Деца намират еко решения за по-добър свят с помощта на Лидл България

Спонсорирано съдържание | Обновена: 22 ное 2022 11:37 | 22 ное 2022 11:36, Александър Попов
Деца намират еко решения за по-добър свят с помощта на Лидл България

Опазването на околната среда е приоритет на много общества и държави в последните години. Високите нива на замърсяване на въздуха, почвите и водите карат човечеството да обръща все по-голямо внимание на проблема и да търси устойчиви решения за бъдещето. Лидл България е една от компаниите в България, които много активно работят по темата на оперативно ниво, прилагайки множество мерки в работата си за опазване на климата и биоразнообразието, както и за съхранение на ресурсите и екосистемите. В същото време компанията подкрепя и гражданския сектор в усилията му да допринесе за повишаване на информираността за проблемите, промяна на нагласи в местните общности, намаляване на замърсяването и опазване на видовете.

В рамките на петото юбилейно издание на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България – „Ти и Lidl за по-добър живот“, компанията ще финансира 5 проекта от област „Околна среда“, които ще бъдат подкрепени с финансиране до 10 000 лева. Един от тях е проектът „Сливен рециклира“ на сдружение „Юнайтед Фючър“. Той цели да популяризира темата за рециклирането сред местните общности и да осигури възможност на жителите на града да рециклират редовно. Планирано е израждането на няколко атрактивни конструкции в града за събиране на отпадъци във формата на животни - напр. динозавър с име „Бутилкозавър“ и др. Целта е темата да бъде  популяризирана и сред децата. Освен това, за да привлекат повече съмишленици в каузата, организаторите планират предоставянето на награда за участника, предал най-голямо количество отпадък на месечна база.

Друг проект, впечатлил журито на „Ти и Lidl за по-добър живот“ е „Еко решения за по-добър свят“ на Сдружение „Знание” от село Румянцево, област Ловеч. Чрез него, сдружението иска да мотивира местната общност да създаде устойчиви екологични навици, не само у децата, но и да въздейства положително на техните родители. Като част от проекта ще бъдат проведени арт ателиета, по време на които децата ще изработят прототипи на генерирани от самите тях идеи за пестене на енергия, ресурси, рециклиране и насърчаване опазването на природата чиста.

„Ти и Lidl за по-добър живот" се стреми да помага на хората в различните региони от страната да водят по-качествен и пълноценен начин на живот, като подкрепя проекти в 3 ключови области: образование, култура и историческо наследство и околна среда. За петте издания на инициативата от 2017 г. чрез програмата Лидл България е финансирала общо  119 проекта на граждански организации от цялата страна с фонд от 915 000 лв. Партньори на инициативата са Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Българския Дарителски Форум.


Още по темата: Лидл България
Още от