът убива. При едно друго дете оставането само в гората би предизвикало много силен стрес с всички последици, дори стресът може да го убие“, допълни той.

В обществото ни все още има емпатия

„Много позитивно съм настроен от факта, че в нашето общество все още има емпатия. Винаги, когато сме коментирали събития, сме твърдели, че обществото ни се капсулира. Перник ни показа, че добрите хора все още съществуват, а ролята на медиите е да ги показва. За едно общество е важно да бъде сплотено и обединено“, коментира още психиатърът.

Според него твърденията, че бащата на 12-годишния Александър може да е замесен в изчезването му, са показали, че цялото ни общество е станало много мнително и подозрително.

Къде е българската армия в кризисни ситуации?

В разговора участва и Свилен Делчев – един от доброволците, които търсят 12-годишния Александър. Той е медицински работник в детска болница. Участва в различни каузи - доброволец е в COVID вълната, в акции за приемане на украински майки с деца.

„Имаме група на доброволци във Вайбър и получих съобщение, че има дете, което е загубено. Подготвих се с инвентар и раница и тръгнах. На място заварих един огромен хаос. Прикрепих се към момчета, с които бях вече работил. В следващите дни не зная как е било, но в събота попаднах в абсолютен хаос, хаотично вървене, подаваха се слухове и всички тръгваха към тях. Радвам се, че след това нещата са се координирали“, коментира Свилен Делчев.

„Трябва да се впрегнат всички доброволчески структури и да се направят обучения, за да се види как да се действа. В кризисни ситуации се разчита на тях. Къде е българската армия, където има дисциплина и йерархия“, запита Свилен Делчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
3
 
! Отговори
комиците и приятели преди 1 година
Тоа прихиатър е за психоаналитик и розови апченча. Другия път учени от Магадан да пратят дромоманци за 9 дни в Радомир по анцузи в средата на ноември и научно да проследят резултатите
63
4
 
1
 
! Отговори
Трол преди 1 година
Беър Грилс може да му завиди на Сашко.
62
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Три пъти прочетох дрономания, докато разбера, че вие сте неграмотните.
61
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медийната активност по време на изчезването,може да е оперативен метод с обратен знак.Определено беше нагнетено напрежение,после отдушник...Какво се случи зад случката,а ние не разбрахме...?Откланяне на внимание и т.н.
60
3
 
22
 
! Отговори
Началото на края преди 1 година
Аз си мислех че гладът и жаждата може да убие човек... А сега след като прочетох умозаключенията на тоя психУлог цапочвам да си мисля КОЙ И ЗАЩО СЕ ОПИТВА ДА ПРИКРИЕ КАКВО ТОЧНО СЕ Е СЛУЧИЛО СЪС САШКО че ни пробутват всякакви *** теории....
59
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, обществото стана мнително и подозрително, защото отвсякъде ни лъжат официално и напоследък това стана очевАдно! Авторитетите довчера се срутиха и сега е трудно да вярваш на медиите и др. уж авторитетни инстанции.
58
3
 
7
 
! Отговори
абсолютно си прав преди 1 година
До ЗозоИ аз си представих тези неща. Щяха да го намерят напикан и наакан. Лежащо неподвижно в храстите и босо. Абсурд, независимо дали е аутист, нормален, безстрашен това не дава никакво значение. Виж, някой специално обучен в армията може да се справи със ситуацията.
57
2
 
20
 
! Отговори
учител преди 1 година
ДрУмомания се пише с "у", от друм /път/. Това е мания за бягство от дома, желание да "хващаш друма" и да скиташ безцелно. Има пиромания, клептомания и т.н. А за Сашко: девет дни в гората възрастен човек с опит трудно би оцелял, камо ли дете с проблеми.
56
1
 
18
 
! Отговори
приказки от 1001 нощ преди 1 година
Малкият е бил някъде заключен и е седял там през цялото време. Четох за една млада жена, която се изгубва в планината и се лута там около10 или 15 дни. Отслабва много и е яла диви плодове, които са били малко. Скитала е през цялото време да намери пътя, а той е бил наблизо, но състоянието й е било жалко. Поне с 20 килограма е отслабнала и изтощена. Нали знаете, че се препоръчва да се тича и движи човек, за да свали килограми. Ако не можете да откриете какво се е случило, не заблуждавайте.
55
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тоя психиатър е за психиатрията.Няма дете или възрастен,който да издържи 9 дни в гората без хляб и вода и през нощта през ноември,и с мокри дрехи и обувки,та ако ще и хич да не го е страх.
54
4
 
32
 
! Отговори
Алито от София преди 1 година
Хубава теория, затова му плащат на този психиатър, но да се посъвземат малко тесните специалисти и да се вкопчат у работа, девет дена това дете не може да изкара у планината, и то там къде и куче трудно влиза, мокро, подгизнало, и да си къса от дърветата кроасани за да преживее, няма да е и чудно ако кажат че Сашко си е играл на жоменка, как точно след обявяване на наградата Сашко излиза от храстите, при положение че цяла България е в напрежение
53
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо за проследяващите гривни? И не ми казвайте, че няма връзка.
52
5
 
5
 
! Отговори
ловец преди 1 година
До Анонименгледах го снощи, човека гледаше на кафе като бабите от село
51
2
 
11
 
! Отговори
ловец преди 1 година
в тази шашава ситуация екстрасенса излезе най нормален https://youtu.be/lkYzIu3iUHg
50
1
 
14
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Не съм запозната как стоят нещата с аутизма и кучетата. И дали е възможно придружаващо обучени куче за детето. С тази дромомания и ограничената подвижност на бащата и никаквия интерес на родителката . А е губен и преди.
49
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БОЖЕ, ПРИБЕРИ СИ ГИ Интересното е, че екстрасенсът каза много по-логична версия отколкото криминалистите. Другото интересно е, че нещата се развиха както той каза.
48
5
 
22
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Аутизмът е спектър. Има хора, които функционират без проблеми, работят, пълноценни членове на обществото са, просто са малко особено и трудно общуват. Има хора, които името не си знаят и си тропат в гащите. Фани прочети малко.
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До зузу конспирацията И ти не си пр.ост, само си човек с богато въображение и фантазия и вярваш в приказки...
46
8
 
5
 
! Отговори
БОЖЕ, ПРИБЕРИ СИ ГИ преди 1 година
Един екстрасенс каза на бащата и на Цанов... - АХ ВЪЪЪЙ. Е що не казахте още в началото. Ако знаех, че един ЕКСТРАСЕНС е казал, нямаше хич да го мисля. АХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХА
45
8
 
23
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Стига глупости! Сашко - Рамбото...... Някой виждал ли е аутист да ходи сам по нужда, да се мие и др.? Някой прибра парите и го пуснаха.