От 60 хил. българи, които са искали да живеят в чужбина, само 10% са заминали

Трудовите емигранти се събират главно със сънародници
Обновена: 1 фев 2023 14:52 | 1 фев 2023 14:52, Нели Христова
136
От 60 хил. българи, които са искали да живеят в чужбина, само 10% са заминали
Снимка: БГНЕС

Българските трудови мигранти не се интересуват особено от местните събития в страната, в която работят. Българската диаспора в повечето държави с голям брой емигранти не е и особено организирана и не провежда форуми или чествания. Обичайно се събират със сънародниците си по заведения.

Това са част от резултатите от мащабно проучване на българската емиграция зад граница, което бе провеждано на етапи след 2007 г. от Института за икономически изследвания към БАН с помощта на статистици, социолози и икономисти от УНСС.

Те правеха теренни проучвания в много държави от Западна Европа, най-вече в Испания, Великобритания и Германия. Тези три държави според данните от изследването обхващат около 58% от текущата емиграция на български граждани. 30% са в Испания, 15% във Великобритания и 13% - в Германия, съобщава "24 часа";

Проучванията установиха, че след 2007 г. са се засилили предимно нагласите за краткосрочна трудова миграция, а не за постоянно преселване. През годините се е оказало, че от онези 60 хиляди българи, които са твърдели, че ще отидат за постоянно да живеят в чужбина, не повече от 10% са осъществили намерението си

Емиграцията от България в резултат на смесени бракове с местни е по-скоро изключение. Обичайният модел е да замине цяло семейство или първо на работа да отиде единият член от семейството, а след това и останалите.

Друг извод от това изследване е, че през последното десетилетие българите като цяло са станали по-толерантни както към желанието на хората да отидат да живеят в друга държава, така и към мигрантите, които идват у нас. Самите анкетирани български емигранти в чужбина декларират в повечето случаи, че не са усетили некоректно отношение на местните хора към тях.

Причините за прекъсването на престоя в чужбина и завръщането в България  са най-често изцяло икономически, като периодът на най-масово завръщане на български граждани от емиграция съвпада с разгара на световната финансово-икономическа криза през 2009-2012 г.

Друга особеност на българската емиграция е, че около 42% от анкетираните са казали, че са заминали за конкретната държава, след като са получили покана или поне информация от друг свой познат сънародник там.

Друго изследване на нагласите за емиграция от България, проведено от Института по социология към БАН, показва, че през последните години от страната ни няма изтичане на мозъци, а само на работна ръка. Според ръководителя му доц. Борис Попиванов напоследък се променя структурата на българската трудова емиграция, като започва да се увеличава делът на хората с ниска квалификация. Изследването беше съсредоточено само върху младите хора и се оказа, че 61% от тях у нас нямат нагласа да емигрират.

Освен това материалната мотивация за напускане на България доминира и на практика липсват други основания. Променят се и държавите, които най-силно са желани за заселване. Докато през 90-те години на миналия век това са били основно САЩ и Канада, то сега 42% от тези, които искат да емигрират, посочват Германия като желана дестинация, а други 32% - Великобритания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 1 година
,,Българските трудови мигранти не се интересуват особено от местните събития в страната, в която работят.,,Много ясно ....като ги печелят трудно .....трудно ще ги харчат
101
3
 
2
 
! Отговори
Херо преди 1 година
Е как така почти никой не емигрира в най-прекрасната страна СССР2?
100
0
 
3
 
! Отговори
Бедняк преди 1 година
Как да те разберат . Детето ти е прието в елитно училище, теб те уважават на работното място, всичко ти е подредено.Но ! Гробовете на родителите ти са в България и се пребираш за почит към тях.Но си възмутен от корупцията на държавата и техните служители .
99
1
 
7
 
! Отговори
Торба лъжи преди 1 година
Правите стъкмистики. Един милион и половина българи не ни открихте за преброяването и ни писахте служебно преброени. Смешници. Себе си лъжете. Само пенсионери ще останете, и администрация, да администрирате водопад.
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука пишат заминали за чужбина преди 30, 15 години та дори и тия преди 5. Да заминеш в ония години беше едно, сега е съвсем друго, света не е същия. След 2015 г, когато налазиха "бежанците" в Западна Европа ситуацията коренно се промени, след това Брексит и UK отпадна от най-желаните държави за емиграция, след това пандемията, сега войната в Украйна и инфлацията в цяла Европа.
97
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз имам приятел живее много години в Испания и аз живея 32 години тук Тои работи лекар в частна болница Хирург един ден го попитах доволин ли си от Испания Тои ми каза тук ми плащат 25 000 Евро и носа отговорнос в България работех да мине деня Питам го дали изка да се върни в България тои ми казва имам къща семеисвото ми е тук за какво да се върна в България Само се пребира да си види роднинити В България е изгубено времи от живота това е
96
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живея от 32 гидини в Испания купих си жилищи живея добре Ако Бях в България нямаши да постигна това в българия е изгубено времи от живота
95
10
 
6
 
! Отговори
жоро преди 1 година
Интересно ако ви кажа че живееме от неколко години извьн БГ тоест в Русия и се чувстваме невороятно щастливи , не се замисляйте и ни последвайте , не губете време и сретсва последвайтени и забравете за Европейския сьюуз. Желаем ви Успех.
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те български не знаят, ти искаш да научат английски. Обаче самочувствие голямо. И са много активни в социалните мрежи.
93
1
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Идва в чужбина и всички са му длъжни..Пари на заем да не сте дали....отидаха...Помощ....оффф
92
1
 
8
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Българина е много смел да излезе в чужбина до третата ракия, после ляга да спи , а на другия ден не помни в кво се е заклел.Адяяяяяя....ууу бряяяяяя...оппааа заспа.......На другия ден. А...верно ли съм казал такова нещо...ААА немой да бъди... Белот..Същите са днешните полетици.Аааа Гешев вън съд долу, после хоооп не влезли в залата да гласуват....Бойко е виновен....ха ха ха а хората на Бойко там и гласували, но тях ги няма.Смях
91
0
 
9
 
! Отговори
Чужденец преди 1 година
До C'est la vie: Съгласен съм, но и в Бг на никой не му пука за теб, така че все тая.
90
0
 
8
 
! Отговори
Истината преди 1 година
На българина му се иска, ама не му стиска..
89
4
 
9
 
! Отговори
C'est la vie преди 1 година
Който е кадърен и можещ, то той е такъв и тук и на другия край на земята. Който умее да бъде щастлив , то той е щастлив и тук и на другия край на земята. Който е мрънкяло и лузър, то той ще си бъде такъв независимо в коя точка на света е. Разликата е само в едно- там винаги ще бъдеш чужденец и никой не му пука за теб .
88
0
 
0
 
! Отговори
ДО 78 преди 1 година
Те и местните островитияни правят същото като теб от векове. Друго си е да се върнеш хиляди години назад и да си горд от това. Enjoy
87
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Научете историята си България и се гордейте, че живеете във велика България!
86
1
 
5
 
! Отговори
До успелия в Сидни преди 1 година
За панелите и БГто сме на една страница но си личи че преразказваш чужди биографии. Айде лягай и сънувай, че и утре да пишеш
85
4
 
6
 
! Отговори
преди 1 година
Пет пари не давам как се спелва Кембридж на български. Даже и всички думи не ми дреме как се спелват на тоя световно забутан език дето най много да се разбереш с някой македонец преди да се сбиете. Взилам 5 цифри месечно долари чисто и пукнат цент не е заради тоя велик език дето никой на земята не го брига че дори държавата съществува. Ама нашенския гЪню, изобретателя на чушкопека, си мисли че международното положение мисли за пропадналия му език. Смяях.
84
0
 
3
 
! Отговори
ЕЕЕ АНОНИ.. МЕН. преди 1 година
КО ДА ПРАИШ БЕ... ЩЕ ЛОПШ ЩА ЧУКАШ ДОКАТО ТИ ОТВОРЯТ. ЗАЩОТО ДРАГИ ТУК ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЕ Е ЗАТВОРЕНО ЗА НАС БУЛГАРИТЕ. ОТВОРЕНО САМО ЗА КРАДЦИ МУШЕНИЦИТЕ И ТУПИТА.
83
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само 10% били заминали, изчакайте ромите да станат повече от нас и мотивацията ще се върне. Тука нормални хора няма да останат. България няма бъдеще.